Криза робочих місць: ШІ спричинить зменшення кількості робочих місць для жінок більше, ніж для чоловіків

  • 27 июля, 06:51
  • 4613
  • 0

Відповідно до останнього звіту McKinsey Global Institute, до кінця десятиліття, зростання штучного інтелекту та автоматизації може призвести до великих  втрат робочих місць, переважно втрачатимуть роботу жінки. 

У звіті, вказується, що до 2030 року майже третина робочого часу в Сполучених Штатах може бути автоматизована. Згідно з дослідженням, галузі, що підпадатимуть під автоматизацію включають: послуги харчування, обслуговування клієнтів і продажі, а також офісну підтримку. У цих секторах жінки переважають в кількості працівників і частіше займають низькооплачувані роботи, тому вони можуть зазнати більших втрат.

Дослідження також вказує, що чорношкірі та латиноамериканські працівники, працівники без вищої освіти, а також наймолодші та найстарші працівники швидше за все теж підпадатимуть під скорочення до 2030 року.

Згідно зі звітом, протягом наступного десятиліття, близько 12 мільйонів працівників будуть змушені змінити свої робочі місця через скорочення галузей, в яких вони працюють. Це число перевищує прогнози, які були надані в звіті, опублікованому в лютому 2021 року, на 25 відсотків. Більшість цих працівників будуть займати низькооплачувані посади і, ймовірно, їм доведеться отримати нові навички, щоб перейти в інші галузі.

За даними нового звіту, розвиток штучного інтелекту, також має потенціал позитивно вплинути на існуючі робочі місця та створити нові. Для "білих комірців" автоматизація може означати звільнення від механічних чи технічних завдань і зосередження на творчій чи стратегічній роботі, яку наразі не може здійснити штучний інтелект. Звіт зазначає, що юристи та інженери-будівельники отримають найбільшу користь від штучного інтелекту. Але от сфери з більшим фізичним зусиллям, такі як охорона здоров'я чи сільське господарство, виконують завдання, які не так просто автоматизувати.

Хоча відомо, що нові технології створять нові робочі місця, не всі вони будуть бажаними, як стверджує Керрі Макінерні з Leverhulme Center for the Future of Intelligence в Кембриджському університеті. Працівники, які наразі працюють на низькооплачуваних посадах з важкими умовами, можуть бути змушені змінити спрямування в майбутньому, наприклад, в сферу маркування даних, що може бути психологічно шкідливим процесом через природу матеріалу, який необхідно ідентифікувати для навчання машинного навчання.

Звіт також відзначає, що для роботодавців стане великою проблемою навчання та перенавчання працівників з метою забезпечення навичками майбутнього. Однак це також може представляти можливість набирати співробітників з груп населення, яких часто не враховують або усунуто від уваги, таких як літні працівники, працівники без вищої освіти, працівники з обмеженими можливостями або особи, які мають прогалини в працевлаштуванні, а також особи, які перебували у в'язниці.




0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все