Вихідці з яких професій мають більше шансів стати айтівцем

  • 25 мая, 13:39
  • 4038
  • 0

Уже кілька років, ще до пандемії та повномасштабної війни, в Україні існує тренд "увійти в IT". Українців цікавлять IT-зарплати, значно вищі за середню у країні. Для тих, хто хоче змінити професію, існує термін "світчери".

GoIT – одна з компаній, яка надає можливість стати світчером, опанувавши онлайн-курси з обраної IT-спеціальності. Серед партнерів платформи – Мінцифра та IT Ukraine Association. Щомісяця через GoIT працевлаштовується понад сотня випускників.

Гендиректор GoIT Антон Чорний розповів про те, хто йде в IT, за ким майбутнє у військових розробках та чому є вибір IT або смерть бізнесу.

Падіння IT – несуттєве. Хто йде у світчери

Дослідження кажуть про зниження попиту на джуніорів в IT-сфері і падіння частки IT-експорту з України. Антон Чорний вважає падіння несуттєвим. "Якщо казати про обсяги і про конкретні цифри, то це падіння було 15-16%, якщо порівнювати квартал до кварталу. А у 2022-му ще було серйозне зростання порівняно з попереднім роком, – пояснює співрозмовник. – Що стосується вакансій, то, звичайно, частина українських IT-компаній зараз перебуває у замороженому стані. Водночас кількість вакансій досить суттєва для того, щоб можна було знайти роботу".

Антон пропонує порівняти IT-сектор, який під час війни дає 40% усього експорту послуг, з іншими сферами. "Він і далі залишається в набагато кращому стані, ніж інші. На даному етапі тут нічого не змінилося, люди хочуть перейти в ІТ-сферу, багато охочих, і ця кількість збільшується", – каже Чорний.

Гендиректор GoIT наводить число у пʼять мільйонів людей, які залишилися без роботи в Україні, і їм треба будувати нове життя. Багато хто з них обирає варіант з IT-сферою, каже співрозмовник. Переходять зі сфери будівництва, з авіації – зокрема бортпровідники, в яких зараз відсутня можливість літати. А також ФОПи, які, наприклад, мали свою кав'ярню в містах, які зараз в окупації. Також багато слідчих, каже Антон і додає, що не знає причини цього переходу. І, звісно, сфера туризму, тренд переходу з якої почався ще з коронакризи.

З початку великої війни охочих перейти в IT стало більше

А от у східних регіонах можна спостерігати дуже широкий спектр професій серед світчерів. "Люди були вимушені залишити свої домівки, свою роботу і переїхати до західних регіонів. Вони не хочуть повертатися до справ, якими займалися, та й не мають на це можливостей", – зазначає співрозмовник.

Працевлаштування, за словами Чорного, залежить від людини. Є багато інженерів, які працювали на заводах, зокрема інженери-технологи. Узагалі, близько 40% студентів від GoIT мають технічний бекграунд. Решта – люди, які не перетиналися зі сферою IT.

Важливо правильно вибрати професію. У кожної людини є шанси стати веб-розробником. Незалежно від того, чим людина займалася, все впирається в те, яку кількість годин свого часу вона може інвестувати  в розвиток. Як каже співрозмовник, це 15 годин на тиждень – стільки треба постійно "гарувати", щоб працевлаштуватися.

Суттєво менші шанси мають ті, хто займається повністю самостійно по YouTube. На курсах шанси значно вищі, каже Чорний, найбільші ж шанси на працевлаштування – через персональні заняття з ментором, який є фахівцем у сфері.

Ще одне важливе питання, в якому бортпровідники мають перевагу перед інженерами, – знання англійської мови.

Стало більше жінок. Як діє реклама та хто вчиться на курсах

Соцмережі переповнені рекламою курсів GoIT. Антон Чорний каже, що у компанії реклама – на безкоштовні продукти: "Чим ширшою буде воронка на початку, тим для нас краще". Потім люди приходять на безкоштовні продукти, і їх безоплатно навчають 7-14 днів. Є люди, які проходять по шість безкоштовних продуктів перед тим, як приймати рішення, додає співрозмовник.

Коли безкоштовні продукти закінчуються, то далі йде вебінар, на якому "дуже чітко і конкретно пояснюється", що все непросто – треба буде навчатися 3-4-10 місяців по 15 годин на тиждень.

"Усі ці безкоштовні продукти направлені на те, щоб людина зрозуміла, вона хоче вкалувати по 15 годин чи не хоче гарувати", – каже Антон.

