Схеми обману на ринку праці: основні шахрайські методи в Інтернеті

  • 30 сентября, 19:57
  • 4518
  • 0

Мисливці за обманом в галузі праці постійно вдосконалюють свої методи, щоб залучити недосвідчених шукачів роботи до своїх пасток. На платформі Work.ua склали колекцію найрозповсюдженіших схем, до яких варто бути уважними.

  1. Пропозиція - 1: Розмістіть оголошення й отримайте гроші

Маніпуляційна тактика: шахраї пропонують сплату за розміщення оголошень від імені особистих акаунтів пошукачів на популярних онлайн-платформах з оголошеннями, таких як купівля, продаж, обмін і т. д. Вони подають готові тексти та зображення для оголошень про різні товари, які мають бути розміщені за значно зниженою вартістю в порівнянні з ринковими цінами. Коли потенційні покупці звертаються до пошукача, їм кажуть звертатися до "роботодавця" через телеграм.

Після того, як працівник направляє покупця до "роботодавця", останній блокує пошукача в телеграм і припиняє зв'язок. Оголошення розміщеної за обіцяні гроші залишаються неплатними.

  1. Пропозиція - 2: Пройдіть платні курси або внесіть страховий внесок 

Тактика обману: після взаємодії з рекрутером і проходження співбесіди кандидату говорять, що він або вона підходять на посаду, але потребують додаткового досвіду. "Роботодавець" пропонує кандидатові отримати цю посаду після підвищення кваліфікації шляхом проходження додаткових курсів. Схема зі страховими внесками діє аналогічно, за винятком того, що в цьому випадку кандидатові пропонують прийняти оферту роботи, а потім вимагають оплатити страхування робочого ноутбука.

Згодом курси виявляються платними, а страховий внесок є звичайною схемою для вибору грошей. Кандидати платять гроші, витрачають свій час, і в кінцевому підсумку не отримують нічого, оскільки "роботодавець" зникає безслідно.


  1. Пропозиція 4 -: Шлюбні агенції

Обіцяна зарплата: від 18 000 до 60 000 грн

На вакансійних платформах часто розміщують оголошення про роботу такі,  як "перекладач", "оператор чату", "менеджер по роботі з клієнтами" і подібні. Ці оголошення привертають увагу шукачів роботи за допомогою привабливих обіцянок щодо заробітної плати в іноземній валюті, щотижневих виплат і можливості отримати навчання.

Суть обману: псевдороботодавці, які розміщують такі оголошення, намагаються виманити гроші в іноземців, які мріють познайомитися з привабливими українками. У дійсності робота та обіцяна зарплата можуть бути надзвичайно недостовірними.

  1. Пропозиція 4: Стримінгові сервіси

Тактика обману: на вакансійних платформах часто розміщують оголошення про роботу як блогера, моделі, стримера та інші позиції, які спрямовані на талановитих та харизматичних дівчат і хлопців. В оголошеннях обіцяють високу зарплату і не встановлюють специфічних вимог до досвіду чи навичок, а обіцяна зарплата: від 30 000 до 100 000 грн

Головним джерелом доходу в цих "роботах" є донати та подарунки від глядачів, які висловлюють подяку за контент. Практично це не є роботою в звичному розумінні цього слова, і обіцяна висока зарплата може бути недостовірною.


Теги: работа
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все