Відновлення, зарплати й нові світчери. Як ринок IT переживає війну

  • 19 июля, 14:42
  • 4578
  • 0

Автор: Марія Панченко,  People Operations Director в Genesis

Як українські ІТ-компанії переживають кризу, які проєкти вже відновили найм, як змінилися зарплати та чи зможуть кандидати із суміжних сфер знайти роботу в ІТ.

Напередодні війни українська ІТ-індустрія стрімко зростала щомісяця. У лютому 2022 року показник експорту ІТ-послуг був рекордним — $839 млн, що на 43% більше за аналогічний період 2021 року, за даними НБУ. Водночас зростав попит на українських розробників, кількість вакансій та рівень заробітних плат. Із початком повномасштабної російсько-української війни цей сектор також зазнав впливу, але водночас його називають потенційним драйвером української економіки. Що змінила війна?

Криза в ІТ: як компанії її переживають

Березень 2022 року можна назвати місяцем невизначеності — з початком повномасштабної війни українські ІТ-компанії поставили на паузу найми та сфокусувалися на евакуації команд і бізнесів у безпечні місця. Кількість відкритих вакансій, за даними Djinni, впала майже втричі. Також за цей місяць економіка України впала на 45%.


Інфографіка: за даними Djini

Продуктові та сервісні ІТ-компанії переживали кризу за різними сценаріями. Перші — це компанії, що займаються розробкою власних продуктів (застосунків, ігор, програм, утиліт тощо). Гравцям, орієнтованим на локальний ринок, довелося найгірше. Багато компаній оголосили про скорочення та закриття проєктів. Також постраждали ті, чиї продукти були орієнтовані на російський та білоруський ринки. Обмеживши доступ основній групі користувачів, такі компанії втратили суттєву частину прибутків.

Бізнеси, що випускають продукти для глобальних ринків, виявилися більш стабільними. Здебільшого, такі компанії не мають фізичної інфраструктури всередині країни, не привʼязані до офісів. Забезпечивши евакуацію співробітників до безпечних локацій, головним їхнім викликом стала адаптація бізнес-процесів до нових умов. Це допомогло утримати бізнес на плаву та зберегти робочі місця. Саме глобальні продуктові компанії одними з перших оголосили про відновлення найму. Серед них і українська екосистема продуктових ІТ-компаній Genesis, яка упродовж другого кварталу 2022 року найняла 258 працівників.

Сервісні ІТ-компанії переважно створюють програмне забезпечення для закордонних замовників. Вони стикнулися зі зниженням прибутку та тимчасовим припиненням співпраці. Клієнти, хоч і підтримували та співчували українцям, але намагалися уникнути ризиків. Ними, на їхню думку, були: загроза мобілізації, психологічна нестабільність та потенційна небезпека, навіть на заході України. Головними викликами для таких компаній крім евакуації співробітників, стало перенесення офісів, пошук нових замовників та контрактів.

У квітні 2022 року 91% ІТ-спеціалістів повернулися до роботи, згідно з опитуванням DOU. Про втрату роботи через війну повідомили 6% опитаних. У цілому можна стверджувати, що українська ІТ-індустрія зберегла продуктивність та стала потенційним драйвером української економіки. Навіть попри важкий березень, індустрія забезпечила близько $2 млрд експортних надходжень у першому кварталі 2022 року.

Як змінився ринок найму: три тренди

Кількість ІТ-спеціалістів в Україні становила 250 тис. за результатами 2021 року. Непропорційне зростання зарплат, які доходили до $12 тис., кадровий голод та запекла конкуренція серед рекрутерів — таким був ринок праці в ІТ наприкінці 2021 року. Що відбувається зараз?

Вихід зі стагнації

Ринок найму поступово оживає. Серед продуктових компаній найм стає активнішим, відкриваються вакансії для спеціалістів усіх рівнів. Відновили пошук фахівців як стабільні бізнеси, так і проєкти на стадії запуску. Сервісні компанії також звітують про поступове відновлення контрактів. У найкращій ситуації опинилися спеціалісти рівня сеньйор, керівники команд. Попит на них не зменшився. У гіршій ситуації зараз перебувають джуніори, оскільки команди сфокусувалися більше на тому, щоб стабілізувати бізнес, а не масштабуватися та розвивати молодих спеціалістів. Але робота ІТ-компаній влаштована таким чином, що завдання для джуніорів там є завжди, тому з подальшим відновленням індустрії зʼявлятимуться все більше вакансій.

Перехід від «ринку кандидата» та стабілізація зарплат

Якщо раніше умови співпраці переважно диктував кандидат, кількість вакансій постійно зростала, а рівень відгуків на них — зменшувався, то тепер ситуація змінилася. Кандидати стали більш гнучкими, погоджуються на менші зарплати, якщо їх влаштовують інші умови. Цікаво, що, за даними Djini, зменшилися саме зарплати сеньйорів — з $4 500 у лютому до $4 100 у червні. Зарплати мідлів залишилися на такому ж рівні — близько $2 900, а у джуніорів — зросли з $943 до $1 057.

Інфографіка: за даними Djini

Допомога ЗСУ замість корпоративних «плюшок»

Раніше компанії намагалися зацікавити кандидатів усілякими корпоративними «плюшками». Тепер, перше, що цікавить потенційних працівників — звʼязки роботодавця з країнами-агресорами, як менеджмент реагував на кризову ситуацію, як компанія допомагає Збройним Силам України.

Також для кандидатів важливо, чи заохочує компанія волонтерство. В нашій компанії чимало працівників приділяли час допомозі військовим та постраждалим від війни. З боку компанії такі ініціативи підтримувалися. Але щоби зробити цей процес ефективнішим, ми створили спеціальний фонд Genesis for Ukraine для допомоги співробітникам та їхнім родичам, які боронять Україну. Кожен працівник компанії може зробити пожертву або залишити заявку на допомогу.

Світчери — інвестуємо в освіту

«Як увійти в ІТ» — знову чи не найпоширеніше питання. Переконавшись, що цей сектор продовжує зростати навіть в умовах війни, чимало людей шукають карʼєрні можливості саме тут.

З огляду на те, скільки людей втратили роботу, найближчим часом ми очікуємо на бум світчерів. Тому бізнесам важливо й далі інвестувати в освітній напрям, що допоможе людям швидко перекваліфікуватися та знайти роботу. В першу чергу це стосується продуктових ІТ-компаній, де багато нетехнічних спеціальностей. У нас, наприклад, є навчальні програми за понад 10 спеціальностями у різних форматах — від тематичних тижнів до довготривалих програм. Додатково у березні ми створили спеціальний ознайомчий курс про продуктове ІТ Genesis Open Week. Усі охочі можуть подивитися лекції за різними напрямами.

Отже, українська ІТ-індустрія бореться на економічному фронті війни, продовжуючи стабільно сплачувати податки та приносити в бюджет валютну виручку. Головний фокус уваги ІТ компаній на сьогодні — збереження робочих місць та створення нових для підтримки економіки.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий