Швидке занурення у JavaScript: уривок із книжки Head First. Програмування на JavaScript

  • 31 октября, 12:23
  • 4637
  • 0

У видавництві «Фабула» українською вийшла друком книжка« Head First. Програмування на JavaScript», Елізабет Робсон та Еріка Фрімена. Публікуємо уривок із першого розділу книжки.

JavaScript основна мова програмування

Всесвітньої мережі, дозволяє визначати розширену поведінку на вебсторінках. Забудьте про сухі, нудні, статичні сторінки, що просто займають місце на екрані,— із JavaScript ви будете взаємодіяти з користувачами, реагувати на події, отримувати і використовувати дані з Інтернету, виводити графіку та багато іншого. Коли ж ви оволодієте JavaScript, то зможете навіть створювати абсолютно нові моделі поведінки для ваших користувачів.

 І будьте певні — ваші знання знайдуть гідне застосування. Зараз JavaScript є не тільки однією з найпопулярніших мов програмування, але і підтримується всіма сучасними (і багатьма несучасними) браузерами; ба більше — з’явилися вбудовані реалізації JavaScript, що існують окремо від браузерів. Подробиці згодом, а поки — до справи!

Принцип роботи JavaScript

Ви засвоїли створення структури, контенту, макета та стилю вебсторінок. Чи не варто додати до них поведінку? У наш час сторінка, на яку можна лише дивитися, нікому не цікава. Вдалі сторінки мають бути динамічними та інтерактивними, і по-новому взаємодіяти з користувачами. Саме для цього й потрібен JavaScript. Але спочатку, давайте подивимося, яке місце JavaScript займає в екосистемі вебсторінок:





Отже, знайомтеся: JavaScript, родич HTML і CSS. JavaScript дозволяє створювати поведінку вебсторінок. Слід зреагувати, коли користувач натискає кнопку «Розпродаж закінчується за 30 секунд»? Швидко перевірити вміст текстового поля з важливими даними? Завантажити повідомлення із Twitter і вивести їх на сторінці? А як щодо ігор? У всіх цих випадках на допомогу приходить JavaScript. Ви зможете додавати на сторінку програмний код, що буде виконувати обчислення, реагувати на події, малювати, передавати дані, сигналізувати, оновлювати інформацію, змінювати... тобто виконувати будь-які динамічні операції. Все це вміє робити JavaScript.

Як пишеться код JavaScript

JavaScript посідає особливе місце у світі програмування. На типовій для вас мові програмування ви пишете код, компілюєте його, зв’язуєте разом і розгортаєте. Мова JavaScript значно гнучкіша й динамічніша. Усе, що вам слід зробити — це написати код JavaScript на своїй сторінці, а потім завантажити її у браузер. Далі браузер сам зробить все необхідне для виконання написаного коду. Давайте уважніше розберемося з тим, як це працює.


<html>

<head>

<title>Icecream</title>

<script>

var x = 49;

</script>

</head>

<body>

<h1>Icecream Flavors</h1>

<h2><em>49 flavors</em></h2>

<p>All your favorite

flavors!</p>

</body>

</html>


1. Написання коду

 Сторінка створюється як зазвичай: із контентом HTML та стильовим оформленням CSS. На сторінку додається код JavaScript. Як ви незабаром побачите, за аналогією з HTML і CSS всі компоненти можна розмістити в одному файлі або ж виділити код JavaScript в окремий файл, який включається у сторінку.

2.  Завантаження

Відкрийте сторінку у браузері. Виявивши у сторінці код JavaScript, браузер відразу починає розбирати його і готувати до виконання. Як і у випадку із HTML та CSS, коли браузер виявляє помилки у JavaScript, він намагається продовжити читання JavaScript, HTML і CSS. Браузер прагне уникнути ситуації, за якої користувач не зможепобачити запитану сторінку.

3. Виконання

 Браузер починає виконувати код відразу, як тільки його зустрічає, і продовжує виконувати протягом усього життєвого циклу сторінки. На відміну від попередніх версій, сучасний JavaScript відрізняється високою ефективністю, а завдяки витонченим методам компіляції, код майже не поступається за швидкістю традиційним мовам програмування.

Як розмістити код JavaScript на сторінці

Передусім, для того, щоби просунутися у вивченні JavaScript, необхідно знати, як розмістити його на сторінці. Як же це робиться? Звісно, за допомогою елемента <script>! Давайте візьмемо нудну стару вебсторінку й визначимо для неї динамічну поведінку в елементі <script>. Поки немає потреби замислюватися над сенсом того, що ми включаємо в елемент <script>,— зараз важливіше зрозуміти, як узагалі працює JavaScript.



Короткий тест-драйв

Наберіть код сторінки і збережіть його у файлі з ім’ям Behavior.html. Тепер завантажте сторінку у браузер (перетягніть файл у вікно браузера або скористайтеся командою File > Open). Що робить наш код? Підказка: для того щоби це зрозуміти, варто почекати якихось п’ять секунд.

Безглуздих питань не iснує

Питання: Я чув, що JavaScript називають «слабенькою мовою». Це правда?

Відповідь: Спочатку JavaScript не відрізнялася міццю, але потім її сила зросла, і на розширення можливостей JavaScript були спрямовані значні

ресурси (зокрема, зусилля кращих фахівців). Але знаєте що? Навіть до того, як JavaScript стала такою швидкою, вона була чудовою. І як ви незабаром переконаєтеся, з нею можна зробити багато цікавого.

Питання: Чи мова JavaScript якось пов’язана із Java?

Відповідь: Лише за назвою. Мова JavaScript створювалася на піку популярності Java, і розробники JavaScript вдало скористалися цією обставиною.

Обидві мови запозичують деякі елементи синтаксису мов, що належать до родини C, але в усьому іншому вони мають мало спільного.

Питання: Отже, JavaScript — кращий спосіб створення динамічних сторінок? А як щодо рішень на базі Flash?

Відповідь: Були часи, коли технологія Flash вважалася кращою для створення інтерактивних і більш динамічних вебсторінок, але відтоді галузь почала надавати перевагу стандартам HTML5 із JavaScript. А в HTML5 JavaScript тепер є стандартною мовою сценаріїв для вебпрограмування. Сьогодні значні сили і кошти витрачаються для підвищення швидкості та ефективності JavaScript, а також для створення JavaScript API, що розширюють функціональність браузера.



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все