Google I/O 2023: ключові моменти конференції

  • 11 мая, 16:18
  • 4181
  • 0


10 травня о 20:00 за київським часом відбулася щорічна конференція I/O, організована Google. Редакція Senior присвятила увагу цій події і розповість про всі цікавинки, які були представлені.

Цього року презентація відбулася у гібридному форматі, як завжди, в амфітеатрі Шорлайн, розташованому в Маунтін-В’ю (округ Санта-Клара, Каліфорнія, США), поряд зі штаб-квартирою Google.

Голова Google, Сундар Пічаї, представив інтеграцію інструментів штучного інтелекту (AI) у свої продукти. 

Першим оновленням користуватиметься Gmail, поштовий сервіс Google. Інструмент під назвою "Help me write" допоможе відповідати на електронні листи за допомогою штучного інтелекту. Він зможе повністю згенерувати відповідь на лист, щоб полегшити користувачам процес комунікації.

Також Google Maps отримає новий інструмент штучного інтелекту - його додадуть до функції "Immersive view". Тепер на мапах користувачі зможуть буквально прогулятися маршрутом, який реалістично виглядатиме на їхньому екрані. Крім того, у режимі "Immersive view" вони зможуть переглядати погоду та стан дорожнього руху в реальному часі. Ця функція буде доступна у 15 містах світу до кінця 2023 року.

Оновлення будуть доступні і для сервісу Google Photos. Користувачам буде надана можливість сортувати свої фотографії за ключовими запитами, що значно спростить пошук і організацію зображень.

Додатково, заплановано запуск Magic Editor, який дозволить редагувати фотографії. Цей інструмент використовує генеративну ШІ-технологію і дає змогу вносити зміни у фотографіях, які раніше вимагали багатогодинної роботи фахівців, наприклад, зміну погодних умов на знімках або переміщення людей.

Загалом, найближчим часом оновлення отримають 16 продуктів Google, які будуть оснащені ШІ-інструментами для поліпшення їхніх функціональних можливостей.

Крім того, генеральний директор Google, Сундар Пічаї, оголосив про випуск нової версії мовної моделі PaLM 2. Медичний варіант цієї моделі демонструє у дев'ять разів меншу кількість помилок у порівнянні з попередньою версією. Це дозволить використовувати Med PaLM2, наприклад, радіологам для аналізу медичних знімків або програмістам для написання коду.

Google детальніше розповів про свого конкурента ChatGPT під назвою Bard. Розмовний бот на основі PaLM 2 вміє працювати вже з понад 20 мовами програмування. Окрім звичайної генерації коду, Bard також може продемонструвати посилання, звідки він взяв цей код. Ну й на додаток — Bard отримав темну тему інтерфейсу.

Також Bard отримує нові функції. Наприклад, тепер він може показувати користувачам фотографії з Google Пошуку за їхнім запитом. Крім того, він може генерувати зображення за допомогою Adobe Firefly. Цей генератор зображень від Adobe працює з власною базою зображень, які створені в компанії або придбані нею, що дозволяє уникнути порушення авторських прав.

Іншим важливим оновленням для Bard є можливість роботи з Таблицями Google та доступність його в сервісах Gmail та Docs.

Починаючи з сьогоднішнього дня, Bard стає доступним по всьому світу і підтримує дві нові мови, крім основної англійської - корейську та японську. В найближчому майбутньому до списку підтримуваних мов додадуться українська та ще 40 інших мов.

Документи також отримають Help me write й виглядає це дуже потужно — ШІ буде не тільки генерувати текст за запитом, а ще й підказувати користувачеві у режимі написання, що краще додати або замінити. 

Щодо Таблиць — Bard не тільки допоможе краще сортувати та упорядковувати дані, але й може перетворити Sheets на органайзер чи календар.

Bard також інтегрують у Google Презентації. Він, що логічно, допоможе генерувати слайди та заповнювати їх інформацією за запитом.

Також Workspace отримає новий інструмент — Dual AI, який допоможе користуватись штучним інтелектом в колаборації з кимось й, таким чином, разом працювати над завданнями.

Оновлення функції Пошук

Завдяки інтеграції ШІ-інструментів, Google зможе на першій сторінці Пошуку видавати користувачу загальний результат по його запитах. Фактично, тепер увесь контент ШІ підтягне в один рекомендаційний текст замість пропозиції переходу на декілька лінків. 

Гарний приклад — планування подорожей. Google Пошук не тільки докладніше розповість про маршрут або ціль подорожі, а також допоможе купити усе необхідне — все на одній сторінці. Й додавати до усього цього рекомендації експертів.

