Soft and Hard Skills: Що важливіше? Розповідь одного рекрутера

  • 5 августа, 05:29
  • 5881
  • 0

Автор: Олена Лісовська, Recruitment specialist, Consultant, GlobalLogic Ukraine 

Пошук роботи — це завжди челендж. Кандидат прагне сподобатись компанії та вдало зарекомендувати себе. З іншого боку, представники компанії намагаються не тільки з’ясувати технічні знання кандидата (Hard Skills), але й зрозуміти, чи зможе він чи вона співіснувати з іншими учасниками проєкту та наскільки відповідає ціннісній базі компанії (Soft Skills).

Якби все обмежувалось технічними навичками та знаннями, здається, нам, рекрутерам, було б набагато простіше швидко знаходити “того самого кандидата мрії”. Проте завжди є нюанси!

Що таке Hard Skills та Soft Skills?

Для початку, визначимось з поняттями.

Нard Skills - це спеціалізовані знання та технічні навички, такі як розробка програмного забезпечення, тестування, дизайн та ін. Їх часто простіше визначити й виміряти, бо це і є ті практичні навички, які ми отримуємо з часом та досвідом.

Soft Skills - це більше про поведінку та мислення, особистісні риси. Зазвичай їх важче виміряти, але вони також допомагають досягти успіху у тих чи інших ролях та галузях.

 

Нard Skills стосуються здатності робити конкретне завдання. Soft Skills — це більше про те, як спеціалісти його виконують, та як адаптуються, співпрацюють з іншими, розв’язують проблеми та приймають рішення.

Трохи історії. Ще в 1959 році військовослужбовці США почали розробляти науковий підхід для навчання офіцерів. В ході розробки цієї програми вони зрозуміли важливість не лише професійних навичок (Hard Skills), але й універсальних якостей (Soft Skills), які не піддаються планомірному навчанню. Власне, згодом ці поняття були виділенні як “хард” — для роботи з машинами, “софт” — для роботи з людьми. Після того, як вони прижилися у військовій сфері та психології, вони набули актуальності ще й в бізнес-середовищі. Дуже часто розділення на ці підкатегорії навичок можна зустріти в описах вакансій, а сьогодні вони є актуальними для багатьох фахівців у різних напрямках та сферах.

Світові тенденції ринку та досвід більшості лідерів у різних галузях стверджують, що Soft важливіші, ніж Hard. Проте, все завжди залежить від вашої професійної діяльності. Наприклад, для технічних професій завжди були важливішими Hard Skills, у сфері обслуговування — Soft Skills. Сьогодні всі, від менеджера до Trainee, мають володіти так званим “гібридом” — міксом технічних та “м’яких” навичок.

Серед найбільш відомих Soft Skills виділяють наступні: 

  1. Критичне мислення — здатність на основі наявної інформації усвідомлено аналізувати її та приймати незалежне рішення.
  2. Ефективна комунікація — вміння чітко та ясно висловлювати свої думки та бачення, як для технічно обізнаної аудиторії, так і для людини, яка не працює в даній сфері.
  3. Емоційний інтелект — вміння розуміти емоції та почуття, як свої власні, так і оточуючих, керувати власними емоціями, впливати на емоції інших людей.
  4. Здатність розв’язувати проблеми — вміння визначати проблеми, знаходити можливості та ресурси для їх рішення.
  5. Допитливість — внутрішній драйв до пошуку відповідей на актуальні та важливі питання. Це спонукає ставити питання “Чому?”, бо однієї відповіді недостатньо.
  6. Ділова хватка — розуміння, де знаходиться бізнес, чого він потребує та в якому напрямку його потрібно розвивати.

