Які шанси отримати роботу джуну в 2023 році. Аналітика

  • 16 мая, 13:55
  • 4253
  • 0

Майже половина українських IT-компаній в 2023 році не планують наймати Junior-спеціалістів (без досвіду роботи або з досвідом менш як рік). Про це свідчить аналітика, проведена порталом DOU.

DOU отримав інформацію про потребу ІТ-компаній у Trainee/Junior-спеціалістах протягом 2022 року, канали, через які вони були найняті, а також плани щодо найму початківців на 2023 рік. У цьому опитуванні взяло участь 40 ІТ-компаній. Загалом протягом минулого року вони найняли 3989 початківців в Україні та 185 за кордоном (з урахуванням тих, хто сплачує податки в Україну), більшість з них були Software Engineers та Support-фахівці.

На жаль, практично половина опитаних компаній не планує наймати нових джуніорів протягом 2023 року, а інші мають скромні плани. Варто зазначити, що багато компаній не брали участі в опитуванні, оскільки вони припинили наймати джуніорів з 24 лютого 2022 року і не відновили цю практику або найняли лише кількох нових спеціалістів протягом року. Крім того, одна з компаній, яка не була згадана в статті, повідомила, що деякі початківці, яких вони працевлаштували минулого року, стали жертвами звільнень.

У цьому контексті термін "джуніори" відноситься до спеціалістів без досвіду роботи або з досвідом менше року (в деяких компаніях їх можуть називати Trainee або Intern).

За даними опитування, проведеного DOU, було виявлено, що структура найму джуніорів в ІТ-компаніях зазнала змін протягом останнього року. Раніше SoftServe була лідером у наймі початківців, проте у 2022 році перше місце посіла компанія ZONE3000. За минулий рік ZONE3000 почала співпрацю з 958 новими початківцями, більшість з яких є Support-фахівцями (944 особи).

Представники ZONE3000 пояснили, що активний найм молодих спеціалістів у них триває вже третій рік, через зростання клієнтської бази та підвищений попит на їх послуги через перехід багатьох бізнесів до онлайн-формату під час пандемії. Таким чином, вони залучили значну кількість нових фахівців.

У компанії SoftServe більшість початківців були набрані з внутрішнього резерву. Вони мають два типи резерву: оплачуваний за обумовленою з співробітником угодою терміном і невиплачуваний Reserve Leave, в рамках якого зберігаються доступи до технічних ресурсів, внутрішніх платформ та бенефітів. У обох випадках ресурс-менеджер активно працює над знаходженням можливостей для розвитку фахівців всередині компанії та на нових проєктах, що дозволяє зберегти більшу частину співробітників.

EPAM планує продовжувати використовувати власні освітні програми EPAM University для підготовки та переведення початківців на проєктну роботу, і їх пріоритети в наймі не зазнали змін.

У Genesis, екосистемі бізнесів, в даний час зайнято 245 фахівців рівня Junior, що становить незначно більше 10% від загальної чисельності спеціалістів. Наразі і надалі бізнеси екосистеми сконцентровані на найманні спеціалістів Middle+ рівня. На початок травня компанії мають понад 100 відкритих вакансій для фахівців на всіх рівнях. Однак, потреби та пріоритети в найманні різних бізнесів в екосистемі відрізняються. Деякі з них мають актуальні вакансії для початківців.

GlobalLogic продовжує залучати до співпраці початківців, проте це відбувається цілеспрямовано, враховуючи конкретні потреби. Наразі найбільш затребуваною галуззю є embedded-розробка.

Компанія NIX, яка в 2020 році найняла 315 джуніорів, розмістила 82 вакансії для початківців на DOU минулого року. Проте в цій статті немає точних даних про кількість джуніор-спеціалістів, яких NIX включила до своєї команди.

Два роки тому більшість компаній, які брали участь у опитуванні, наймали джуніорів в Києві, Харкові та Львові (зокрема, Харків був лідером). Але ситуація змінилася. У минулому році найбільше запрошень для початківців отримали Львів та Київ. Понад 200 осіб були запросені до Дніпра, Харкова та Івано-Франківська. Хоча в незначних обсягах, але джуніорів наймають у всіх регіонах України.

Найбільше наймали Software Engineers і Support-спеціалістів

Технічних спеціалістів опитані компанії торік найняли майже вдвічі більше, ніж нетехнічних (у цю категорію, окрім Support, Admin, Marketing, Copywriter, SEO, ми зарахували менеджерів).

Якщо поглянути на окремі спеціалізації, у лідерах — Software Engineers і Support-фахівці. Проте в останніх значна частка ZONE3000 — 944 сапорт-спеціалісти з цієї компанії. Велика потреба була в QA-фахівцях. Серед інших популярних напрямів для джуніорів — DevOps, Admin and Operations, Marketing, Design і Data Science. 

Серед розробників найбільше компанії найняли Java, Front-end і .NET-фахівців. Найменше — Go, PHP і Scala.

У 2023 році половина компаній не планує брати початківців

Для наймання початківців респонденти найчастіше використовували LinkedIn, рекомендації та Djinni. Примітно, що компанії віддають перевагу випускникам власних освітніх проєктів перед тими, хто закінчив зовнішні курси.

Майже половина компаній не планує набирати нових початківців. А ті, хто найматимуть джуніорів, будуть це робити в незначних обсягах (до 20 чи 50 спеціалістів). 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все