Повернення ПДВ для IT-бізнесу з 2023 року: як це вплине на галузь?

  • 24 января, 15:41
  • 4145
  • 0

Автор:Валерія Сніжна, юрист адвокатського об’єднання «Uniminds»

З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року IT-бізнес був звільнений за сплату податку на додану вартість (ПДВ) відповідно до пункту 26-1 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI.

Звільнення від оподаткування

Тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим - сьомим підпункту 14.1.225 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

  1. результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  2. примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі;
  3. будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  4. криптографічні засоби захисту інформації.

На сьогодні у Верховній Раді України є зареєстрований законопроєкт № 7611 від 28.07.2022 року, яким пропонується продовжити на 5 років - до 1 січня 2028 року - дію даної пільги, однак на даний момент законопроєкт перебуває на стадії ознайомлення.

Так, з 01 січня 2023 року оподаткуванню ПДВ у розмірі 20 % підлягають: результати комп'ютерного програмування; копії комп'ютерних програм і їхніх компонентів; оновлення та доповнення програмного забезпечення; криптографічні засоби захисту інформації.

Вплив ПДВ на ІТ-бізнес

Запровадження оподаткування ПДВ для ІТ-сфери може призвести до створення нерівних конкуретних умов на користь іноземних компаній та іноземних споживачів. Це у свою чергу може спричинити зменшення кількості українських компаній, які створюють програмну продукцію і постачають її на території України. Скасування норми, яка звільнялав ІТ-сферу від сплати податку на додану вартість стимулюватиме не надавати послуги на території України, віддаючи перевагу іноземним замовникам, а не українським.

Як зазначає ІТ-асоціація, звільнення від оподаткування ПДВ напряму також впливає на ціноутворення продукту для клієнта, податкове навантаження у вигляді 20% буде тягарем для кінцевого споживача-користувача програмної продукції.

Також, скасування норми призведе до ускладнення бухгалтерського обліку, необхідності ведення обліку податкового зобов'язання та податкового кредиту.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що посилення податкового навантаження негативно сприймуть бізнес та інвестори, і це може спричинити не лише гальмування нових проєктів, але й відтік капіталу з Украі?ни. Попри воєнний стан, ІТ-індустрія забезпечила $6 млрд експортних надходжень за 10 місяців 2022 року. IT-експорт виріс на 10%, порівняно з відповідним періодом торік. Це робить галузь чи не єдиною сферою експорту, яка наразі має позитивну динаміку.

Таким чином, з 1 січня 2023 року при постачанні програмної продукції доведеться нараховувати ПДВ. На нашу думку, запровадження податку на додану вартість матиме негативний наслідок для подальшого розвитку ІТ-сфери, а тому виникає необхідність у прийнятті владою законопроєкту № 7611 від 28.07.2022 року, який пропонує звільнити ІТ-бізнес від сплати податку на додану вартість на 5 років - до 1 січня 2028 року.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все