До найбільш популярних Hard Skills в ІТ-сфері належать:

  1. Blockchain — з’явився у 2009 році, призначений для підтримки криптовалюти. В основному, він використовується для надійного зберігання, валідації, авторизації та переміщення цифрових даних через Інтернет.
  2. Cloud Computing — модель, яка дозволяє зручно отримувати доступ до інформації через мережу до спільного пулу обчислювальних ресурсів, які спершу потрібно налаштувати (наприклад, до комунікаційних мереж, серверів, засобів збереження даних, прикладних програм та сервісів), і які можуть бути оперативно надані та звільнені з мінімальними часовими витратами.\
  3. Artificial Intelligence — розділ комп’ютерної лінгвістики та інформатики, що займається формалізацією проблем та завдань, які подібні до дій, які виконує людина.
  4. UX Design — напрям, який підтримує процес поведінки користувачів через зручність, корисність та бажаність продукту, яким користуються.
  5. Business Analysis — виявлення потреб бізнесу та визначення шляхів вирішення бізнес-проблем. Рішення часто охоплюють розробку програмних систем, але можуть складатися з удосконалення процесів, певних організаційних змін або стратегічного планування та розробки політики.
  6. Scientific Computing — галузь прикладної інформатики та математики, що швидко зростає. Вона використовує передові обчислювальні можливості для розуміння та вирішення складних завдань.
  7. Data Science — галузь про наукові методи, процеси та системи, які стосуються здобування знань із даних у різних формах, як структурованих, так і неструктурованих.
  8. Video Production — процес створення відеоконтенту. По суті, це фільмування зі зображенням, яке записане цифровим способом.
  9. Affiliate Marketing — інструмент просування та розвитку продукту в мережі. 
  10. Sales — напрям, ціль якого — зрозуміти потреби потенційного клієнта, сформувати ціннісну пропозицію на основі почутого, пропрацювати заперечення та закріпити угоду.

Як можна вдосконалити свої Hard та Soft Skills?

Давайте тепер спробуємо розібратися як ми можемо покращувати Hard Skills & Soft Skills:

  1. Визначте свої слабкі та сильні сторони. Зробіть дві колонки у Word, Excel чи просто на аркуші паперу, позначте їх: “+” та “-”. Або ж на три колонки: “Добре розвинені навички”, “Потребують покращення”, “Нерозвинені навички”. Шукайте зворотний зв’язок у колег, які можуть дати незалежну оцінку.
  2. Визначте для себе пріоритети, від найбільш до найменш важливого, над чим можна попрацювати згодом, беручи до уваги поточні задачі та найближчі плани кар’єрного розвитку.

  3. Прокачайте пріоритетні навички. Знайдіть ресурси, сайти, курси навчання, програми, уроки, семінари — все, що допоможе у розв’язанні цієї проблеми та підтягне необхідні вміння. З розвитком Hard Skills вам допоможе Coursera, Udemy, Prometheus, але тільки якщо ви пройдете курс до кінця!

  4. Оцініть свій рівень “до” і “після”. Простіше це простежити із Hard, ніж Soft Skills. Наприклад: чи вдалось освоїти Adobe Photoshop за два тижні? Чи допоміг двотижневий курс перемовин прокачати свої комунікаційні навички? Чи помічаєте ви різницю у спілкуванні з вашими колегами та близькими?

  5. Застосовуйте отримані знання в професійному та повсякденному житті. Немає нічого гіршого, ніж дарма витрачений час, зусилля, а подекуди й ваші кошти. Якщо не виносити нічого з отриманого уроку, цей досвід ви просто втрачаєте. Недарма існує правило 72 годин: якщо протягом трьох діб ви не використали дані із записника чи презентації — вони зникнуть.

  6. Шукайте нові можливості для навчання, статті, ресурси, покращуйте вже набуте — немає меж досконалості. Переходьте до пункту №2 в списку пріоритетів, але не забувайте про пункт №1 — можливо, він теж потребує подальшого покращення та шліфування.

На завершення хочеться сказати: кожен ваш досвід унікальний. Тож вам залишається й надалі вдосконалювати свої навички, опановувати нове та йти вперед!


Теги: skill
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все