IPv6: що це і навіщо

  • 28 февраля, 13:24
  • 5846
  • 0

Багато хто чув про останню версію протоколу IP - IPv6, яка повинна замінити IPv4. Однак навіщо потрібна ця заміна? Розбираємося в питанні, попутно розглядаючи різницю між обома версіями і перевагами нової.

Навіщо міняти IPv4 на щось інше?

Тому що адрес IPv4 вже не вистачає.

IP-рівень стека протоколів TCP / IP - найбільш важлива частина всієї архітектури Інтернету. Проте незабаром після запуску IPv4 стали очевидні його обмеження в плані масштабованості і можливостей. IPv4 для роботи необхідно кілька надбудов на зразок ICMP і ARP. До середини 1990-х розробили заміну IPv4 - IPv6. Вимог до Інтернету ставало все більше, а IPv6 відповідав їм краще, ніж попередня версія.

IPv6: що це і навіщо

Які найочевидніші відмінності IPv4 і IPv6?

  1. 128 біт в IPv6-адреси є вісім 16-бітових шістнадцяткових блоків, розділених двокрапкою. Наприклад, 2dfc: 0: 0: 0: 0217: cbff: fe8c: 0. Традиційною формою запису IPv4 адреси є запис у вигляді чотирьох десяткових чисел (від 0 до 255), розділених крапками. Через дріб вказується довжина маски підмережі. Наприклад, 192.168.0.0/16.
  2. У IPv4 для мультимовлення зарезервована підмережа 224.0.0.0/4. IPv6 для цієї мети використовує вбудований адресний простір FF00 :: / 8;
  3. IPv4 використовує широкомовні адреси для передачі широкомовних пакетів, IPv6 - багатоадресні групи;
  4. IPv4 використовує 0.0.0.0 як невизначену адресу, а 127.0.0.1 для створення адреси зворотного зв'язку (loopback). В IPv6 використовуються :: і :: 1 відповідно;
  5. IPv4 використовує глобально унікальні публічні адреси для трафіку і «приватні» адреси, IPv6 - глобально унікальні юнікаст-адреси і локальні адреси (FD00 :: / 8).

Чим IPv6 краще?

Переваги IPv6 перед IPv4:

  1. Більш ефективна маршрутизація без фрагментації пакетів;
  2. Вбудована технологія Quality of Service (QoS), яка визначає чутливі до затримки пакети;
  3. Усунення NAT для розширення адресного простору з 32 до 128 біт;
  4. Вбудована підтримка IPsec (використання IPsec опціонально);
  5. Автоконфігурація адрес для спрощення адміністрування мережі;
  6. Покращена структура заголовка з меншими витратами на обробку.

IPv6 більш безпечний, ніж IPv4?

Ні, в теорії вони однаково безпечні.

Після запуску IPv6 з'явилася вбудована можливість шифрувати інтернет-трафік за допомогою поширеного (але не настільки, як SSL) стандарту шифрування IPSec, який не дає прочитати вміст трафіку при його перехоплення. Однак шифрування і розшифрування даних вимагає обладнання, яке коштує грошей. До того ж IPSec можна реалізувати і на IPv4, що в теорії означає, що IPv4 і IPv6 однаково безпечні.

Деякі експерти стверджують, що поки перехід не завершений, користувачі шостої версії знаходяться в більшій небезпеці, ніж користувачі четвертої. Провайдери можуть використовувати IPv6-тунелі для надання користувачам IPv4 доступу до IPv6-контенту. Зловмисники можуть використовувати ці тунелі для проведення своїх атак.

Ще одна потенційна проблема пов'язана з автоконфігурацією - новою функцією IPv6. Вона дає їм змогу самостійно призначати собі IP-адресу на основі MAC-адреси, що може бути використано сторонніми особами для відстеження певних користувачів. Проте на пристроях під управлінням популярних операційних систем вже встановлені розширення конфіденційності, тому для більшості людей це не буде проблемою.

IPv6 швидше IPv4?

Швидкість інтернету з IPv6 не буде сильно відрізнятися від швидкості з IPv4. З одного боку, робота IPv6 повинна бути швидше через більш простий формату. Однак під час переходу деякі методи на кшталт IPv6-тунелів будуть створювати додаткову затримку при перетворенні запитів в IPv4 і навпаки.

Так чому б просто не перейти на IPv6?

Основна причина - вартість. Щоб оновити всі сервери, маршрутизатори і комутатори, які весь цей час залежали тільки від IPv4, потрібно безліч грошей і часу.

Крім того, щоб впоратися з нестачею адрес, провайдери призначають користувачам динамічну адресу, яка може змінюватися при підключенні до іншої мережі. Після відключення від мережі пристрої звільняють свою адресу, роблячи його доступним для інших пристроїв. По суті ви орендуєте, але не володієте адресою. Це сильно уповільнює перехід з IPv4 на IPv6.

Але це не означає, що IPv6 не поширюється. Навпаки, він використовується паралельно з IPv4. Як повідомляє Google, близько 14% його користувачів використовують IPv6. А за заявами провайдера Comcast, в Сполучених Штатах вже половина користувачів використовують IPv6.

Для роботи ipv6 вам потрібно три речі

  1. 1-ваш провайдер повинен підтримувати ipv6
  2. 2-ваш роутер повинен підтримувати ipv6
  3. 3-ваш dns сервер повинен підтримувати ipv6

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все