Що таке Альткоїн?

  • 22 сентября, 17:09
  • 5008
  • 0

Altcoin - це термін, який складається з комбінації слів “Alt” - альтернатива, та “Coin” - криптовалюта. Це означає, що альткоїн - це така категорія крипти, що є альтернативною криптовалюті Bitcoin. Навіщо взагалі потрібен альткоїни? Чому їх стає дедалі більше? Які види альткоїнів існують? На ці й інші питання ви знайдете відповіді в цій статті від ЦеКрипто.

Ще до того, як на відомому “Дикому заході” криптовалют були створені різні типи монет в блокчейні, Bitcoin отримав хорошу репутацію. Через це з’явилася така собі “черга” з монет, які стали відомими як “альткоїни”. Пояснюючи простіше, альткоїни є покращеними альтернативами Bitcoin, і їх різновид вже налічує сотні монет. Часто вони пропонують такі особливості чи рішення, яких немає у першій криптовалюті. 

Скільки існує альткоїнів?

Виходить, що всі існуючі криптовалюти, крім Bitcoin, є альткоїнами. Найпопулярнішим альтернативним цифровим активом є Ethereum, а найпершим альткоїном (після Bitcoin) став NMC (NameCoin). Серед інших є ті, котрі виділяються на фоні інших:

  1. BNB (Binance Coin)

  2. SOL (Solana)

  3. AVAX (Avalanche)

  4. NEAR (Near)

На момент написання цієї статті у світі існує більше 16 000 криптовалют (згідно з інформацією сайту CryptoRank.io – трекеру цін криптовалюти та даних про неї). Але рахуючи від загальної капіталізації (тобто ринкової вартості суми всіх монет), Bitcoin є 1/3 частиною, Ethereum 1/5, а залишок припадає на всі інші альткоїни. 

Причини постійного росту кількості альткоїнів:

  1. Постійний пошук нових та ефективних технологій.

  2. Підтримка децентралізації в усій криптовалютній екосистемі.

  3. Потреба у значному пришвидшенні здійснення транзакцій.

  4. Необхідність отримання нових способів масштабування блокчейну.

Класифікація альткоїнів

Способів класифікації на сьогодні існує декілька. Але через постійний розвиток криптовалюти з’являється все більше категорій. До того ж, деякі альткоїни можуть одночасно стосуватися декількох категорій. Ось деякі з основних:

  1. Стейблкоїни – тип альткоїну, який прив’язаний до менш волатильного (більш стабільного) активу по типу долару США ($) чи золота.

  2. Токени управління – тип токенів, які володіють визначеними привілеями голосування (наприклад, надають можливість взяти участь у прийнятті рішення щодо якогось блокчейну в проекті та щодо особливості його функціонування).

  3. Security Token (Токенізований цінний папір) – це цифровий контракт, який є ліквідним (тобто має властивість бути швидко проданим за близькою до ринкової ціни) та показує частини реального активу з певною вартістю (наприклад, бізнес чи нерухомість). Security Token є хорошим варіантом зафіксувати частину власності на що завгодно, бо записи в блокчейні є незмінними.

  4. Форк - це відбувається кожного разу, коли учасники певного блокчейну привносять зміни в основний набір правил (тобто в протокол). Якщо це відбувається, ланцюг буде роздвоюватися – тобто створиться (скопіюється) інший блокчейн, який схожий тим, що в основі своїй має ідентичну з оригіналом історію, але рухається вже в іншому напрямку.

  5. Мем-коїни – це вид досить популярних альткоїнів, у яких цінність залежна більше від активності спільноти ніж від інших чинників. Мемкоїни найчастіше потрапляють в криптовалютну сферу у великих кількостях, а скуповують їх люди, які є впливовими або просто люблять слідувати тенденціям (на відміну від Bitcoin, вартість якого пов’язана з дефіцитом і загальною потенційною ринковою капіталізацією).

Щоб слідкувати за появою нових альткоїнів та найпершими дізнаватися новини зі сфери криптовалюти, підписуйтеся на Instagram ЦеКрипто.

 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все