Ще більше штучного інтелекту, аеротаксі, та безліч цифрової медицини. Які технології будуть найпопулярнішими у 2024 році

  • 8 января, 14:11
  • 4037
  • 0

У ці дні у Лас-Вегасі проходить найбільша у світі виставка споживчої електроніки, більш відома під назвою CES. Судячи з першого дня, основними трендами заходу стануть такі теми, як штучний інтелект та його інтеграція у програмне забезпечення та пристрої, сталий розвиток та все, що пов’язане зі здоров’ям. Звичайно, буде багато пристроїв, нових та різноманітних.

Про них, а також про те, що цікавого мені вдасться побачити на конференції, я буду писати у своєму блозі в ці дні. Новинна редакція при цьому буде освітлювати всі основні релізи від великих брендів.

Отже, мінус перший день CES. Мінус перший, тому що конференція починається 9 числа, а сьоме та восьме зарезервовані для ЗМІ. В цей час проходять пресконференції та інші закриті для основної публіки заходи.

Перед тим, як розповідати про конференцію, кілька слів про місто, де вона проходить – Лас-Вегас. Коли мені кажуть, що у Януковича та Пшонки був поганий смак, ці люди не були у Вегасі. Як правильно сказав один мій знайомий – в Америки чудовий піар, але продукт часто відверте лайно. Отже, на фоні мафіозі, на гроші яких будувалося місто, «легітимний» та колишній генпрокурор – практично генії архітектури та дизайну.

На мою думку, з якою ви маєте повне право не погодитися, це місто архітектурного хаосу та пародія на класичну Європу, де поруч з Ейфелевою вежею стоїть тріумфальна арка, де туристи фотографуються на тлі копій Колізею та фонтану Треві, місто, де сучасний технологічний хмарочос може стояти поруч з копією єгипетської піраміди. А на саму піраміду водночас виводиться проєкція з рекламою чергового голлівудського блокбастера.

Додайте сюди численні підземні казино, де люди з порожніми очима днем і вночі, хтось під Red Bull, а хтось під віскі, натискають кнопки ігрових автоматів і зачаровано слідкують за кулькою рулетки, стрип-бари, які нагадують за атмосферою київські дискотеки нульових, і де пляшка дешевої текіли може коштувати $500. Місто, де вдень і вночі вулиці та торгові центри несуть потоки людей, і де ніколи не припиняється рух.

Я був тут одного разу проїздом на пару днів, і якби не CES, у житті б не опинився. Опинитися тут, до речі, також було непросто, багатогодинна черга в аеропорту на в’їзд нагадувала черги за горілкою в епоху горбачовської перебудови. Половина стійок імміграційної служби при цьому залишалися порожніми, але хіба ж це не їх проблеми, що стільки людей в ці дні хочуть потрапити в США?

Але повернемося до виставки. У мінус перший день на CES проходили два заходи – пресконференція від організаторів з основними технологічними трендами 2024 року, і попередній показ приблизно двох-трьох сотень виробників техніки та електроніки.

Що цікавого розповіли на пресконференції?

Звичайно ж, основною темою цього року буде ШІ. Це вже не просто ChatGPT, а ціла екосистема, що складається з чіпів, платформ, цифрових двійників і роботів. За результатами опитувань, приблизно половина американців кажуть, що ШІ вже впливає або впливатиме на їхнє повсякденне життя протягом року. Наприклад, Bosch готується анонсувати відео та аудіо рішення на базі ШІ, яке виявляє у людей зброю і підвищує безпеку в школах.

А стартап Maum.AI і зовсім хоче замінити чат-ботами таких працівників, як касирів, рецепціоністів, співробітників колл-центрів, консультантів та багатьох інших. У презентації на сайті це називається зниженням операційних витрат і автоматизацією бізнес-процесів. Так що, обережно, можливо ШІ вже йде за вами, або вже прийшов, як до тисяч перекладачів DuoLingo, яких компанія замінила автоперекладачем.

Сталий розвиток. Я не буду зупинятися на цій темі надовго, на жаль, у нашій країні, де триває війна, нам би відбитися від натовпів орків, а потім уже думати про те, як зменшити вуглецевий слід і здійснювати менше викидів у атмосферу. Крім того, особисто я не дуже вірю в ефективність подібних заходів, поки основними «забруднювачами» природи є такі країни, як Росія, Китай і США, які мало переймаються тим, що виробництва на вугіллі та велика кількість шкідливих викидів не йдуть на користь земній кулі.

В тренді зараз інновації у сфері кліматичних технологій, автономні роботи, що працюють на сонячних батареях і генерують енергію, роботи-сортувальники відходів на базі ШІ та багато іншого.

Інклюзивність. На виставці буде представлено безліч рішень, присвячених допомозі людям з обмеженими можливостями – тим, хто пересувається на інвалідних візках, людям зі зниженим слухом, незрячим, тим, хто відновлюється після травм, і багатьом іншим.

Так, Garmin у своїх смарт-годинниках Venu 3 додав режим для відстеження активності в інвалідному візку, а стартап Kangsters створює бігову доріжку для кардіо вправ для тих самих користувачів інвалідних візків.

Цифрова медицина. На мою думку, надзвичайно корисний напрямок, особливо для країн, де для отримання медичної допомоги спершу потрібно продати нирку (США), де медицина ніби є, але ніби її й немає (Україна), і де медицина застрягла на рівні шаманів та народних засобів за бабусиними рецептами (країни, що розвиваються).

Тут представлено неймовірна кількість продуктів. Від традиційних трекерів сну та фізичної активності до спеціалізованих пристроїв, таких як ШІ-трекери, які передбачають припливи жару під час сну у жінок у період менопаузи, і активують охолоджувальний підматрацник.

Або ж сенсори нейромодуляції від Abbott – це інструмент, який бачить імпланти в спині або мозку і передає на них електричні імпульси від лікаря для полегшення болю.

Електромобілі, електрокатери, електролітаки, електро-все-все-все. Ще один тренд року – двигуни внутрішнього згоряння поступово відходять у минуле, на зміну їм приходять екологічно чисті (якщо не брати до уваги виробництво та утилізацію електробатарей) аналоги.

Так, Honda готується представити нову серію електромобілів, а аеромобільне підрозділ Hyundai – прототип літаючого повітряного таксі EVTOL Air Taxi. Ще одне літаюче таксі покаже польський стартап Sydron.

Судячи з усього, аеротаксі – це наше найближче майбутнє, на виставці навіть є учасники, які розробляють платформу для керування міським повітряним сполученням, яка буде слідкувати за тим, щоб аеромобілі не попадали в затори.

І, звісно, буде багато електроніки та хардверу – ноутбуки, монітори, смартфони та багато-багато іншого. Про це розповім у наступних постах. Не перемикайтеся, і, як завжди, пишіть у коментарях, про що вам цікаво почитати у наступних дописах!


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все