Хочеш — код напишу, хочеш — зверстаю сайт. Як отримати перше замовлення на фрілансі

  • 3 ноября, 13:38
  • 4399
  • 0

Автор: Альона Нагаєвчук

Перед тобою — екран ноутбука. Відкрита сторінка на Upwork. Фотка в профілі є, декілька слів про себе... Що далі? Хочеться займатися креативними завданнями, а не «штампувати» однотипні сайти. Найскладніше — почати. У цій статті розповідаємо, як отримати перше замовлення на фрілансі. Бонус — лайфхаки по спілкуванню з клієнтами.

Де фрілансеру шукати замовлення

Дизайнери та верстальники часто знаходять замовлення на Behance і Dribbble, розробники — на Upwork. Незалежно від ресурсу, в профілі напиши про свої навички та досвід в IT. Розкажи про завдання, які найбільш/найменш цікавлять. Це допоможе зустріти клієнта, з яким будеш одній хвилі.

Василь Станіславчук

«Дехто шукає перший фріланс серед друзів та родичів. Я цей етап пройшов і категорично не раджу так робити. Іноді виникає дискомфорт у спілкуванні, особливо стосовно оплати. Фрілансер може витратити більше часу, ніж очікував, а замовник не зрозуміє, чому деякі речі неможливо зробити швидко або дешевше, — каже Василь Станіславчук, викладач курсу Python в Beetroot Academy, Team Lead Python Engineer в Lohika. — Коли мало досвіду і потрібно підучити технології, співпрацювати з друзями непогана ідея. Але якщо твій друг-психолог просить безкоштовно зробити сайт-візитку, не варто захоплюватися».

Василь стартував на біржі фрілансу Upwork. Спочатку переживав, що рейтинг у профілі нульовий. Серйозний проєкт навряд чи світить. Однак клієнт незабаром знайшовся. З фіксованою ставкою $5 потрібно було написати парсер для сайту — програму, яка виділяє частину інформації з масиву даних. Замовник оцінив результат на «п'ятірку» — найвищий бал.

«Взагалі-то $5 — замало для будь-якого програміста. Тоді я шукав просте завдання, щоб швидко наростити рейтинг серед фрілансерів, тому було не принципово, — згадує програміст. — Навіть якщо приходиш в IT з іншої сфери й раніше отримував менше, не соромся ставити $10. Зростає досвід — підвищуй ставку».

«Розкручувати» себе можна у всіх соцмережах. Наприклад, Instagram — чудова платформа, щоб заявити про себе, шукати роботу і спілкуватися з колегами-фрілансерами.

Валентина Бахал, UI/UX дизайнерка: «Я раджу вести блог в Instagram та знайомити аудиторію з робочим процесом. Наприклад, як в фотошопі підготувати фото для сайту або з чого почати лендинг».

Вранці гроші — ввечері «сирець»

Першого клієнта на фрілансі Валентина Бахал знайшла на третьому місяці навчання в Beetroot Academy. Замовнику знадобився логотип та дизайн стікерів фірми з виробництва органічних добрив. Начебто нічого складного, але клієнт виявився специфічним.

Валентина Бахал

«Перший варіант дизайну йому не сподобався. Чим саме — ніяких аргументів. Роблю ще один пробний варіант. Затвердив. Через деякий час говорить: “Давайте додамо на фон трикутники, поміняємо колір…”. Так, стоп, але ж домовлялися, що наступного разу правки будуть мінімальні. На що він мені надіслав етикетку з пляшки вина і попросив взяти звідти картинку — чоловіка, який розпилював виноград. “Давайте розмістимо у себе, все одно ніхто не дізнається”. Я відмовилася від плагіату й запропонувала розійтися. Добре, що він компенсував мені витрачений час».

Висновок — працюй за передоплатою. Якщо клієнт ухиляється, це «перший дзвіночок». Раптом він шахрай? Щоб убезпечити себе, фрілансери беруть 50% від вартості роботи на початку і перед здачею проєкту.

Можна працювати за договором як «Фізична особа підприємець». У документі вказується інформація про замовника і виконавця, вартість роботи, терміни, права та обов'язки кожної зі сторін договору. Однак додається щоквартальна звітність по бухгалтерії.

Через два роки роботи в дизайнерській студії, Валентина повернулася до фрілансу. Готувалася три місяці: відкладала гроші з поточної зарплати на випадок «простою», у вільний час наповнювала портфоліо. Поєднувати з навчанням в академії було важко, але воно того варте. Тепер будь-яке завдання — по передоплаті. Замовнику перед розмовою надсилає анкету з проханням описати технічне завдання. Потенційний клієнт розповідає подробиці проєкту, потреби та очікування від дизайну. По відповідях Валентина розуміє, чи зможе працювати з цією людиною.

«Якщо клієнт говорить “Робіть на ваш розсуд, ви ж професіонал”, не ведіться на лестощі. Якщо він не може пояснити, що йому подобається/не подобається, запропонуйте розробки конкурентів або те, що в тренді. Хоча б зможете орієнтуватися на відгуки», — радить спеціалістка.

Для замовника за щастя знайти серед фрілансерів Full-stack розробника або дизайнера-верстальника. Один фахівець, а робить багато. Для такого працівника це ще й бонус до основної оплати.

«Після дизайну я пройшла курс Front-End розробки і тепер можу прописати кодом кнопку на сайті, підключити до нього відео або Google-карту, — каже Валентина. — Відчуваю, чим більше у мене навичок, тим вища довіра клієнта».

Як себе поводити, щоб клієнт не пішов

Перш ніж пропонувати послугу, оціни свою ідею з функціонального боку. Твоє креативне рішення може не влаштувати замовника, якщо не вирішить його бізнес-завдання. Під час спілкування будь ініціативним — запропонуй план дій, результат та очікування від співпраці. Знаєш ТЗ — подумай над альтернативним способом реалізації. Можливо, він буде ефективнішим, ніж запропонований клієнтом.

Додай приклади з портфоліо, а краще — успішно проданий сайт, програму або дизайн. Вкажи стартову ставку — фіксовану або за годину роботи. Розкажи про особливості майбутньої розробки. Ніхто не намагатиметься знизити ціну, якщо переконається у трудомісткості процесу. І головне — завжди будь на зв'язку.

Як створити портфоліо на фрілансі

«Важливо, щоб у портфоліо було декілька прикладів: лендинг (сайт-візитка), повноцінний дизайн інтернет-магазину та застосунку. Сьогодні підготовка веб- та мобільної версії дизайну — мастхев. Комусь потрібний промо-сайт, комусь — щось більше. Покажи все, що вмієш», — радить дизайнерка Валентина Бахал.

Першою роботою у добірці може стати твій фінальний проєкт по закінченню курсу. Не кидай ідею, навіть якщо на момент випуску вона не виглядає як повноцінний продукт.

Василь Станіславчук, викладач Beetroot Academy:

 «Моя група створювала Telegram-бота для підготовки до Зовнішнього незалежного оцінювання. Сподіваюся, всі випускники додали його у портфоліо. Ми об'єднали зусилля з групами дизайнерів та Front-end програмістів і зробили лендинг для проєкту. Так можна доопрацювати будь-яке завдання і показувати замовникам, як приклад».

Створивши щось корисне для себе, теж можна поповнити портфоліо. Слідкуєш за харчуванням — розроби калькулятор калорій. Любиш планувати день — придумай застосунок у форматі To do list (список справ). Та й узагалі, будь сміливіше — зроби сайт про себе. Ти ж тепер фрілансер.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все