Дослідження IT-галузі в Харкові: 45 000 IT-фахівців, 511 IT-компаній та зростання обсягу індустрії 53 % за два роки

  • 17 сентября, 08:51
  • 4057
  • 0

9 вересня Харківський IT-Кластер презентував підсумки дослідження IT-галузі регіону KHARKIV IT RESEARCH 2021, проведеного за участю компанії «Великої четвірки» KPMG. Згідно з результатами, галузь регіону налічує понад 510 сервісних і продуктових ІТ-компаній, а кількість ІТ-фахівців перевищила 45 000 осіб. За два роки пандемії IT-індустрія в Харкові зросла на 29 %, а її сумарний об’єм продажів у 2021 році очікується на рівні 1,5 млрд дол. США, забезпечивши зростання на 53 % у порівнянні з 2019 роком.

Отримані дані та ключові виклики для подальшого розвитку ІТ-галузі обговорили на найбільшому ІТ-заході для топ-менеджменту власники ІТ-бізнесу, представники національної влади, інвестиційних фондів і професійних спільнот. Форум зібрав більше 500 гостей з усієї України та більше 30 спікерів у чотирьох дискусійних панелях.

Відкрив івент Віце-прем'єр-міністр України Михайло Федоров, а команда Мінцифри та МОН взяла активну участь у дискусійних панелях.

«Український IT-сектор має величезний потенціал. Уже сьогодні наші фахівці співпрацюють з компаніями зі списку Fortune 500. Ми пишаємось стартапами з українським корінням. Наші Grammarly, People.ai, GitLab і Reface уже відомі в усьому світі та стали справжніми світовими «єдинорогами». Ми створюємо всі умови, щоб дедалі більше таких компаній засновувались в Україні. Незабаром запускаємо один із найкращих податкових і правових режимів для IT-компаній — Дія City. Презентоване сьогодні Харківським ІТ-Кластером дослідження — важлива аналітична робота, яка допоможе і державі, і всій IT-спільноті краще зрозуміти можливості, потреби та перспективи регіону в плані розвитку high tech. Дослідження вкотре показали, наскільки потужним і перспективним є Харків у плані розвитку ІТ. Вдячний Харківському ІТ-Кластеру, який є одним із найактивніших об’єднань у галузі та відстоює позицію всіх учасників ринку», — зазначив Михайло Федоров.

Зібрані KPMG результати демонструють ключові метрики позиціонування ІТ-Харкова як провідної Tech-локації Східної Європи, привабливої як для ІТ-спеціалістів, так і для клієнтів з усього світу.

За даними репорту, станом на середину 2021 року в Харкові ведуть активну діяльність 511 ІТ-компаній, які співпрацюють з 45 тисячами фахівців різних спеціалізацій. З 2019 року кількість ІТ-спеціалістів зросла на 29 %, а обсяг галузі за базовим сценарієм оцінки KPMG сягне позначки майже в 1,5 млрд дол. США до кінця 2021 року, що відповідатиме 53 % росту.

 

Традиційно за кількістю ІТ-компаній та ІТ-фахівців Харків впевнено випереджає інші ІТ-локації країни, поступаючись лише столиці. За концентрацією ІТ-спеціалістів Харків знаходиться на рівних із Києвом позиціях.

Головною особливістю харківського ІТ-ринку є різноманіття ІТ-компаній різних типів і масштабів: як великого та середнього сервісного бізнесу, наприклад NIX, Softserve, EPAM Ukraine, Sigma Software, CodeIT, так і представників ІТ-консалтингу на кшталт AltexSoft. Те, що динаміка зростання обсягу індустрії в грошовому вимірі значно випереджає зростання в кількості фахівців, наочно демонструє, що харківська ІТ-спільнота створює все складніші ІТ-рішення та ІТ-продукти зі значною доданою вартістю. 

«Ми не експортуємо сировину — ми створюємо якісні ІТ-рішення та ІТ-продукти, на які є глобальний попит. Водночас ми постійно інвестуємо у свою країну, витрачаючи зароблені кошти в Україні та створюючи таким чином нові робочі місця поза індустрією, системно підтримуючи освіту, культуру та різноманітні благодійні проєкти», — зазначив Олександр Медовой, голова Наглядової ради Харківського ІТ Кластера, засновник компанії AltexSoft.

Більше 95 % продажів ІТ-індустрії — це експорт ІТ-рішень і ІТ-продуктів до ринків США (78 %), країн Європейського Союзу (15 %) та Ізраїлю. За останні два роки головними напрямками ІТ-послуг харківських компаній стали сфери медицини, електронної комерції, освіти, страхування та роздрібної торгівлі. Розробка сервісів для медіа, розважальних програм та ігор, послуги для банкінгу, фінтех-сервісів, галузі телекому, логістики та виробництв також є традиційно сильними сторонами ІТ-компаній Харкова.

ІТ-галузь за останні роки стала лідером не тільки за обсягами валютної виручки, але й за обсягом податків, що вона генерує. За оцінками KPMG, обсяг усіх податків, що отримує держава від діяльності ІТ-галузі Харкова, сягне позначки майже 12 млрд грн у 2021 році, а до 2026 зросте до 16 млрд грн надходжень за базовим прогнозом. Велику увагу на заході було приділено, зокрема, проєкту Дія City та його реалізації. Усі учасники дискусії дійшли згоди, що дуже важливим є збереження поточного рівня оподаткування ІТ-галузі, аби бюджет отримував більше коштів за рахунок зростаючої економіки, а не через зростання ставок податків.

