Рецесія в ІТ: чому масово звільняють програмістів і як залишатися затребуваним?

  • 10 мая, 09:17
  • 4362
  • 0

Останні місяці великі корпорації звільняють тисячі працівників. Які причини цього? Як зберегти стабільність роботи в житті розробника? Давайте дізнаємося.  

Технологічна галузь не захищена від наслідків рецесії, яка так активно проходить у нинішньому, 2023, році. В останні місяці ми спостерігаємо, як все більше ІТ-компаній вдаються до радикальних заходів зі скорочення витрат, таких як масові звільнення, щоб утриматися на плаву. 

Це може бути особливо стресовим часом для програмістів, які намагаються зорієнтуватися на постійно мінливому ринку праці. У цій статті ми розглянемо причини рецесії в ІТ-сфері, чому інженерів масово звільняють, а також дамо кілька порад, як залишатися актуальними та затребуваними в ці складні часи.


Наближається глобальна рецесія? 

Світова рецесія має серйозні наслідки для всіх економік світу, включаючи такі провідні країни, як США, Китай, Японія, Німеччина та Великобританія. Рецесію часто визначають як падіння економічної активності, що може призвести до втрати робочих місць, скорочення споживчих витрат і зменшення інвестицій. 

Під час рецесії багато відомих та інших компаній скорочують кількість найманих працівників та інвестиційні плани, що призводить до зростання безробіття та уповільнення економічного розвитку. Країни, які значною мірою залежать від експорту, є особливо вразливими, оскільки зниження попиту з боку інших країн може завдати шкоди їхній економіці. І все це ми можемо легко спостерігати вже зараз. 

Як справи в країнах-лідерах економіки? 

На думку багатьох експертів, Сполучені Штати стикаються зі зростаючими побоюваннями щодо рецесії, оскільки Федеральний резерв, центральний банк країни, залишається налаштованим на боротьбу з надмірною міжнародною інфляцією, а урядовці все частіше говорять про необхідність запровадження певних економічних заходів для того, щоб взяти під контроль ціновий тиск.

Згідно з опитуванням Financial Times, Сполучене Королівство стикається з "глибшою і тривалішою рецесією", ніж будь-яка інша країна "Великої сімки" - глобального політичного форуму, що представляє сім найбільш розвинених економік світу. Приблизно чотири п'ятих економістів вважають, що Сполучене Королівство буде обтяжене набагато більш тривалою рецесією, ніж його сусіди.  

Очікується, що ВВП Китаю перевищить 5% у 2023 році, якщо уряд відмовиться від плану "динамічного нульового рівня COVID" наступного року. Зростання промислового виробництва знизиться у 2023 році через помірний зовнішній попит. 

За цим посиланням ви можете дізнатися більш детально про стан економіки провідних країн світу. 

Звільнення в цифрах

У першому кварталі 2023 року було втрачено більше робочих місць, ніж за весь 2022 рік. Тисячі людей будуть звільнені компаніями технологічної індустрії в перші кілька тижнів 2023 року, згідно з оголошеннями, зробленими ними по всій галузі. 

Тільки погляньте на цифри, підготовлені Techcrunch: 

Січень: >84 714 звільнених працівників

Лютий: >36 491 звільнених працівників

Березень: звільнено >37 109 працівників 

"Цього року 494 технологічні компанії звільнили 138 820 осіб"


Ось кілька прикладів масових звільнень у великих технологічних компаніях, (Twitter з його 75% скорочень облетів мережу Інтернет за лічені секунди):  

Google 

Наприкінці січня компанія оголосила про звільнення 12 000 співробітників. Сундар Пічаї, генеральний директор Alphabet, не соромився пояснювати, чому Alphabet наймала працівників у зв'язку з "іншою економічною реальністю" та реструктуризацією, щоб зосередитися на найбільш важливих компаніях інтернет-гіганта. 

Meta 

Восени 2022 року Meta скоротила 11 000 позицій, але на цьому не зупинилася. У березні 2023 року фірма оголосила про плани звільнити близько 10 000 працівників, щоб ще більше скоротити витрати. 

Zoom  

У лютому компанія оголосила про звільнення понад 1 300 осіб, або 15% своєї робочої сили. За словами генерального директора Еріка Юаня, звільнення необхідні, щоб допомогти компанії процвітати в умовах складної економіки.  

Yahoo 

Інтернет-компанія заявила в лютому 2022, що до 2023 року звільнить понад 20% свого персоналу, а це понад 1 600 осіб. Більшість цих скорочень, або приблизно 1 000 посад, були зроблені негайно. 

