Кращий спосіб зберігання даних: хмарні диски чи зовнішні накопичувачі?

  • 30 декабря, 06:16
  • 4150
  • 0

Який найкращий спосіб зберігання даних: хмарний диск чи фізичний носій даних (флешка, зовнішній HDD)? Обидва способи зберігання даних мають як свої плюси, так і мінуси. У цьому дописі опис досвіду користування хмарними дисками, USB накопичувачами, а також про переваги та недоліки кожного з них.

Почнемо із хмарних дисків та виділимо їх основні переваги та недоліки. Хмарні диски – це віртуальне сховище даних, розташоване на віддаленому сервері, доступ до якого можна отримати через Інтернет.

Основні плюси хмарних дисків:

  1. Можливість автоматично синхронізувати дані між комп’ютерами.
  2. Можливість надати спільний доступ до файлів будь-якому користувачеві поділившись посиланням.
  3. Зручність. Можливість отримати доступ до файлів з будь-якого пристрою, який підключений до Інтернету.
  4. Безкоштовність (безоплатно надається обмежений обсяг пам’яті для зберігання файлів).

Основні мінуси хмарних дисків:

  1. Обмежений безплатний обсяг пам’яті, який надає хмарний диск. За більший обсяг пам’яті потрібно, переважно, щомісячно платити.
  2. Потрібний Інтернет.
  3. В деяких хмарних дисках обмежена швидкість обміну даними, а також швидкість обміну даними обмежена швидкістю Інтернету.

Найвідомішими хмарними дисками є Google Drive, Mega, iCloud, OneDrive, Dropbox

Особисто я користувався всіма хмарними дисками, але активно використовую для зберігання даних тільки перших два із цього списку.

Тепер трохи детальніше поговоримо про кожний з них.

Google Drive

Google Drive – хмарний диск від компанії Google, який інтегрований зі своїми сервісами, такими як Gmail, Google Photos, Google Docs і т.д. Google Drive надає 15 Гб безкоштовного об’єму для зберігання даних. Хмарний диск від Google працює швидко та стабільно, він є зручним у використанні. Для мене цей хмарний диск є №1.


Google Диск я використовую для зберігання файлів та даних, які пов’язана з моєю роботою. При роботі вдома за комп’ютером дані автоматично завантажуються у «хмару» (на комп’ютері встановлена програма Google Диск).

Програма Google Диск сканує, який файл завантажено, збережено чи в який файл внесено зміни і синхронізує цей файл із «хмарою». При цьому, я можу на роботі отримати доступ до цих даних з ноутбука чи смартфона. Непотрібно перекидати дані на флеш накопичувач чи інший носій даних. Необхідно мати, лиш підключення до Інтернету.

Mega

Mega.nz – новозеландський файлообмінник, який надає безкоштовно 50 Гб доступу.

Основна перевага Mega – це великий безкоштовний обсяг пам’яті для зберігання даних, а також тарифи, які дозволять значно збільшити цей обсяг.

Mega я використовую для зберігання фотографій, музики, програм.

iCloud

iCloud – хмарний диск від Apple, який використовується для синхронізації даних у пристроях Apple (iPhone, Macbook..). Користувачеві надається 5 ГБ безкоштовного простору, який можна збільшити за додаткову плату.

OneDrive

OneDrive – хмарний диск від Microsoft, який інтегрований з Windows. Користувачам надається 5 ГБ безкоштовного простору.

Dropbox

Dropbox надає найменший безкоштовний об’єм для зберігання даних – 2 Гб. Нижче можна переглянути тарифи для збільшення цього об’єму.

