Кого потребує ІТ індустрія у 2023 році

  • 18 мая, 13:42
  • 4128
  • 0

У 2022 році ІТ стала єдиною галуззю в Україні, що зростала попри війну: асоціація IT Ukraine зазначила, що частка компʼютерних послуг в експорті становить майже половину (47%), а сама галузь нараховує майже 309 тисяч фахівців. У 2023 найм IT-фахівців зменшився на 13%, але компанії продовжують залучати спеціалістів. Кого наразі потребує індустрія розповідає GlobalLogic, одна з найбільших ІТ компаній в Україні.

За даними GlobalLogic, попит і пропозиція у секторі зберігаються, незважаючи на виклики воєнного стану. Зараз у компанії в Україні відкрито близько 200 позицій. Тож для тих, хто прагне почати свій шлях в ІТ або шукає нові проєкти, вкрай важливо розуміти, які компетенції є найбільш затребуваними. В компанії проаналізували потреби у залученні талантів та відкриті позиції всередині компанії і розповіли як змінився попит на фахівців у IT індустрії в Україні.

Серед відкритих позицій GlobalLogic в Україні представлені не лише варіанти для фахівців із багатим досвідом, а й можливості для стажерів (trainee) та молодших спеціалістів (junior). Це дозволить почати карʼєру одразу в одного з лідерів ринку. Щоб спеціалісти GlobalLogic завжди були задіяні у цікавих проєктах, відкриті позиції першочергово пропонують внутрішнім фахівцям через програми професійного розвитку reskilling та upskilling. Однак і для нових, зовнішніх фахівців є пропозиції.

“Ми бачимо найбільший попит на middle+ спеціалістів, причому нішевих технологій, таких як QNX, Kotlin, Python. Великий потенціал для початківців представляє напрям Embedded — розробка вбудованого програмного забезпечення. Також GlobalLogic активно шукає фахівців для роботи за напрямами Automotive (AUTOSAR) та DevOps.” — зазначає Юлія Шмуля, директорка з рекрутингу GlobalLogic.

Загалом, топ вакансій в Україні та регіоні EMEA за різними напрямами представлено на інфографіці:

Меншим попитом користуються спеціалісти популярних напрямків: “Очевидний тренд — падіння попиту на інженерів Java та .Net. Якщо запит є, він має певні особливості, специфічні фреймворки. Фахівці, які мають досвід у нішевих технологіях або ж актуальну індустріальну спеціалізацію мають перевагу в ситуаціях, коли загальна кількість відкритих позицій залишається невеликою”, — коментує Юлія. 

Скільки треба часу, щоб професійно зростати в IT 

Щодо термінів карʼєрного зростання, спеціалісти GlobalLogic відзначають: шлях від стажера до team lead можна пройти за 6 років. В середньому від позиції стажера до junior можна вирости за 9-12 місяців. Для того, щоб стати інженером рівня Middle, фахівцю знадобиться у середньому ще близько одного року. Для переходу від Middle до Senior позиції інженеру треба близько 2 років. Крок від Senior до Lead-позиції займає принаймні 2 роки.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все