«Сила нескорених». Як айтівці Харкова захищають Україну

  • 17 октября, 13:27
  • 5536
  • 0

З перших днів війни харківське IT-ком’юніті миттєво підхопило економічний фронт. Проте багато хто з айтівців тримає оборону й на військовій ниві — у ТРО та ЗСУ.

Як відмітив розробник, ПМ та засновник T-Spark (AREg) Антон Варавін: «Єдина важлива причина вступити до лав ЗСУ — належність українського паспорту. Бо Україна — це твій дім».

Антон Варавін, ПМ та засновник T-Spark (AREg)

На честь свята наших Героїв Kharkiv IT Cluster трохи підніме завісу та розповість фронтові історії харківських айтівців.

Історія з VEC-UA

Олексій Копоть, Middle BIM Modeler компанії VEC-UA

Ще до 24 лютого Олексій прагнув захищати Україну. Керівництво компанії, колеги та друзі були попереджені заздалегідь.

Олексій згадує свій настрій так: «Це, напевно, мої переконання штовхали мене на це, адже всі мої рідні, близькі та друзі живуть в Україні, я люблю свій народ та свою Країну й не хочу кидати свій дім через неадекватного сусіда».

Тож на другий день вторгнення Олексій був вже на шляху до рідного міста — Нікополя. Він прагув боронити саме своє місто, проте через вік та відсутність рядових посад довелось піти до ТрО. Батько Олексія також записався до лав оборони задля того, що підтримати сина. 

Айтівець згадує цей день як учора: «Усе ще пам'ятаю як мене трусило коли стояв у черзі на запис у ТрО, страшно було дуже, бо думав що вже цього ж дня копатиму окопи». 

Поки чекав на відповідь, волонтерив, готував місто до оборони, допомагав поліції патрулювати, шукав колаборантів тощо.

Звісно в компанії було збережено робоче місце, миттєво були підхоплені задачі. Колеги Олексія одностайно підтримали його рішення та підбадьорювали його.

За місяць служби Олексій вступив до організації еко-патруль, що є підпорядкованою ТрО. Незважаючи на «безтурботність» назви, організація виконувала роль платформи для народної дружини. 3-4 рази на тиждень Олексій чергував та сумлінно виконував свій громадянський обов’язок, за що отримав посаду старшого екіпажу. Улітку навіть зміг повернутися до роботи, щоб забезпечувати родину.

Липень виявився для Нікополя доволі складним: масові обстріли не припинялися. Доводилося щодня боротися із панікою містян. Через загострення ситуації на фронті біля міста, патрулювання стали цілодобовими, довелося освоїти військові прилади оптичного стеження, вмикати сирени в місті. Неодноразово Олексій працював разом з артилеристами, щоб точніше та якісніше нищити ворогів. 

Олексій боронить Україну й тепер, викроюючи час на роботу в спокійні дні. VEC-UA зі свого боку створює надійний тил та підтримує екіпаж Олексія, що складається з 6 осіб, обладнанням та бронежилетами. 

Розповіді з перших уст. PioGroup Software

З 24 лютого життя розділилося на До та Після. А зараз все більше розумієш, наскільки важливо не бути осторонь та захищати майбутнє України.

Олександр Малий — Front End Developer у компанії PioGroup Software — з перших днів долучився до волонтерства, евакуював людей з небезпечних місць, активно воював на лавах Кібервійська. Проте відчуття, що можна зробити ще більше, не полишало.

Олександр Малий, Front End Developer у компанії PioGroup Software

Кривава трагедія в Бучі стала для Олександра своєрідним тригером, і він пішов на війну. Дуже корисною виявилася навичка з пілотування БПЛА, саме в аеророзвідці Олександр боронив рідну землю до отримання поранення. Проте планує повернутися до справи після відновлення.

PHP Developer Валерій Малишев захищав Україну 4,5 роки поспіль з 2016 року, пройшов АТО/ООС в 92 бригаді на різних посадах від штабу до піхоти й артилерійської розвідки. Він самостійно вивчив програмування і влаштувався в компанію PHP-розробником. 

Після повномасштабного вторгнення 24 лютого фактично взяв участь у звільненні села Руська Лозова, Пітомнік, де в складі штурмових підрозділів отримав осколкове поранення правої ноги. 

За бойові заслуги та досвід у 92 бригаді батареї артилерійської розвідки Валерія Малишева було перекваліфіковано командиром артилерійського підрозділу. Це — за сумісництвом і розвідка, і вогневі підрозділи. Далі —  Вербівка, Балаклія, Савинці, Куп'янськ. У районі останнього Валерій отримав друге черепно-мозкове поранення, після якого наразі відновлюється. Проте зупинятися захисник не має намірів — він планує й надалі захищати країну після реабілітації.

Валерій Малишев, PHP Developer у компанії PioGroup Software

За словами колег, Валерій завжди зберігає оптимізм та жартує навіть у небезпечних ситуаціях та ніколи не відмовляється від кінцевої мети. Бо вона в нас єдина, і це — Перемога.