Джеймс Маньїка, вчений і бізнесмен, висловив свої роздуми щодо соціальної відповідальності нових технологій і поділився семи принципами, які повинні дотримуватись всі розробники інструментів ШІ, включаючи Google. Серед цих принципів є бути корисним для суспільства, уникати створення соціальних упереджень, забезпечувати безпеку та бути відповідальним перед людьми. Також важливо не порушувати конфіденційність, використовувати науково обґрунтовану інформацію та бути доступним для всіх зацікавлених осіб.

Щодо авторських прав, Маньїка зазначив, що всі зображення, згенеровані штучним інтелектом від Google, будуть містити метадані. Крім того, Google буде ретельно перевіряти Bard, щоб впевнитися, що він не поширює дезінформацію серед користувачів.

Маньїка також продемонстрував можливості Google Перекладу змінювати рухи губ, інтонацію та тон людини під час дубльованого перекладу.

Щодо соціальної відповідальності, Google планує запитувати власників веб-сайтів, чи бажають вони ділитись своїм контентом з штучним інтелектом.

Віцепрезидент та Product Management, Android у Google Самір Самат розповів про інтеграції нових інструментів у мобільні системи

Самат почав з кібербезпеки: за рік Google за допомогою AI-систем врятував користувачів від понад 100 млрд спам-викликів та повідомлень.

Щодо екосистеми Андроїд на девайсах — цього літа месенджер WhatsApp з’явиться на годинниках з Wear OS. Застосунок для пошуку девайсів Find My Device нарешті зможе показувати ваш загублений пристрій біля інших юзерів Android. Це дозволить вам точніше визначати локацію загубленого пристрою.

Також Google презентував Unknown Tracker Alerts, який попереджатиме користувачів, якщо за ним фізично буде стежити анонімний користувач. Цю функцію компанія планує реалізувати разом з Apple. Оновлення Find My Device та Unknow Tracker Alerts з’явиться влітку. 

Крім того, Google зробив пропозицію Apple приєднатись до стандарту RCS, який робить повідомлення в месенджерах універсальними і може замінити SMS.

Google представив нові моделі своїх смартфонів, включаючи Pixel 7a, складений Pixel Fold та перший планшет у лінійці - Pixel Tablet. Оновлене програмне забезпечення Google Pixel буде базуватися на так званому "AI-центрі", що означає, що смартфон отримає багато функцій штучного інтелекту. Pixel буде оснащений новим чіпом Google Tensor G2, спеціально розробленим для взаємодії зі штучним інтелектом. Тепер штучний інтелект буде допомагати користувачам під час розмов і записів на диктофон, а також інтегруватиметься з усіма корисними сервісами, включаючи камеру Pixel.

Як очікувалося, Google оголосив про Pixel 7a. Він отримає згаданий раніше чіп Tensor G2 і компактний 6,1-дюймовий OLED-дисплей з роздільною здатністю 2400×1080 пікселів. За обробку графіки відповідатиме контролер Mali-G710 MP7. Всього в Pixel 7a буде 8 ГБ оперативної пам'яті і накопичувач на 128 ГБ.

Смартфон вже доступний для продажу в США за ціною $499.

За новим смартфоном Google презентувала перший у лінійці Pixel планшет — Pixel Tablet. Він отримає процесор Tensor G2, 8 Гб оперативної пам’яті, 10.95-дюймовий екран та роздільну здатність у 2560×1600, співвідношення 16:10. Варіанти сховища — 128/256 ГБ, задня камера на 8 Мп + 8 Мп фронтальна. Крім того, планшет підтримує Google Cast.

Аксесуаром до нього стане док-станція, яка може бути як зарядним, так й колонкою. Передзамовити планшет можна вже зараз, проте він вийде на ринок за місяць. Ціна в США — $499, в комплекті з док-станцією.

За планшетом Google презентував свій перший складний смартфон Pixel Fold. Ультратонкий гаджет матиме 7,6 дюйма у розкладеному стані зі співвідношенням сторін 6:5 та роздільною здатністю 2208×1840 і 380 ppi, а також додатковий екран на 5,8 дюйма з роздільною здатністю FHD+ і співвідношенням 17.4:9.

Смартфон отримає п’ять камер з потрійною основною камерою на 48 Мп, 10,8 Мп (ультраширококутна), 10,8 Мп (пʼятикратне наближення). Фронтальні камери – 9,5 Мп і 8 Мп. Варто зазначити, що Fold можна використовувати як трипод.

Pixel Fold також працює на чіпсеті Google Tensor G2. Ціна на новинку – $1799 у США.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все