Мультирегіональні дата-центри: як не втрачати швидкість передачі даних

  • 20 ноября, 14:28
  • 4412
  • 0

Автор:  Данило Бєлов, директор з розвитку бізнесу в UCloud

Передача інформації — один з найважливіших критеріїв розвитку економік у сучасному світі. Онлайн-покупки, контент, обмін науковими та комерційними даними – складно знайти галузь бізнесу, яка не залежала б від стабільного та швидкого трафіку. Необхідність обміну великими обсягами інформації між різними країнами стимулює хмарних та телеком-операторів інвестувати в розширення своєї мережі і нову інфраструктуру. Одним з перспективних рішень є використання Dual-country (мультирегіональних) дата-центрів. Як вони працюють та чим будуть корисні бізнесу?

Важливі обмеження?

Перше, про що слід зауважити у розмові про передачу даних, – можливі обмеження під час користування локальними продуктами. Різні країни можуть мати різний стан мережі або технологій, можуть існувати урядові обмеження. Надмірна локалізація даних робить Інтернет менш доступним та безпечним, здорожчує та ускладнює його, а також сповільнює впровадження інновацій. Як результат, обмеження переміщення інформації негативно позначається на економічній продуктивності.

Підвищення цифровізації навпаки покращує економічні показники. Так, у звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за 2018 рік зазначається, що цифровізація пов'язана з більшою відкритістю торгівлі, продажем більшої кількості продуктів на більшій кількості ринків. У іншій аналітичній записці організації вказано, що 10-відсоткове збільшення двостороннього цифрового зв'язку призвело до збільшення торгівлі товарами більш ніж на 2%. А у розвинених країнах збільшення двостороннього цифрового зв'язку на 10% асоціюється зі збільшенням експорту на 5%.

Тому локалізація даних знижує економічні показники. За оцінками економетричного моделювання ITIF, на 7% зменшується обсяг валової продукції, що продається, якщо у країни знижується хоча б на одну одиницю індекс обмеженості даних (DRI). Тоді ж продуктивність праці падає на 2,9%.

Як допоможуть “Dual-country хмари”

Великі міжнародні хмарні провайдери вже кілька років пропонують можливість обрати собі мультирегіональні хмари. Це потрібно для того, аби клієнт міг збалансувати навантаження. А ще це особливо важливо тим компаніям, в яких обмін даними має бути з мінімальної затримкою у режимі реального часу. Тому ЦОДи, розташовані на периферії мережі, забезпечують ширші можливості реалізації проєктів.

Наприклад, зберігати дані в ЦОД, який знаходиться у Німеччині, дорожче, аніж в Україні чи Польщі. Зокрема й тому, що шлях ваших даних стає довшим, а ще супутні витрати, як от утримання інфраструктури, оплата праці чи податки, — вищі. Для компаній, яким важливо готувати товарні накладні чи подорожні листи, затримка навіть у додаткові мілісекунди збиває процес роботи. Тому хмарна стратегія, що охоплює два регіони або дві країни, які знаходяться поруч, зміцнює підприємство через можливість швидкого відновлення після збоїв, а ще підвищує доступність послуг. 

Доступність даних має вирішальне значення. Підхід, орієнтований на один регіон чи країну, вразливий до різних нестабільностей, ба навіть до перебоїв у роботі мережі. Коли дані компанії зберігаються лише в одному регіоні, локальна катастрофа може призвести до значних простоїв. Застосовуючи підхід, куди залучено дві країни, компанії забезпечують надлишковість. Якщо один центр зіштовхнеться з перебоями, інший може забезпечить безперебійне продовження роботи з невеликої затримкою на відновлення.


Захист інформації та обмеження інфраструктури

Використання мультирегіональних хмар  вирішує дуже важливе для України питання – питання захищеності інфраструктури у період воєнного часу. Розміщення даних на таких майданчиках дозволяє уникнути деяких ризиків усередині країни, як от фізичне знищення дата-центру. Тому використання дата-центрів, наприклад, у Польщі, як це робить UCloud, розширює можливості для українських компаній працювати з європейськими партнерами і не втрачати у швидкості та якості трафіку даних через географічну близькість.Також UCloud є одним із перших гравців на ринку, хто успішно використовує практику використання мультирегіональних ЦОДів.

Безпеці та цілісності каналів зв'язку, що з’єднують ЦОДи UCloud у різних країнах, приділяється окрема увага. З огляду на чутливий характер даних, що передаються — від особистих даних користувачів до критично важливої бізнес-інформації — надійне шифрування і заходи кібербезпеки є неодмінною умовою у функціонування. 

Розміщення даних у мультирегіональних хмарах потребує таких же навичок, як і розміщення інформації у звичному дата-центрі. Але варто розумітися на специфічному інструментарії для забезпечення правильної роботи сервісу. Тож потрібна команда, яка розуміється на перенесенні даних у хмари і їхньому функціонуванні тут. 

Світ комплаєнсу та управління даними стає дедалі складним. Оскільки країни запроваджують суворіші правила захисту даних, фізичне місце зберігання та обробки даних може мати значні юридичні наслідки. Використовуючи центри обробки даних у двох різних країнах або регіонах, компанії можуть краще спланувати дотримання законів у різних юрисдикціях.


Центри обробки даних у двох країнах або двох регіонах є надійним рішенням, що забезпечує відмовостійкість, відповідність нормативним вимогам та оптимальну продуктивність. Запит на послуги з такого розміщення буде тільки зростати з часом. Однак вже формуються базові механізми, архітектурні моделі у хмарних платформ та стратегії мережевих комунікацій у постачальників телекомунікаційних послуг. Безперервність, надійність та адаптивність вже давно стали базовими принципами для розвитку будь-якої компанії.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все