Волонтерська відданість від Webcoder Team

Історії героїзму на цій війні — це завжди про відданість. Тімлід одного з проєктів Webcoder Team усе для себе вирішив у перші хвилини 24 лютого. 

Ще до повномасштабного вторгнення він був активним волонтером в одній організації Харкова. Зсередини він помітив, як стрімко знижуються темпи державної волонтерської ініціативи. Тому після 24 лютого долучився до волонтерського руху ще активніше. Наразі він здійснює 3-4 рейди щотижня.

Тім лід Webcoder Team

На спроби переконати його, що головне — це збереження життя, він однозначно відповідав:

«Мій батько — у лавах ТРО Харкова. Як я зможу дивитися у вічі матері, якщо він там, а я — тут? Це мій обов’язок — допомагати, бо я не зможу спокійно працювати, поки інші захищають Україну».

Воїни CS

З перших днів війни наші колеги з СS захищають Україну. Прямуючи на фронт, вони казали, що тут їх дім та сім'я, що «вони не дозволять ходити  всіляким свінособакам рідною землею».

Тім мемберз з компанії СS

Серед них є воїни Тероборони та ЗСУ. Це круті спеціалісти, які наразі воюють у різних областях країни. Компанія CS і колеги допомагають та підтримують їх, хоча за весь час ескалації війни вони жодного разу не звернулись по допомогу. Команда CS пишається подвигами та сміливістю хлопців, безмірно їм вдячна та вірить в Перемогу.

Команда MobiDev

 QA Engineer в MobiDev Юрій Алімов — офіцер запасу. Як тільки вранці 24 лютого ми всі дізналися про початок війни, вагань щодо того, чи ставати на захист країни, не було. 

Свого часу Юрій закінчив військову кафедру у ЗВО, у якому навчався. У 2007 році він звільнився з лав СБУ до запасу, де працював 7 років. Проте після вторгнення російських загарбників, долучився до надважливої справи — документування злочинів проти державності та суверенітету України в якості старшого слідчого відділу Управління СБУ в Миколаївській області. 

Рідні очікували від Юрія саме такого рішення. Юрій жартує: «Тепер улюблений колір моєї дружини — зелений».  

Юрій Алімов, QA Engineer у компанії MobiDev

«Одне з найчастіших питань: яким я уявляю своє мирне життя після перемоги? Звичайно, як буде можливість, повернуся до QA. Я прийшов до MobiDev QA Team в 45 років. Думав, що то — один із найскладніших періодів у житті, бо доводилося поєднувати навчання з вирішенням гострих побутових складнощів. Але в 46 усвідомив, що можу набагато більше ніж теперішні колеги, молодші за віком. Доводилося виконувати обов’язки, коли було так страшно, що аж холонули ноги та збивався подих. Але точно можу сказати, що обов’язок дорожчий за життя».

Ще одним захисником із компанії MobiDev є Павло Чаркін, System Administrator:

«Зараз вже важко казати про всі причини, чому на початку повномасштабного вторгнення я вирішив стати на захист країни. Але я чітко розумів, що потрібно щось робити, а тікати — то не мій варіант», — ділиться айтівець.

Потім були думки про вступ до ТрО, але саме в ЗСУ Павло бачив себе найбільш корисним. Поки чекав на призов  — облаштовував барикади в рідному селі та готував «коктейлі».

Досвіду військової служби в Павла не було, проте мав військову спеціальність «Використання наземних видів артилерії», що й стала у пригоді. Тепер Павло — командир взводу управління з вогневим розрахунком на лінії зіткнення із бойовим завданням. Він визначає цілі, ВП та початкові установки для стрільби.  

Павло Чаркін, System Administrator у компанії MobiDev

 «Спочатку було дуже страшно. Зараз уже звик до обстрілів. Щодня тут проживаєш як останній. Доводиться тримати в голові дуже багато інформації, вирішувати під обстрілами, від яких залежить не тільки твоє життя, а й життя твоїх підлеглих. В одному з боїв робота мого підрозділу врятувала життя іншого підрозділу: хлопці змогли відійти без втрат».

Наостанок бесіди Павло підкреслив, що дуже важливо вірити у ЗСУ. Бо хлопці йдуть тільки вперед, тільки до перемоги. Тільки так «Усе буде Україна!». 

Відданість та віра із розповіді Program-Ace

DevOps з Program-Ace В'ячеслав отримав повістку й без сумнівів відправився до військкомату. Часу на збори було обмаль. На навчання його також не лишалося. 

«Поруч були такі ж самі розгублені й недосвідчені хлопці, з яких треба було за кілька тижнів зробити справжніх кіборгів... тож ми трималися. І будемо триматися далі! До самої Перемоги! Ми тренувались і впитували в себе знання як губки, бо ми ж воїни, ми будемо захищати державу!», — розповів В’ячеслав.

Akvelon на лавах ЗСУ

Артур, Software Development Engineer компанії Akvelon, зустрів 24 лютого відповідально та хоробро. В 2014 році він був студентом, ще тоді війна опинилась поруч, але всі ці роки Артур відчував провину.