«Компанії-резиденти Дія Сity матимуть можливість обирати між податком на прибуток (18 %) і ПнВК (9 %). Спеціальні ставки для працівників IT-компаній зафіксовано на рівні: ПДФО — 5 %, ЄСВ — 22 % від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5 %. Крім того, податковий законопроєкт № 5376 фіксує ряд податкових стимулів для інвесторів. Ці погоджені з бізнесом і публічно підтримані низкою бізнес-асоціацій ставки — одні з найнижчих у Європі. Вони гарантують українській ІТ-галузі простір для розвитку», — Ольга Магалецька, керівниця Офісу Національної інвестиційної ради.

Цього року вперше було зібрано дані щодо обсягу коштів, які ІТ-компанії спрямовують на благодійність. Харківський ІТ-бізнес і ІТ-фахівці загалом у 2020 році витратили понад 580 млн грн на благодійні проєкти від допомоги регіону в боротьбі з COVID-19, зокрема в межах проєкту IT4Life, до вже традиційних для себе — освітнього напрямку, підтримки військових, дітей та людей у скрутних життєвих обставинах, культурних ініціатив (таких як Kharkiv Music Fest), інфраструктурних і екологічних проєктів. Ця сума стала майже на 60 % більшою, ніж у 2019 році, і сягнула позначки 2 % від загального доходу або близько 30 % від прибутків харківської ІТ-галузі. 

На заході цій темі було присвячено окрему дискусійну панель, у межах якої було зібрано кошти для благодійного фонду «Таблеточки», аби покрити місячну потребу в ліках і витратних матеріалах для 100 онкохворих дітей, що проходять лікування у 5 відділеннях НДСЛ «Охматдит».  

ІТ-індустрія вже сформувала потужний середній клас молодих, але дуже амбітних і небайдужих до світу людей. Середня винагорода ІТ-фахівця в Харкові дорівнює еквіваленту 2260 дол. США. До того ж кожен ІТ-фахівець створює 3,5 робочих місця, тож тільки в Харківському регіоні завдяки потужній ІТ-спільноти постійну роботу додатково мають майже 160 тисяч осіб у різних сферах, від будівництва житла й офісів до галузі побутових послуг, магазинів, шкіл і садочків. 

Результати дослідження IT Research 2021 характеризують Харків як сприятливий регіон для розвитку кар'єри в ІТ. Уже традиційно молоді таланти обирають Харківський регіон за топ-3 показниками:

  1. здобуття якісної освіти в ІТ-сфері;

  2. різноманіття можливостей для професійного розвитку;

  3. розвинута інфраструктура й мультикультурність міста.  

Треба зазначити, що за два ковідні роки стиль життя та роботи ІТ-компаній і фахівців дуже змінився. Зараз більше 50 % ІТ-фахівців все ще працюють у віддаленому режимі, але вже знов відчувається нестача якісних офісних просторів. За даними репорту, серед офісних просторів категорій А та В вакантними є тільки 10 %, а до 2026 року ІТ-галузь може потребувати додатково до 200 тисяч квадратних метрів офісних просторів. Тож відповіддю на цей виклик може стати як розбудова нових IT-парків, від величезних техноміст на кшталт Ecopolis HTZ й екосистемних проєктів, наприклад Unit City, до побудови бізнес-центрів категорії А від таких лідерів ринку, як компанія Авантаж. 

Але найголовнішим викликом, що може стримати зростання ІТ в Україні, крім невизначеності щодо податкового та регуляторного навантаження, є значний дефіцит людського капіталу.

Попит на ІТ-фахівців усіх рівнів у 2021 році значно перевищує пропозицію. Тому на заході 9 вересня окрему панель було присвячено палкій дискусії щодо реформи ІТ-освіти, до якої разом із представниками Мінцифри й МОН активно долучилися представники Харківського ІТ Кластера, провідних ІТ-компаній та інших спільнот. Бо тільки інвестиціями з боку ІТ-компаній проблему нестачі кваліфікованих фахівців вирішити вже не вдасться, потрібно об’єднувати бізнес, владу й освіту задля сталого розвитку ІТ-індустрії та економіки України.

Підбиваючи підсумки дослідження, експерти оптимістичні у своїх прогнозах за умови спільного подолання вищезазначених викликів.

«Результати дослідження від KPMG знову підтверджують, яку величезну роботу ми виконали. Як і в ситуації з викликом щодо регуляцій з боку держави, подолати проблеми ІТ-освіти та нестачі кваліфікованих фахівців ми можемо тільки разом. За шість років Харківський ІТ Кластер створив потужний портфель освітніх проєктів, які ми готові масштабувати на рівень всієї країни. Одна компанія, навіть найбільша, не зможе подолати виклик нестачі спеціалістів — це можна зробити тільки за рахунок об’єднання зусиль ІТ-бізнесу», — Олександр Медовой, Голова Наглядової ради Харківського ІТ Кластера, засновник компанії AltexSoft.

Серед позитивних сторін Харкова — консолідована IT-спільнота, яскравим драйвером якої є неприбуткова організація Kharkiv IT Cluster, що об’єднує більше 140 провідних ІТ-компаній та партнерів задля розвитку екосистеми для технологічного бізнесу. Здатність гравців ІТ-індустрії об’єднуватися задля подолання спільних викликів, потужний потенціал освітніх закладів, заходів і конференцій формують комфортне й, водночас, висококонкурентне середовище для ІТ-бізнесу. 

«ІТ — це вже не окрема галузь. Це явище, що стало одним із найважливіших елементів української економіки й уже створило нове покоління людей з європейським мисленням і цінностями», — зазначила Ольга Шаповал, виконавча директорка Kharkiv IT Cluster.

Подальший розвиток сфери технологій упевнено продовжить шлях інвестицій у розвиток людського капіталу, спільні благодійні ініціативи і формування позитивного образу Харкова як Tech-локації з найбільшою концентрацією ІТ-компаній з високим рівнем технологічної експертизи для розвитку міжнародного співробітництва.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все