Зведена таблиця по всіх хмарних дисках, безкоштовним об’ємом та з вартістю тарифів:

Хмарний диск

Безкоштовний об’єм, Гб

 

Вартість, грн

50 Гб
100 Гб
200 Гб
400 Гб
1 Тб
2 Тб
6 Тб
8 Тб
12 Тб
16 Тб

Google Drive
15
 
70
80
229

Mega
50
 
 
 
206
 
413
 
826
 
1240

iCloud
5
40
 
120
 
 
400
1150
 
2250
 

OneDrive
5
 
59
 
 
189
 
259
 
 
 

Dropbox
2
 
 
 
 
 
390
 
 
 
1000

Як видно з таблиці, найбільший обсяг пам’яті для безоплатного зберігання інформації надає Mega – 50 Гб, за нею слідує Google Drive з 15 Гб. Для збільшення об’єму доступного обсягу пам’яті, тарифи від Google є досить оптимальними. 229 грн в місяць за 2 Тб, в той час, як інші сервіси за такий же об’єм просять вдвічі більше. Також варто виділити тарифи OneDrive, які майже як від Google Drive є досить демократичними. За 100 Гб простору доведеться заплатити 59 Гб в місяць, за 1 Тб – 189 грн, а за 6 Тб – 259 грн. Але якщо мало і такого об’єму сховища, то інші сервіси можуть запропонувати ще більший об’єм для зберігання даних: Mega (16 Тб – 1240 грн), iCloud (12 Тб – 2250 Гб), Dropbox (15 Тб – 1000 грн).


Тепер поговоримо про фізичні носії даних, таких як флешка, HDDSSD.

Дотепер багато хто використовує зовнішні накопичувачі (флешки, зовнішні диски) для перенесення та зберігання даних. Адже використовувати такі носії просто і зручно. Простота полягає у тому, що не потрібно на кожному новому комп’ютері входити в обліковий запис свого хмарного диска, а достатньо під’єднати флешку і скинути файл. Також фізичні носії інформації не потребують підключення до Інтернету. Виділимо основні переваги та недоліки фізичних носіїв даних:

Основні плюси фізичних носіїв:

  1. Безпека. Ніхто не зможе отримати доступ до файлів крім вас (якщо не загубити носій даних).
  2. Незалежність від Інтернету.
  3. Швидкість обміну даними (не будемо враховувати низькоякісні флешки з малою швидкістю передачі даних)

Основні мінуси фізичних носіїв:

  1. Вартість. Але плюс в тому, що потрібно один раз заплатити за флешку чи зовнішній жорсткий диск, а не купувати щомісячну підписку як в хмарних дисках.
  2. Неможливо надати доступ до файлів іншим пристроям, а можливий обмін даними тільки з пристроєм до якого підключений носій даних.
  3. Можуть втратитись дані (З мого досвіду роботи, за рік у двох колег по роботі вийшла з ладу флешка, потрібно було відновлювати дані через спеціалізовані програми).

У моєму користуванні є 2 флеш-накопичувача та один зовнішній HDD диск на 320 Гб. Тепер детальніше поговоримо за них.

Перша з них – флешка USB 3.0 від Silicon Power на 16 Гб. Демонструє не найвищі показники швидкості у програмі CrystalDiskMark.

Друга – USB 3.1 флешка Apacer AH360 на 32 Гб.

Показники у програмі CrystalDiskMark є поганими. Такі низькі показники є наслідком заповненості накопичувача на 89%.
Тут можна сказати, що у міру збільшення заповненості USB накопичувача його швидкість може в рази впасти.

І останній з моїх накопичувачів – зовнішній HDD на 320 Гб від 3Q, якому вже більш як 10 років.

Хоч показники швидкості у CrystalDiskMark не вражають, але завдяки великому обсягу пам’яті та більшій швидкості перекидання малих файлів, диск є швидшим за флеш-накопичувачі. Недоліком зовнішнього HDD – він є більшим за флешку, а також може вийти з ладу після падіння.

Для мене USB-флеш накопичувачі служать сховищем програм, а також Windows’ів різних версій (11, 10, 7). На HDD накопичувачі зберігаються фотографії, музика, програми.

Для мене USB-флеш накопичувачі служать сховищем інсталяційних файлів програм, різних файлів, а також Windows різних версій (11, 10, 7). На HDD накопичувачі зберігаються фотографії, музика та програми. Колись зовнішній HDD накопичувач використовувався мною як сховище для фільмів.

Висновки

Отже, зовнішні накопичувачі та хмарні диски – це два різних способи зберігання даних, які мають як свої переваги, так і недоліки. Вибір залежить від потреб та уподобань кожного. Але для надійності все ж краще зберігати дані як у хмарі, так і на фізичному носії даних.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все