«Я не знав що робити, але точно розумів, що треба тримати себе в руках та тверезо дивитися на можливості. першочергово найголовнішим завданням було вивезти свою дівчину та домашніх тварин у безпечне місце». 

Завдяки Akvelon Артуру вдалося вивезти з Харкова майбутню дружину. Після цього він пішов до військкомату. Весна та літо 2022 року вже пройшли в Зоні ООС.

«Я вважаю, що ми обов'язково переможемо, це нам під силу! Війна згуртувала нас, і ніхто з тих, хто взяв до рук зброю, ні за що не прийме ніякі умови, крім повного знищення ворога».

Олег, Software Development Engineer, став на захист країни, бо гостро відчув бажання відстояти незалежність, свободу та волю України й кожного українця.

«Я родом зі Слобожанщини, пішов в ЗСУ, щоб захистити свободу у вільній Україні!», — ділиться Олег.

До 24 лютого 2022 року Яна працювала Employer Branding Specialist. Та вже на початку війни разом з іншими співробітниками провела кілька зборів коштів на бронежилети, шоломи, тепловізори, організувала логістику. Також Яна активно допомагала на перших тижнях з пошуком житла для колег, які були змушені переїхати. Так почалася історія благодійного фонду Akvelon Ukraine. Згодом, до участі в програмах допомоги військовим додалася ще й служба.

Яна, Employer Branding Specialist у компанії Akvelon

«Найкращі люди зараз на фронті. Кайфово бути саме серед таких, і бачити, що боги насправді живуть серед нас», — схвильовано додає Яна. 

У Software Development Engineer Миколи не було жодних сумнівів щодо долучення до захисту країни:

«Уважаю, що ця війна потребує участі кожного українця! Бо в єдності наша справжня сила!». І ми з ним солідарні!

На жаль, не всі героїчні історії мають щасливий кінець. Артем обіймав посаду Business Analyst. До лав ТрО записався добровільно як і більшість співвітчизників. Оскільки військового досвіду він не мав, то вчився поводитися зі зброєю, тактикою, тактичною медициною. 

Він мітко підмічав важливість волонтерського руху: «Дуже підіймає настрій допомога волонтерів: привозять гарячі страви, свіжий хліб! Значна кількість спорядження (спальні мішки, черевики, засоби гігієни й т.і.) — це заслуга саме волонтерів. Наші кулемети начищені, ми в бойовому настрої та готові на все!» 

Артем, Business Analyst у компанії Akvelon

На превеликий жаль, Артем загинув у травні під час героїчної оборони Харківщини.

«Зберігайте спокій і вірте нашим Збройним Силам України! Усі орки будуть знищені, а Мордор впаде», — востаннє давав напуття Артем. 

SENSE CONSULTING у бойових підрозділах

 Засновник та керівник компанії SENSE Леонід Маслов нині розвідник окремої розвідроти у складі 92-ї ОМБр ЗСУ. 

Леонід Маслов, засновник та керівник компанії SENSE   

Його кредо:  «Окупанти мають повиздихати!» 

Підтримав лідера компанії й Віталій Галенченко — адвокат компанії SENSE, що наразі є військовослужбовцем однієї з в/ч ЗСУ. 

Віталій Галенченко, адвокат компанії SENSE

Він упевнений: «Перемогу нам потрібно здобути зараз, щоб не передавати війну нашим дітям». 

Обидва захисники несли службу ще в 2014-2016 роках в зоні АТО. Наявний бойовий досвід дозволив їм максимально швидко приступити до процесу нищення ворогів. Наразі вони продовжують свою службу й навіть документують свої тактичні перемоги над ворогом. 

https://youtu.be/oS4tL0eLsDs

 Леонід Маслов, засновник та керівник компанії SENSE, розповідає про будні воєнного життя на своєму Youtube-каналі

Сила Devart

На завершення варто навести напуття від команди Devart, які безперечно стали гаслами української боротьби:  Все буде Україна! Перемога буде за нами!

QA Lead Devart Віталій Матенько наразі служить в ППО та забезпечує зв'язок між підрозділами й штабом. 

Віталій Матенько, QA Lead у компанії Devart 

Event manager компанії та мембер команди Devart Андрій Внуков нагороджений медаллю за оборону Рідної Держави!

Андрій Внуков, Event manager компанії та мембер команди Devart 

Ми бачимо на власні очі, що героїзм наших військових безмежний. Насамперед, коли мі підтримуємо та віримо в них. Харківський IT-фронт — це взірець економічної міці та героїчної відданості Великій Перемозі. І ми пишаємося, що є частиною цього неймовірного ком’юніті. Вітаємо зі святом Захисників України!

Kharkiv IT Cluster ні на мить не припиняє волонтерську та гуманітарну діяльність на потреби бійців. Ми точно знаємо, що велика перемога складається з непростих рішень: стати на захист своєї землі, поставити життя українців вище за своє, боротися до Перемоги.

Борімося разом, об’єднуймося спільнотою Kharkiv IT Cluster заради Великої мети!


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все