Хотіли сотні тисяч, навчилися десятки тисяч, знайшли роботу тисячі. Український бум на IT-навчання поки розбивається об реальність

  • 22 декабря, 20:43
  • 4259
  • 0

Випускники IT-курсів навіть з практичним досвідом можуть шукати роботу місяцями, каже СЕО та співзасновниця рекрутингової платформи BazaIT Вікторія Наливайко. «Або взагалі демотивуються вже за один-два місяці безрезультатних пошуків», – додає вона. Частина її бізнесу – влаштовувати на роботу джунів й інтернів, IT-спеціалістів із мінімальним досвідом чи взагалі без нього. Чому це стало проблематично, з'ясовували журналісти Forbes

Звідки в Україні стільки недосвідчених айтівців

До 2024 року айтівців в Україні побільшає майже вдвічі – до 450 000 фахівців, озвучує прогноз Мінцифри, посилаючись на дані сервісу Ukrainian Tech Ecosystem. Внесок цифрового міністерства – IT Generation – програма безкоштовного навчання для світчерів. На пілотний навчальний потік відібрали 2200 студентів із понад 50 000 охочих.

З початку повномасштабної війни в Україні втратили роботу 4,8 млн людей, свідчать дані Міжнародної організації праці. IT-галузь, що за 10 місяців 2022-го принесла на $0,5 млрд експортних надходжень більше, ніж торік, видається стабільною гаванню.

Амбітні плани уряду – збільшити армію світчерів до 60 000, проте грошей на це немає. Пілот IT Generation фінансує партнер – криптобіржа Binance. Зате у грі – приватні школи.

З початку 2022-го Mate academy прийняла 1400 студентів, заявок було 100 000, розповідає СЕО школи Роман Апостол. Навчання в школі безкоштовне, але влаштувавшись на роботу, випускники два роки відраховують їй 17% зарплатні. Тож стартап допомагає із працевлаштуванням.

Цьогоріч знайшли роботу для 700 людей, підраховує співзасновник стартапу Макс Лисак, але часу на пошуки знадобилося більше, ніж зазвичай. Нормальний показник Mate academy – 93% працевлаштованих студентів, під час війни він просів до 90%.

У 2022 році на одному з найбільших українських профільних порталів з пошуку роботи Djinni зареєструвались 56 000 кандидатів, свідчить груднева статистика компанії. Фахівців без досвіду – на 45% більше, ніж у 2021-му. З наймання ситуація зворотна.

Де шукати роботу джуну

Попит на джунів просів майже у чотири рази, говорить директорка з рекрутингу одного з найбільших IT-роботодавців країни GlobalLogic Юлія Шмуля. За рік компанія прийняла 350 спеціалістів-початківців – це 29% від загального найму.

Сервісні компанії – половина українського IT – здебільшого утрималися від масових скорочень. Та найм сповільнився, й для початківців пропозицій небагато, навіть якщо справи йдуть угору. Шведсько-українська Sigma Software залучила понад 50 нових клієнтів, до грудня 2022-го бізнес зріс на 40%. З 379 нових членів команди лише 22,7% інтернів – з мінімальним досвідом та 14,2% – більш досвідчених джунів.

Міжнародний аутсорсер Ciklum за рік найняв лише 9% джунів, удвічі менше, ніж 2021-го, каже директорка з рекрутингу компанії Анна Халімон. Більшість активних вакансій Ciklum – для кандидатів рівня Senior або Expert.

Не набагато більше шансів на працевлаштування після «внутрішніх університетів» при IT-компаніях. «Темпи переходу випускників програм EPAM University в продакшн значно знизилися», – констатує керівник освітніх програм EPAM Денис Гриньов. Із 7000 цьогорічних слухачів програми лише 500 отримали роботу в компанії.

86% ІТ-компаній вже співпрацюють або готові до найму співробітників без досвіду роботи, у понад половини є для них вакансії, йдеться у грудневому опитуванні BazaIT та Мінцифри. Хто всі ці компанії? Здебільшого не аутсорсери, а продуктові бізнеси, каже Наливайко.

На ринку все ще є дефіцит специфічних кадрів, наприклад, продуктових аналітиків чи UI/UX дизайнерів, каже керівник освітніх проєктів української продуктової Genesis Олексій Ніщик. Тому компаніям простіше довчити недосвідченого спеціаліста під себе, додає він.

Genesis покладається на якість власних IT-курсів. З 2020-го компанія навчила 1500 студентів внутрішньої школи Genesis Education, 30% з кожного потоку отримують роботу. В 2022-му працевлаштували 94 спеціалістів, каже Ніщик.

Проте й у продуктовому сегменті попит нерівномірний. У березні 2022-го один із найбільших українських гравців EVO скоротив близько 430 людей. «У нас просто немає для них завдань і роботи», – пояснював у зверненні CEO компанії Микола Палієнко. Найм, як і бізнес, поступово відновився. Але із 226 нових фахівців лише 23 – джуни, каже HR Business Partner Evo Tech Тетяна Богдан.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все