Корпоративна валюта: як вона працює та поради реалізації

  • 22 ноября, 10:03
  • 4310
  • 0

Привіт, мене звати Сергій, я Employer Brand Manager в компанії Binariks. Сьогодні, я хочу розповісти вам про створення та переваги внутрішньої корпоративної валюти. Стаття може бути цікавою HR & Employer Brand спеціалістам, а також усім, хто хоче підвищити залученість співробітників й сприяти формуванню позитивної робочої культури. За статистикою, компанії, які працюють із залученістю персоналу, на 43% продуктивніші.

Що таке корпоративна внутрішня валюта? — це додаткова система мотивації співробітників, яка заохочує їх бути активнішими та допомагає збільшити рівень лояльності й допомагає колегам брати активну участь у внутрішньому житті.

Передісторія

Ми почали працювати над внутрішньою валютою ще до повномасштабного вторгнення. Ретельно розробляли механіку, стилістику та бюджет проекту протягом 3 місяців, але так і не встигли релізнути, оскільки заклали старт проекту на 25 лютого 2022 року. Тому перенесли запуск в далекий ящик та сконцентрувались на пріоритетних на той час задачах. Ми наважились запустити валюту вже у середині квітня 2022 року. Ключовим мотиватором для цього стало розуміння, що люди не хочуть отримувати подарунки за річниці в такий період, а бажають конвертувати їх в підтримку ЗСУ!

Далі я більш детально та покроково розповім вам, як створити власну корпоративну валюту і які виклики можуть чекати на вас.

Приємного читання гайду

Підготовка

Рекомендую вам почати роботу над корпоративною валютою із визначення команди проекту й таких запитань:

  1.  Чому ви створюєте корпоративну валюту?
  2.  Що ви хочете досягти?
  3.  Як співробітники можуть заробляти та витрачати корпоративну валюту?
  4.  Які обмеження та бюджет?

Відповіді на ці питання допоможуть вам сформувати правильну систему координат. Після отримання відповідей на запитання перейдіть до стадії дослідження. Пошукайте інформацію про те як інші компанії на різних ринках використовують корпоративну валюту. Під час цього степу ви повинні знайти для себе декілька цікавих кейсів й зрозуміти, що працює в колег по сфері, а що ні.

Також сформуйте фокус групу із працівників та пошукайте інсайти. Це допоможе зрозуміти, де ваша валюта може бути ефективною і які запити покриє. Насамперед це допоможе вам уникнути помилок і розробити правильну систему, яка буде найбільш релевантною для ваших колег й головне не забувайте, для кого створюється продукт.

Розробка та реалізація

Вітаю вас, ви дійшли розуміння, що вам потрібна корпоративна валюта та знайшли декілька цікавих інсайтів, що далі? 

Щоб запустити валюту потрібно зробити свою платформу, де люди можуть:

  1.  Ознайомитись із завданнями
  2.  Побачити призи
  3.  Перевірити свій баланс та заглянути на актуальну таблицю лідерів (гейміфікацію ніхто не скасовував) 
  4.  Дізнатися всі правила
  5.  Просто надихнутися загальною ідеєю в реальному часі та в зручній екосистемі.

В Binariks ми вирішили створити окремий лендінг, який був присвячений виключно корпоративній валюті. За 8 місяців першого сезону ми зрозуміли, що ця система має багато недоліків, але валюта користується популярністю серед колег. Тому вже на 2 сезон, ми зробили крок вперед та інтегрували корпоративну валюту в наш адміністративний корпоративний простір. Також оновили стиль, навігацію, завдання та магазин.

Формат та завдання

Тепер настав час залучати та мотивувати тімейтів. Тому ми переходимо до стадії формування економіки проекту та завдань. Ваші завдання мають бути цікавими та чітко прописаними. В нашому проекті валюти присутні близько 20 унікальних завдань, вони покривають багато активностей та мають різну номінальну вартість у валюті від 1 до 250. 

Серед завдань є:

  1.  Рекомендації кандидатів  
  2.  Менторство 
  3.  Виступ на внутрішніх або зовнішніх заходах 
  4.  Написання статей 
  5.  Проходження сертифікацій 
  6.  Перемога в сезонних активностях
  7.  Нарахування за день народження
  8.  За річницю роботи в компанії
  9.  Також валюту можна використовувати як ‘’kudos’’ та дякувати своїм колегам за допомогу, особливі досягнення, менторство, обмін досвідом як прояви цінностей компанії.

Крім того, існує ще безліч способів заробити валюту.

Вмикайте свій креатив на повну, але не забувайте про економіку.

Промо

Дуже важливо правильно релізнути проект на компанію та періодично нагадувати команді про валюту та її цінність.

Для цього можна проводити різні активності та внутрішні турніри, на яких за перемогу та участь можна отримати нарахування валюти.

В Binariks ми вирішили добавити топ 10 лідерів рейтингу валюти в щомісячний дайджест, це добавляє потрібні нотки гейміфікації. Також будь-хто в компанії може побачити кількість монет іншої людини та свою позицію у загальному рейтингу. Ну й, звісно, наш внутрішній маскот періодично нагадує колегам про проект.

На що можна обміняти валюту?

Важливо пропонувати колегам ту продукцію, яка їм дійсно потрібна і подобається. Це може бути:

  1.  Різноманітний мерч
  2.  Сертифікати
  3.  Електроніка
  4.  Спортивний інвентар
  5.  Відеоігри, настолки та багато іншого.

Більшість наших підрядників є якісними українськими брендами. Наразі в нашому сторі близько 50 позицій і їх кількість постійно збільшується. Також серед наших колег дуже популярним є конвертування своєї валюти на благодійність у будь-який фонд чи збір. Минулого року сума донатів склала понад 100 000 гривень.

Чи можна виміряти ефективність проекту?

Після запуску своєї валюти продовжуйте аналізувати та запитуйте регулярний зворотний зв'язок, оскільки вам потрібно вдосконалювати проект та розуміти результати. А також варто пам’ятати, що це живий організм, який може набувати нових сенсів.

Загалом корпоративна валюта сприяє активній участі та залученості колег в життя компанії. Заробляючи та витрачаючи монети, працівники стають більш зацікавленими у внутрішньому житті компанії. Таке посилення залученості призводить до покращення командної роботи та дає можливість познайомитись із колегами з різних департаментів на різних активностях. Також валюта створить багато мемів всередині компанії й стане частинкою побуту.

Трішки статистики

За 1 сезон проекту, що тривав неповний рік, ми маємо таку статистику:

  1.  Наші колеги згенерували понад 14 000 монет
  2.  Отримали близько 150 подарунків
  3.  Перевели на благодійність понад 100 000 гривень
  4.  Відправили 500 кудосів тімейтам
  5.  Оцінка проекту від колег склала 9 з 10

Висновки

Попри виклики, спричинені повномасштабним вторгненням наш шлях до створення та інтеграції корпоративної валюти став важливим кроком у підвищенні залученості колег та зміцненні нашої робочої культури в цілому. Не забувайте, що валюта має бути зрозумілою, доступною та варіативною, тоді вона допоможе вам об’єднувати колег та драйвити командний дух. Щоб забезпечити зацікавленість та залученість ваших колег, врахуйте різноманітність та складність завдань, а подарунки однозначно зробіть актуальними та бажаними.  

Моя фінальна рекомендація  — комунікуйте та беріть фідбек у ваших тімейтів про проект та не забувайте, що вдосконалення та розвиток вашої валюти є безперервним процесом і потребує ой, як багато зусиль. Важливий не лише результат, але й сам процес.

Бажаю вам успіхів


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все