IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах

  • 8 июня, 12:15
  • 4330
  • 0

Рекрутингове агентство Indigo проаналізувало, на які типажі можна (звісно, умовно) розподілити усіх IT-фахівців, яких зустрічали на великих та малих екранах: геніальних, кумедних і небезпечних, уявних, чи  з реального життя.

1. Гуру

Ці герої зустрічаються в байопіках – стрічках про тернистий шлях до визнання лідерів IT-індустрії: як вони трималися за свої мрії в гаражах та університетських гуртожитках, не маючи нічого, збирали команди, влаштовували революції на ринку, балансували між провалами та тріумфами. Наприклад, це «Джобс: Імперія спокуси» (jOBS, 2013) та «Стів Джобс» (Steve Jobs, 2015) про легендарного засновника Apple, «Пірати Кремнієвої долини» (Pirates of Silicon Valley, 1999), який розповідає про походження ПК через історію Джобса, Гейтса, Возняка та інших, «Соціальна мережа» (The Social Network, 2010) про Марка Цукерберга тощо.

Такими можуть бути і вигадані персонажі (які напевно все-таки мають прототипів): наприклад, Еймон Бейлі зі «Сфери» (The Circle, 2017) про корпорацію, що об’єднує в єдину систему дані користувачів, щоб отримати універсальний онлайн-ідентифікатор. Чи «IT-магнат» Гері Уінстон з «Небезпечної правди» (Antitrust, 2001) про зворотній бік успішних корпорацій.

2. Хакер

Вони отримують несанкціонований доступ до комп’ютерних систем, але це не завжди Злодії Злодійовичі. Їхні наміри можуть бути різними – зокрема хорошими і зі статусом «усе складно». Наприклад, у серіалі «Містер Робот» (Mr. Robot, з 2015) йдеться про інженера кібербезпеки і хакера за сумісництвом, який розчарувався у суспільстві і його фальшивих героях. Це також фільми «Хто я» (Who Am I, 2014), «Кібер» (Blackhat, 2015), «Пароль „Риба-меч“» (Swordfish, 2001). Олдскульні «Воєнні ігри» (Wargames, 1983), «Тихушники» (Sneakers, 1992) та «Хакери» (Hackers, 1995).

«Професія» кіберзлочинця фігурує у деяких епізодах антології «Чорне дзеркало»: наприклад, у 3 серії 3 сезону невідомий поганець примушує людей виконувати дивні завдання, тому що знає їхні брудні секрети, а в 6 серії 3 сезону хакер використовує дронів-бджіл, щоб влаштувати хештег-апокаліпсис.

Є серед картин і біографічні – наприклад, «Взлом» (Takedown, 2000) про хакера Кевіна Мітника, і близькі за тематикою «Сноуден» (Snowden, 2016) та «П’ята влада» (The Fifth Estate, 2011), присвячена Джуліану Ассанжу й Wikileaks.

3. Стартапер

Зазвичай це комічні герої, яких надихає досвід IT-гуру і які мають унікальний талант – рухатися від одного факапу до іншого, не втрачаючи ентузіазму. Такі, зокрема, персонажі американського комедійного телесеріалу «Кремнієва долина» (Silicon Valley, з 2004) про підприємця, який відкрив у власному будинку інкубатор для стартапів. Та британський ситком «Комп’ютерники» (The IT Crowd, 2006-2010) про вигадану корпорацію  «Рейнхолм Індастріз» у Лондоні.

Якщо не до жартів, можна переглянути драматичний серіал «Зупинись і гори» (Halt and Catch Fire, 2014-2017) про розвиток комп’ютерної індустрії у 80-ті: у компанії Cardiff Electric, яку створила команда героїв, є прототип – Compaq.

4. Рятівник

Такі герої, окрім бездоганного знання технологій, мають ще один талант – бажання рятувати світ. Є в командах, які розслідують злочини і полюють на злодіїв – зокрема, ексцентричні колишні хакери Пенелопа в «Мислити як злочинець» (Criminal Minds, з 2005 р.) та Річ Дотком у «Сліпій зоні» (Blindspot, з 2015).

У фільмі «Файрвол» (Firewall, 2006) герой, фахівець з комп’ютерних систем безпеки банку, вимушений рятувати свою родину, яку шахрай захоплює у заручники з вимогою перевести на свій рахунок мільйони доларів. А в історичній драмі «Гра в імітацію» (The Imitation Game, 2014) йдеться про воєнного криптографа, якого нині називають «батьком сучасної інформатики», Алана Тюрінга: він розшифрував код німецької шифрувальної машини «Енігма» в часи Другої світової війни.

5. «Ламер»

Або герой, який у технологіях ні бум-бум, проте обставини привели його в IT-індустрію. Наприклад, у фільмі «Стажери» таких одразу двоє: колишні продажники, яких скорочують на роботі, потрапляють на стажування Google. Пригоди розпочинаються ще на онлайн-співбесіді, де між пошукачами та командою компанії відбувається такий діалог:

— У графі досвід роботи ви вказали«С++».

— Насправді є тільки один плюс. Другий я поставив випадково, бо клавіша на комп’ютері заїла. Але в школі у нас були уроки друкування, тому я знаю, куди тицяти своїми пальцями.

Або Джен Барбер з «Комп’ютерників», яка впевнена, що «якщо спитати Google про Google, можна зламати весь інтернет».

6. Гість із майбутнього

Зустрічаються у фантастиці, антиутопіях, картинах у жанрі кіберпанк. Наприклад, «Трон» (Tron, 1982) про талановитого програміста, що «оцифровується» і потрапляє у світ гри, та «Трон: Спадок» (Tron: Legacy, 2010), у якому зникнення батька у віртуальному світі багато років потому розслідує вже його син  – авжеж, також обдарований програміст. Культовий «Той, що біжить по лезу» (Blade Runner, 1982) про суспільство, розділене на живих та штучних людей – реплікантів, та його сіквел «Той, що біжить по лезу 2049» (Blade Runner 2049, 2017). І, звісно, трилогія «Матриця» (The Matrix, 1999-2003) – до того як стати Обраним, Нео був звичайнісіньким програмістом удень, і хакером – вночі. Або, наприклад, «Джонні Мнемонік» (Johnny Mnemonic, 1995) про футурологічного кур’єра, який перевозить цінну інформацію у чіпі, що вживляється у мозок. А також антиутопія «Анон» (Anon, 2018) та «Кодер» (Cypher, 2002) про «цифрового» корпоративного шпіона.  

А хто ваш улюблений IT-кіногерой? І з ким ви асоціюєте себе? ?

Джерело: indigo.co.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все