ТОП-10 найбільш зручних електронних сервісів України

  • 16 апреля, 10:06
  • 4269
  • 0

Експерти компанії Leobit склали список кращих електронних сервісів України. Компанія-розробник програмного забезпечення провела комплексну оцінку популярних державних онлайн сервісів по 30 ключових показниках. Зокрема, фахівці оцінювали якість технічного виконання сервісів та можливість їх масштабування і адаптації відповідно розвитку технологій.

Аналітики Leobit оцінили зручність використання сервісів як з позиції звичайних користувачів, так і фахівців у сфері розробки якісних програмних рішень. При цьому, ранжування в списку - це результат комплексного огляду, що включає технічні параметри, оцінку якості виконання і зручності використання. Учасники експертної групи відзначають, що не оцінювали популярність обраних ресурсів, їх соціальну значущість та важливість серед всіх існуючих цифрових ресурсів в країні.

Експерти Leobit відзначають, що складно оцінювати якість захисту держресурсів, адже користувач в цей процес не допускається. Він може випадково виявити витік своїх даних або небезпечний протокол.

Для державних систем питання інформаційної безпеки є ключовим. Навряд чи можна вирішити, що пріоритетніше: функціональність чи безпека. Система будується з урахуванням вимог з інформаційної безпеки і повинна їм в повній мірі відповідати. З урахуванням вимог регулятора розробляються вимоги до підсистеми захисту інформації, модель загроз і моделі порушників, виявляються актуальні загрози, обґрунтовуються класи захищеності. Проектування системи ведеться на основі як функціональних вимог, так і вимог з інформаційної безпеки.

Що стосується зовнішнього оцінювання безпеки, то за даними державних служб в тій же "Дія" вже понад 6 мільйонів українців. А 80% часу розробники системи витрачають на те, щоб "Дія" була безпечна. Команда Мінцифри отримала атестат КСЗІ на "Дію 2.0". Це найвища оцінка якості з точки зору безпеки ІТ-продуктів. Система пройшла два пентеста на виявлення вразливостей. Доступний процес багбаунті - можливість тестування додатків на вразливість білими хакерами.

Оцінюючи зручність використання держсервісів, Leobit провів внутрішнє експертне опитування фахівців і проранжував держпослуги в порядку спадання ступеня зручності. При цьому мінімальних показників не отримав жоден ресурс, а різниця між місцями коливається від 1 до 4 балів.

1. Електронний кабінет водія.

Інформація про штрафи, дані посвідчення про посвідчення водія, технічні паспорти автомобілів.
2. Державний сервіс перевірки квитанцій.

Державний сервіс перевірки квитанцій. Сервіс дозволяє перевірити факт оплати за кодом квитанції.
3. Електронний кабінет платника податків.

Електронний кабінет платника податків допомагає відстежити стан розрахунків з державою за різними податками.

4. Портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Інформація про пенсійні виплати, застрахованих осіб, можливість дистанційного взаємодії з питань, що належать до компетенції пенсійного фонду.

5. Єдиний державний реєстр декларацій.

Сервіс дозволяє подавати декларацію про доходи в електронному вигляді. Відрізняється високим рівнем зручності для користувачів.

6. Єдиний державний портал адміністративних послуг.

Містить основну інформацію по всім цифровим державним послугам.

7. Система електронної ідентифікації.

Універсальна платформа для електронної ідентифікації та автентифікації користувачів. На порталі можна зручно, безпечно, пройти електронну ідентифікацію за допомогою електронних підписів.

8. Diя. Державний онлайн сервіси.

Основні документи в телефоні: паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт на авто, страховки і так далі. Сервіс активно розвивається.

9. Сервіс підписання документів.

Безпечний сервіс для підписання документів за допомогою цифрового підпису.

10. Безпека дітей в інтернеті.

Проект, який допомагає вирішити проблеми, пов'язані з безпекою використання дітьми можливостей  мережі Інтернет.

«Розвиток електронних сервісів - це важливий аспект у формуванні сучасної держави. Дуже важливо, щоб сервіси, які розробляються в Україні були не тільки зручними, але і гнучкими, відкритими до технологічних змін. Це дозволить їм залишатися актуальними і безпечними незалежно від того, які програмні інструменти або платформи будуть визначати вектор розвитку програмного і апаратного забезпечення в майбутньому», - зазначили в Leobit.

Відзначають також, що список зручних ресурсів не є вичерпним. Кількість доступних електронних державних послуг в Україні постійно розширюється. Аналітики Leobit тримають руку на пульсі та стежать за всіма новинками.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все