Основні причини, чому компанії продовжують скорочувати персонал

Існує кілька причин, чому компанії можуть скорочувати персонал під час рецесії. Ось деякі з найважливіших причин:

  1. Зменшення загального прибутку, а також збільшення доходів. 

Коли доходи падають, компанії шукають способи скоротити витрати, і часто першими під скорочення потрапляють працівники. 

  1. Необхідність підвищення продуктивності та ефективності. 

Підприємства хочуть підвищити свою ефективність та оптимізувати процеси. Багато робочих місць скорочується в результаті технологічних альтернатив, таких як автоматизація. 

  1. Підтримання конкуренції. 

Великі технологічні компанії часто розглядають звільнення як одну зі стратегій випередження конкурентів. 

  1. Штучний інтелект. 

Внаслідок розвитку штучного інтелекту все більше робочих місць замінюються технологіями, що призводить до скорочення робочих місць. 

  1. Побоювання щодо можливої рецесії. 

Компанії скорочують витрати і персонал в очікуванні можливого економічного спаду.

Поради для програмістів, які допоможуть бути затребуваним 

По перше: не панікуйте. Рецесія - це тимчасовий стан, але давайте розглянемо деякі поради нижче, щоб залишатися затребуваним розробником у ці важкі часи і в майбутньому. 

Продовжуйте вчитися та спеціалізуватися в конкретній ніші 

Технологічний сектор постійно змінюється, і ви, як розробник програмного забезпечення, повинні йти в ногу з новітніми технологіями та мовами програмування. Це не тільки збереже вашу конкурентоспроможність, але й зробить вас більш корисним для вашого теперішнього або потенційного роботодавця. 

Спеціалізація в певній ніші, такій як AI, Blockchain, IoT, WEB 3.0, може допомогти вам виділитися з натовпу. Заняття на FreeCodeCamp, Treehouse, uDemy тощо, як правило, є хорошими платформами для початку. 

Просувайте себе на ринку 

Створіть онлайн-портфоліо або особистий веб-сайт, який висвітлюватиме вашу роботу, здібності та досягнення. Досить сильна присутність в Інтернеті може допомогти вам у залученні потенційних робочих місць або клієнтів. Беріть участь у галузевих заходах, онлайн-форумах, професійних асоціаціях та спілкуйтеся з колегами і наставниками. 

Soft Skills

Окрім технічних знань, компаніям потрібні розробники, які володіють хорошими софт скіллами, такими як комунікація, робота в команді та вміння вирішувати проблеми. Зосередьтеся на відточуванні цих талантів. 

Будьте відкриті до нових ідей, сприймайте зміни та прагніть вивчати нові технології та підходи. Відвідування потрібних зустрічей і робота над важливими ініціативами - чудовий спосіб показати керівництву, що ви активно долучаєтесь до роботи. 

Якщо розробник хоче бути ефективним в своїй роботі, то необхідно володіти максимально високим рівнем англійської мови. Для цього важливо вивчати технічну лексику, яка пов'язана з інформатикою та програмуванням. Програмісти повинні знати про нові технології та рішення, які можуть з'являтися в англомовному світі, тому важливо бути в курсі подій. Також, корисно мати досвід спілкування з колегами та клієнтами з інших країн, що може сприяти розвитку бізнесу та кар'єри. 

Що далі? 


Не дивлячись на рецесію, кількість зареєстрованих стартапів зросла через масові звільнення у світових технологічних гігантах. Наприклад, у 2022 році на 20%, а в січні 2023 року кількість заявок у п'ять разів більша, ніж за аналогічний період минулого року.

Чому так відбувається? Інвестори бояться обвалу акцій компаній на тлі загального економічного спаду і нових трендів, тому переваги надаються ринковим стартапам. 

Незважаючи на війну, внутрішні та зовнішні переміщення, європейські, зокрема українські, регіони користуються високим попитом на найм віддалених працівників. Тож якщо ви перебуваєте в Європі, ви можете спробувати знайти свою першокласну роботу за допомогою Devler.io і, будьте певні, тут вам підберуть лише перевірених клієнтів  

Devler.io - це повноцінна платформа, яка об'єднує перевірених європейських фахівців з розробки програмного забезпечення з клієнтами з усього світу. Вона покликана допомогти програмістам вдосконалювати свої здібності, беручи участь у високоякісних проектах, підтримуючи баланс між роботою та особистим життям девелоперів з Dev's Network. 

Як ваша компанія пережила ІТ-рецесію, і які стратегії були найбільш ефективними? 

Чи призвела рецесія до якихось змін у підході вашої організації до технологічних інвестицій або інновацій? 

З якими найбільшими проблемами ви зіткнулися під час рецесії і як ви їх подолали? Поділіться з нами у розділі коментарів нижче, ми хотіли б дізнатися більше.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все