Полетіти в хмари: основні помилки міграції

  • 14 сентября, 16:47
  • 4078
  • 0

Через пандемію компанії були змушені замислитися про перехід у хмару та почати шукати інструменти, які дозволять їм це зробити набагато швидше. Компанії Amazon, Microsoft, Atlassian, Google та Zoom були готовими до цього. Вчора компанія Zoom побила рекорди на NASDAQ, її акції зросли на 40%, а кількість користувачів збільшилася на 458%. Засновник і головний виконавчий директор Triangu, резидент Reactor.ua Володимир Лебедєв, продовжуючи тему про те, навіщо бізнесу мігрувати в хмару, розповів, як не допустити поширених помилок під час міграції.

Як правило, найбільш поширені помилки в процесі виникають через відсутність стратегії, недооцінки часу та витрат на міграцію. Також труднощі виникають і через людський фактор та відсутність навичок, необхідних для експлуатації нової інфраструктури.

Розробіть свою стратегію міграції

Якщо почати зі стратегії міграції, ви зможете уникнути проблем на більш пізніх етапах міграції. Це особливо важливо, оскільки існує широкий вибір варіантів, залежно від того, обираєте ви приватну, публічну або гібридну хмарну інфраструктуру.

Також не варто переходити в хмару тільки для вирішення короткострокових завдань, оцінюйте довгострокові перспективи та розробіть архітектуру для вашої організації в кінцевому її вигляді.

Контролюйте кожен етап міграції

Нагромадження хмарних інстансів (віртуальних машин) – ще одна поширена проблема міграції в хмару. Якщо ваша компанія використовує кілька хмарних інстансів або навіть хмарних провайдерів, то вам буде складно повністю контролювати й вести облік використовуваних ресурсів.

Наприклад, організація єдиного управління всіма хмарними інстансами вимагає проведення детального аналізу щодо виконуваних функцій і пов'язаних бізнеспроцесів. Після цього дуже важливо підтримувати керованість і підзвітність кожного інстанса на всіх етапах міграції.

Витрати на міграцію

Однією із загальних проблем міграції є планування тривалості проекту й пов'язаних із ним витрат на міграцію. Проекти з міграції не можна виконати миттєво, тому необхідно переконатися, що ваш план міграції має правильні оцінки часу й вартості.

Нагромадження хмарних інстансів часто тягне за собою перевищення вашого початкового бюджету: сервіси продовжують з'являтися без обґрунтованої причини, і витрати починають безконтрольно зростати.

Ведіть облік витрат із першого дня і призначте у межах вашої організації  відповідальний підрозділ за контролем витрат. Постійний їхній облік і вимір продуктивності є необхідними для оцінки рентабельності інвестицій у проект з міграції, щоб визначити, чи був він успішний із фінансового погляду чи ні.

Питання безпеки в хмарі

Щоб уникнути появи слабких місць у системі безпеки під час міграції, переконайтеся, що у вашій команді є інженер DevOps, який має досвід у хмарній безпеці, або проконсультуйтеся зі своїм провайдером хмарних послуг.

Заходи безпеки мають бути природно вбудовані в роботу DevOps-інженера і передбачати таке:

  1. налаштування параметрів безпеки в хмарних інстансах;
  2. автоматизацію процесів безпеки;
  3. побудову систем безперервного моніторингу.

З погляду доступності інфраструктури є дві основні проблеми: доступність на рівні компонентів (один конкретний компонент або мікросервіс може вийти з ладу окремо) і на рівні архітектури (відмова всього середовища). Переходячи в хмару, ви повинні спланувати доступність найбільш важливих компонентів.

Навчання співробітників

Варто зазначити, що операційна неефективність і людський фактор згадуються частіше як основні труднощі в міграції, ніж технічна сторона питання. Переконайтеся, що ваші співробітники перебувають на одній хвилі та володіють необхідними навичками, знаннями й розумінням для роботи з новою інфраструктурою.

Висновки

Хмарні технології є сьогодні одними з найбільш затребуваних та динамічних. Вони змінили традиційні бізнесмоделі, і для більшості компаній міграція в хмару стала вже питанням часу. Перехід у хмару – це не лише виклик, а й можливість зробити наявні бізнеспроцеси більш гнучкими та інноваційними.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все