Українські експерти назвали перелік безпечних месенджерів Яким месенджером користуватись безпечно

  • 13 апреля, 11:08
  • 4205
  • 0

Українські експерти назвали топ безпечних месенджерів для особистого та професійного спілкування. На першому місці – безкоштовний застосунок Signal. З-поміж інших характеристик, ІТ-спеціалісти приділяють особливу увагу наскрізному шифруванню та даним, які застосунок збирає про своїх користувачів, зазначають експерти компанії GlobalLogic. У Міністерстві цифрової трансформації також надають перевагу додаткам, які використовують надійне шифрування даних.

З початку повномасштабної війни росії проти України почастішали випадки кіберзлочинів. Щоб убезпечити користувачів, експерти ІТ-компанії GlobalLogic визначити перелік найбезпечніших месенджерів для особистого та професійного спілкування. 

Так, за словами Орхана Гасімова, Technology Director, GlobalLogic, найбезпечнішим безкоштовним месенджером є Signal. Застосунок розробив американський дослідник з питань кібербезпеки Моксі Марлінспайк. Месенджер використовує технологію наскрізного шифрування – тобто повідомлення доступні лише для відправника та отримувача, їх не можна прочитати, навіть перехопивши. 

Орхан Гасімов

«Signal вважається еталонним месенджером із точки зору безпеки – застосунок використовує всі необхідні протоколи безпеки та має відкритий код. Це важливо, адже кожен ІТ-спеціаліст може зрозуміти, як саме працює програма і як вона використовує дані користувача, – коментує Орхан. – При цьому ваші повідомлення в Signal абсолютно захищені завдяки наскрізному шифруванню безпосередньо між відправником та отримувачем. Простими словами – навіть якщо зловмисник перехопить вашу переписку, він не побачить нічого, крім випадкових символів, і не зможе зрозуміти повідомлення». 

Керівник технологічної екосистеми України, експерт з інновацій, інвестицій та стартапів в Міністерстві цифрової трансформації Антон Мельник також користується Signal: 

«У мій особистий топ для комунікацій увійшли Signal, Slack, Microsoft Teams та Gmail у зв’язку з Google Meet», – зазначає представник Мінцифри.

Водночас у міністерстві наразі не планують створювати власний застосунок для спілкувань. Про це вони повідомили експертам GlobalLogic.

«Наразі створювати месенджери або соцмережі не плануємо, але ще місяць тому ми також не планували, що запустимо Дія TV, радіо та функціонал донейшенів, за допомогою якого зібрали понад 200 млн гривень. Тож побачимо», – додає Антон Мельник.

Також до списку безпечних месенджерів експерти додають платний застосунок Threema. Його можна використовувати повністю анонімно, без додавання номеру телефону й інших даних. Месенджер шифрує всі повідомлення, не зберігає інформацію на сервері та не збирає персональні дані користувачів. 

Як безпечно використовувати месенджер

Щоб безпечно передавати файли в месенджерах і обмінюватись інформацією, експерти радять звертати увагу на наскрізне шифрування – наприклад, створити секретний чат в Telegram, або обрати більш безпечний месенджер. При цьому користувачам не радять зберігати історію повідомлень на пристрої, де встановлений мессенджер. 

«Якщо потрібно надіслати важливу інформацію в месенджер, раджу використовувати повідомлення, що автоматично знищуються – наприклад, після прочитання. Якщо такої опції немає – видаліть надіслане повідомлення зі свого пристрою. Це захистить інформацію в разі фізичної втрати девайсу», – зазначає Орхан Гасімов.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все