Прикладом для росії став Китай - як у агресора посилюють контроль за інформацією

  • 12 апреля, 09:40
  • 3871
  • 0

Роскомнадзор вже заблокував Facebook, Instagram та Twitter. Влада РФ йде за китайським сценарієм. Що про це думають експерти?

Після відходу Facebook, Instagram та Twitter з Росії, доступ до YouTube та Google залишився одним із останніх вікон у цивілізований світ для жителів країни-окупанта.

Влада РФ на чолі з Роскомнадзором вже створює так званий сплінтернет, головна мета якого — захистити користувачів від будь-якої інформації, крім державної пропаганди.


Прикладом для Росії став Китай, який понад 20 років підтримує національну систему блокування західних інформаційних ресурсів Золотий щит.

Проте, експерти вважають, що повністю повторити китайський сценарій у розвитку інтернету в росіян навряд чи вдасться. Головна причина — відсутність ресурсів для цього.

«Вони прагнутимуть наслідувати Китаю. Але створення такої системи в Китаї було зовсім непростим», — каже засновник компанії з інтернет-моніторингу Kentik Даг Медорі.

За оцінками Міжнародного центру з прав людини та демократичного розвитку, вже до 2001 року Китай щорічно витрачав близько $20 млрд на телекомунікаційне обладнання для цензурування інформаційних ресурсів.

Сьогодні китайський Золотий щит щомиті перевіряє трафік користувачів і звіряє його з чорним списком, де вказані всі заборонені ресурси.

«Я не думаю, що Росія вклала стільки енергії в інженерні ресурси, щоб відтворити це. Є чимало країн, які хотіли б мати те, що є у Китаю, але вони просто не можуть. Вони не мають людей, щоб це зробити. Є шляхи, які потрібно пройти, перш ніж Росія стане схожою на Китай», — вважає Медорі.

Зараз Роскомнадзор блокує заборонений контент через інтернет-провайдерів та за допомогою криптографічного механізму TLS, який керує більшістю інтернет-з'єднань.

«Уся справа у контролі над інформацією. Вони бояться інформації», — пояснює науковий співробітник Німецької ради з міжнародних відносин Альона Єпіфанова.

У травні 2019 року Володимир Путін оголосив про створення в РФ суверенного інтернету — Рунету, який буде відключений від усього світу. Одна з головних особливостей Рунету — створення національної системи DNS, яка нібито запобігатиме доступу до заборонених веб-сайтів будь-якими способами.

Але масштаб цього проекту досі невідомий.

Правозахисники вважають, що додавання четвертої країни, окрім Китаю, Північної Кореї та Ірану, до списку тих, хто жорстко контролює онлайн-світ, матиме згубний ефект і підштовхне інші країни до подібних репресій.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все