З початку повномасштабної війни більше тисячі випускників GoIT працевлаштувалися в ІТ-компанії

17 травня був сотий працевлаштований у травні. "До цього за два місяці ми також більш як сто людей працевлаштовували. Якщо брати цей квартал, то десь 400 буде по плану", – зазначає керівник платформи.

Через зростання кількості студентів став довшим шлях до отримання оферу. Тобто треба зробити більше тестових, треба відвідати більше співбесід, тому що більше людей, які претендують на одну вакансію. І у рекрутерів є можливість обирати. "Відповідно вони будуть проводити, наприклад, не пʼять співбесід, а 10-15", – каже Чорний.

"Тут найголовніше працювати також міждисциплінарно. Ми, зі свого боку, намагаємося допомагати студентам розвивати не тільки технічні навички, але й soft skills", – зазначає співрозмовник, додаючи, що це дуже важлива частина навчання. Відсотків 70 нашого результату залежить не від того, як ми технічно працюємо, хардово, а від того, які навички ми проявляємо, каже Антон.

"Перепони у вигляді віку або попередньої професії – це все "булшит", міфи. Усе залежить від того, наскільки людина до цього відкрита, наскільки людина не боїться сказати, що їй потрібна допомога, звернутися по неї до своїх співкурсників або менторів", – пояснює співрозмовник.

Середній вік студентів, за словами Антона, – 32-33 роки. Зараз помітно збільшилася частка жінок серед студентів. Раніше було 70% чоловіків та 30% жінок, зараз навпаки – 60% жінок та 40% чоловіків. Є студентки як з України, так і ті, хто в інших країнах. "У нас кілька місяців тому був інсайт, коли ми дізналися, що з Великої Британії і з Австрії в нас клієнтів більше, ніж з Івано-Франківської області", – підкреслює співрозмовник.

За минулий рік працевлаштування через GoIT були в більш ніж 15 країнах Європи та у Канаді. Є студенти, які вчаться українською мовою, є окремо студенти в Польщі, Румунії, в США, які вчаться польською, румунською, англійською, іспанською тощо.

Майбутнє за підлітками. Хто буде створювати військові розробки

Імовірність працевлаштування як світчера залежить від правильного вибору професії, каже керівник GoIT. І саме це стосується військових розробок. Нездійсненною місією Чорний називає такий сценарій: "ми працювали бортпровідниками або були моряками, і потім ми прийшли й починаємо розробляти програмне забезпечення для дронів, які будуть рятувати наших героїв".

"Людина не зможе цього зробити, тому що для цього треба навчатися роками", – каже співрозмовник. На його думку, military tech стартапи створюватимуть в Україні ті, кому зараз 14-15 років. Студент, випускник професійного курсу не має створювати мілітарі стартапи, а от випускник магістерської програми може брати участь у створенні стартапу для мілітарі-сфери. Для цього знадобляться більш поглиблені знання зі спеціалізацій Software Engineering, Data Science & Data Analytics та інше — це комплексна підготовка спеціалістів. Платформа зараз працює над повним циклом навчання — від дітей та підлітків до магістрів.

"Не людина 35 років, яка прийшла для того, щоб отримати професію,
а той, кого батьки відправили або він самостійно пішов ще в 12-15 років", – наводить приклад Чорний. Після курсів така молодь може закінчити виш і створювати в Україні військові стартапи.

Керівник GoIT згадує приклад Ізраїля, де є кілька базових сильних вишів, що випускають людей, які створюють ці мілітарі-стартапи. Щодо діючих чи демобілізованих військових – вони можуть безоплатно проходити курси компанії.

IT-бізнес або смерть. Для чого ще потрібне програмування

"Ми з вами можемо озирнутися довкола і побачити, наскільки велика кількість ще підприємств, закладів харчування, коворкінгів, шкіл, університетів, які не мають нормальних сайтів. Яка кількість бізнесу не має застосунків", – каже Чорний, додаючи, що це "велика, велика сфера".

Роботи ставатиме більше, каже керівник GoIT, і штучний інтелект допоможе її виконувати

На його думку, питання не в тому, що IT-компанії закінчаться, а в тому, що бізнеси з інших галузей ставатимуть IT-компаніями. Співрозмовник наводить одну з українських мереж супермаркетів, де працюють понад 600 програмістів, продакт-менеджерів тощо. І це дозволяє мережі "вигравати конкуренцію": "Велика кількість традиційних бізнесів будуть ставати IT-бізнесами або вони помруть".

Компанії з багатьох секторів економіки ставатимуть більш технологічними. Змінюватиметься й IT-cфера, каже Антон, – деякі професії відходитимуть у минуле, зʼявляться нові.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все