Три основні типи інвесторів

  • 24 ноября, 07:50
  • 4758
  • 0

Автор: Засадний Назар

В сфері інвестицій виділяють три основні типи інвесторів. Кожен тип має свої особливості.

Спекулянт (Торгівля на фондовому ринку)

Люди, які торгують на ринку, намагаються заробити гроші на короткострокових рухах на ринку.Спекулянти використовують технічний аналіз. 

Засновником технічного аналізу був Чарльз Доу (1851-1902) Цей американський журналіст розвивав серії принципів для розуміння і аналізу поведінки ринку, яка пізніше стала фундаментом для технічного аналізу.

Внаслідок досліджень було помічено що певна поведінка графіків цін в минулому призводить до того, що їх рух в одному з напрямків в майбутньому стає більш вірогідним, ніж в протилежному напрямку.

Цей аналіз вивчає виключно результати біржових торгів — динаміку зміни цін і обсягів торгів.

Дані для технічного аналізу:

  1. Дата і час
  2. Ціна відкриття (закриття)
  3. Ціна максимальна (мінімальна)
  4. Обсяг торгів

Технічний аналіз використовують в основному трейдери (спекулянти)

Основні положення.

  1. Ціна враховує все.

Прихильники технічного аналізу вважають не потрібно дивитись звітність компанії. В кожному разі, якщо звітність вийшла, інвестори відреагували і це вже закладено в ціну.

  1. Ціни рухаються в тренді.

Якщо ринок росте, то велика ймовірність, що ринок буде далі рости та мала ймовірність, що ринок розвернеться та почне падати.

  1. Історія завжди повторюється (ринки циклічні)

Трейдери дивляться певні закономірності та індикатори які повторюються. Якщо індикатор раз спрацював, то і другий раз також спрацює при виникненні подібної ситуації. Тобто трейдер зрозуміє куди піде ціна, базуючись на попередніх даних графіка.

Опираючись на ці положення трейдери вивчають графіки намагаючись оцінити загальний настрій на ринку і визначити напрямок ціни.

Трейдинг асоціюється з великим зароблянням грошей «швидко та багато», а по факту це втрата грошей (99% до 1 року) , багато стресу та непотрібних емоцій.

Якби технічний аналіз був би таким ефективним, як його намагаються представити трейдери, то він би не мав понад 100 індикаторів (графіки, японські свічки, бари та інші), які застосовують при аналізі.

Активний інвестор (Інвестування в ринок)

Такий інвестор прагне інвестувати в ринок на декілька років. Інвестування передбачає тривалий (понад рік) прогноз щодо ринку та окремого цінного паперу (переважно акції).

Такі інвестори використовують фундаментальний аналіз. 

Фундаментальний аналіз — один з двох основних методів аналізу ринку.На відміну від технічного аналізу, де аналіз базується на поведінці та психології натовпу, в основі фундаментального аналізу лежить аналіз економіки, галузі,окремих компаній.

Засновником такого аналізу став Бенджамін Грехем який в період 1930-1940 опублікував 2 основні книги по цьому аналізу: «The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing» та " Security Analysis«.

Фундаментальний аналіз допомагає інвестору відповісти на питання «скільки повинна коштувати акція? »," яка справедлива ціна акції ? «. Якщо акція «недооцінена» на основі показників, інвестор купує, якщо «переоцінена» — «продає» або утримується від купівлі.

Існують 3 основні рівні аналізу

  1. .Аналіз емітента.

Мета: виявлення емітентів, акції яких недооцінені / переоцінені для їх покупки або продажу за допомогою різноманітних показників (інвестиційних, рентабельності та інші)

Джерела інформації: баланси, річні звіти та інша звітність.

  1. Галузевий аналіз.

Різні галузі по різному реагують на ту чи іншу ситуацію в економіці.

  1. .Аналіз макроекономіки в цілому (динаміка рівня ВВП, рівень інфляції, безробіття, курси валют і т.п.)

Фундаментальний аналіз проводиться  2 основними методами: аналіз “зверху вниз “ та аналіз “знизу вгору”. Аналіз “зверху вниз” охоплює більш широкий погляд на економіку, починаючи з усього ринку, а потім звужуючись до сектора, промисловості та, нарешті, до конкретної компанії. І навпаки, аналіз “знизу вгору” починається з конкретної акції й розширюється, щоб врахувати всі фактори, що впливають на її ціну.

