Я поганий програміст - 6 порад, які допоможуть позбутись синдрому самозванця

  • 21 января, 10:51
  • 4324
  • 0

  1. "Всі мої досягнення не так вже й великі і є всього лише наслідком удачі."
  2.  "Мені здається, я поганий програміст, тому що до сих пір не знаю [xxx]."
  3.  "Всі мої провали через нестачу досвіду і, схоже, пора вже здатися."
  4.  "У мене недостатньо досвіду в цій сфері, і краще я промовчу."

Вітаю вас і хочу сказати, що ви не самотні... Багато  розробників страждають від синдрому самозванця. 

Якщо вас оточують колеги, які мають більше досвіду, це завжди стає проблемою, тому що ви постійно порівнюєте себе з іншими.  Здається, що всі кращі за вас і ви можете відчувати, що ще не заслужили того, щоб називатися розробником.

Ось деякі рекомендації, які можуть допомогли  подолати синдром самозванця.  Сподіваємось,  для вас вони виявляться корисними.

1. Не порівнюйте себе з іншими

Варто тільки почати себе порівнювати з іншим розробником, як зразу ж почнете засмучуватись.

Насправді, ви ніколи не робите об'єктивного порівняння.  Ви завжди порівнюєте все, що знає ця людина з тим, чого не знаєте ви.  Так, при такій моделі порівняння ви ніколи не вийдете переможцем.

Якщо у вас і ваших колег одна посада, це ще не означає, що ви повинні мати однаковий багаж досвіду.  У нас у всіх різна передісторія, і великі шанси того, що ви знаєте те, чого не знають вони.

Якщо вже ви так любите порівнювати, то єдине, що можна порівняти, так це себе сьогоднішнього із собою вчорашнім.  Звідси друга порада.

2. Відстежуйте свій розвиток

Знаходьте і використовуйте будь-які джерела підтвердження.  Аналіз пройденого шляху - це відмінний стимул.  Краще використовувати для цього резюме.

Навіть, якщо ви не шукаєте роботу,  резюме на LinkedIn має бути завжди актуальним і відображати поточні навички.

Більш того, краще все візуалізувати.

Спочатку може звучати нерозумно, але згадайте, що синдром самозванця змушує відчувати, що нам потрібно ще дуже багато працювати, особливо для освоєння нових знань.  Отже, завжди є, що додати.

Якщо ви почнете знову думати, що у вас майже немає ніякого досвіду, то відкрийтепопередню версію резюме - шість місяців тому, один рік або коли ваша кар'єра тільки почалася і порівняйте зі своїм поточним становищем.

Це нагадає вам, як багато і наполегливо ви працювали (адже так і було).  Незважаючи на те, що були і злети, і падіння, це є доказом того, що ви хто завгодно, але не розробник-самозванець.

3. Будьте готові до загострення синдрому

Свідомість - це вирішальний крок з подолання негативних відчуттів.

Ось простий приклад: ви перебуваєте на зустрічі з іншими розробниками, де обговорюється щось, у чому ви не розбираєтеся.  Вашим першим почуттям, ймовірно, буде: "Якого біса я взагалі тут роблю?"

Замість того, щоб оцінювати, наскільки ви некомпетентні, нагадайте собі кілька речей:

Можливо, ви не важливі для цієї зустрічі або від вас не чекають, що ви будете брати активну участь.

Ви можете знаходиться тут тільки тому, що прямо або побічно інформовані про тему, але при цьому від вас не потрібно участі.

Трапляється також, що організатор запрошує необізнаних співробітників просто для ознайомлення з новими областями знань.

Це нормально не знати все на світі.

Не намагайтеся приховати брак досвіду, а замість цього задавайте питання.  Це продемонструє вашу зацікавленість в темі.

По-перше, це додасть вам впевненість і дозволить більш спокійно висловлювати свою думку.  Насправді власну думку можна мати і не будучи досвідченим знавцем теми.

Скажіть, що пошукаєте відповіді.

Якщо вас запитають про щось, що ви не знаєте, то краще сказати, що ви вивчите питання і зможете відповісти на нього пізніше.  Адже це точно краще, ніж сказати: "Я ніфіга не шарю, вибачте, що відняв у вас час."

4. Будьте більш поблажливі до себе

Ми схильні думати, що інші талановиті люди не роблять помилок, але правда в тому, що вони їх і робили, і продовжують робити, причому багато. Вибачте собі випадкові помилки, це всього лише частина гри.

Відчуття своєї непридатності - це насправді показник на те, що перед вами стоїть виклик.  Прийміть його і використовуйте для здобуття досвіду. Погляньте на це, як на можливість дізнатися нове, стати краще і вирости в цілому.

Те, що ви іноді відчуваєте себе ні на що не здатним, зовсім не означає, що ви дійсно не приносите користі, адже це буває з кожним.

5. Не кажіть, що у вас немає заслуг

 "Мені пощастило", "це було легко", та ін. Той сумний момент, коли ви не приймаєте визнання оточуючих, хоча домагалися його працею.

Ви можете думати, що якщо я з чимось і впоралися, то не заслуговуєте особливого визнання, тому що  з цим би впорався будь-хто.  Це помилкове твердження, яке на ділі може викликати незручність у інших людей.

Зазвичай це звучить, як "Це було легше простого" на адресу людей, які вам аплодують, бо не змогли б зробити те ж саме.  У такій ситуації ви можете виглядати зарозумілими, хоча зовсім цього не бажаєте.

Звичайно, ви можете сказати, що виглядало все набагато складніше, ніж на ділі виявилося, але прийміть похвалу і постарайтеся пояснити, яким чином ви досягли успіху.  Це ідеальний момент для демонстрації ваших знань.

6. Аналізуйте свої досягнення

Виділіть час для перегляду кожного зробленого кроку на шляху до успіху.  Це можуть бути подоланий труднощі, раніше отримані знання, які сприяли успіху та інше.

Таким чином, ви побачите, що цей успіх не був просто наслідком удачі або легкості, а виявився результатом виконаної раніше роботи.  Ви застосували свій досвід і знання, щоб досягти його.

Ефект Даннінга-Крюгера

Перш, ніж робити висновок, відзначимо, що у людей які страждають від симптому самозванця є антиподи - ті, хто страждають від ефекту Даннінга-Крюгера.

Висловлюючись простою мовою, це ті люди, які ігнорують свій недолік досвіду і не можуть ефективно оцінити рівень своєї компетенції, що призводить до почуття надупевненості.

Якщо вам доведеться працювати з обома типами людей, то кращими колегами, скоріш за все, виявляться ті, у кого синдром самозванця.

Ви розумніші, ніж думаєте.  Треба лише дозволити собі повноцінно задіяти свій потенціал, і тоді ви напевно всіх приємно здивуйте.



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все