Аналіз “зверху вниз” використовують в основному управляючі інвестиційних компаній та фондів. Аналіз “знизу вгору" використовують приватні інвестори.Вони здебільшого аналізують лише компанії не заглиблюючись в оцінку галузі, а тим більше економіки.

Переваги

Можливість отримати більшу дохідність, ніж в середньому по ринку. Для успіху при грамотному аналізі достатньо вдало інвестувати в 7 компаній з 10.

Недоліки

Етап аналізу займає більше часу (для ефективного аналізу однієї компанії потрібно 5-8 годин)

Не можливість застосовувати в короткостроковому періоді ( дні, місяці )

Ринок дуже часто буває нераціональним. Ніхто не може спрогнозувати, коли ринок приведе ціну ‘’ недооціненої" акції на думку інвестора до справедливої вартості.

Цей метод ефективніший за технічний аналіз та може принести результат, але для цього, приватний інвестор повинен любити математику, приділяти декілька годин оцінці та мати терпіння (підходить для довгострокових інвестицій)

Пасивний інвестор (розподіл активів)

Такий інвестор використовує стратегію інвестування Asset Alocation

Стратегія інвестування набула поширення у світі у 80-90 рр. минулого століття. Засновником даної стратегії є Гаррі Марковіц ( «Portfolio selection» 1952 р.: «Portfolio Selection: Efficient Diversification of Investment» " 1959 р.) Він у своїх математичних дослідженнях довів, що найбільш вагомий вплив на результат по інвестиціях має оптимальний розподіл активів у портфелі. За це отримав Нобелівську премію в 1990 р.

Asset Allocation — це інвестиційна стратегія, яка прагне збалансувати ризик і прибутковість, регулюючи процентне співвідношення активів в портфелі в залежності від термінів інвестування, цілей інвестора і його стійкості до ризику та інших особистих показників.

Основні положення.

  1. Ризик (крім дохідності) важлива величина при створенню портфеля
  2. Ризик можна виміряти математично
  3. Під ризиком розуміють волатильність (коливання ціни)
  4. Велика увага приділяється правильному розподілу активів та диверсифікації
  5. Дана стратегія базується на виборі інвестиційних фондів

Переваги Asset Alocation

1.Затрати часу мінімальні.

2.Для освоєння даної стратегії інвестор повинен володіти початковими знаннями у сфері інвестицій.

3.Ставка робиться на економіку в цілому. Інвестор коли купує фонд із 100,500,1000 компаній робить ставку на економіку в цілому.Він не звертає увагу на окремі компанії (фундаментальний аналіз) та вибір часу купівлі чи продажу(технічний аналіз).

Недоліки Asset Alocation

1.Середня дохідність.

Купівля паю фонда нагадує придбання гуртом фруктів. Фрукти гуртом попадаються зрілі, недозрілі та гнилі.Аналогічно пай фонду буде містити перспективні, прибуткові, а також збиткові та стагнуючі у розвитку компанії.Одні компанії у фонді будуть давати результат вище середнього по ринку,інші нижче середнього по ринку.Результат — середня величина по ринку.

2.Велика кількість фондів

Станом на 1 січня 2021 року кількість інвестиційних взаємних фондів складало у світі-126500, кількість біржових інвестиційних фондів ETF −7602. Можна легко заплутатись у виборі фондів для портфеля.

Дана стратегія підходить більшості інвесторам, які не готові присвячувати багато часу на пошук та вибір окремих інвестиційних інструментів.Інвестору слід не забувати та враховувати при створенні портфелю особисті показники:

  1. цілі, пріоритети
  2. стійкість до ризику
  3. термін інвестицій
  4.  інвестиційний досвід клієнта
  5. вік
  6. розмір капіталу
  7. періодичність внесення інвестицій
  8. зобов’язання клієнта
  9. особисті вподобання

Щодо стратегії Asset Alocation то

6 грудня стартує онлайн курс “Інвестиційний Портфель.Створення та Управління” 

Якщо Ви хочете інвестувати, але не готові приділяти цьому багато часу, цей курс саме для Вас.

В цьому курсі ми докладно розберемо такі теми : 

Як розібратись у різноманітті американських ETF та вибрати те, що дійсно потрібно. 

Як сформувати якісний інвестиційний портфель відповідно до цілей, інвестиційних задач та власної схильності до ризику ? 

Як не втрачати голову під час фінансових криз та знати, що робити. 

Як вибрати без проблем брокера для інвестування? 



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все