Як новачку в ІТ виділитися серед конкурентів

  • 26 апреля, 14:11
  • 4320
  • 0

Автор: Артем Бармін, співзасновник ІТ-компанії Freshcode

Повномасштабна війна та масові скорочення в світових tech-компаніях негативно впливають на українську ІТ-індустрію. У 2022-му найм на вакансії в галузі зменшився вперше за десять років. При цьому тисячі українців продовжують здобувати ІТ-освіту. Найбільша на ринку конкуренція – серед кандидатів без комерційного досвіду. Та чи справді отримати першу роботу в ІТ у 2023-му аж так важко? Давайте розбиратись, спеціаліст із якими навичками та майндсетом точно не залишиться без оферу. 

Спершу – кілька слів про досвід, що дозволяє мені робити висновки про найм в ІТ та давати поради. Я почав працювати розробником 14 років тому, а у 2014-му разом із кількома колегами створив ІТ-компанію Freshcode, яку очолюю й нині. Команду ми наймали з ринку, але за деякий час заснували навчальний центр і тепер на посади рівня Junior працевлаштовуємо виключно його випускників. Спеціалістів рівня Middle та вище, як і раніше, набираємо з ринку. З частиною колег я знайомлюсь уже на етапі співбесіди.

Артем Бармін, співзасновник ІТ-компанії Freshcode

База для розробників

Звісно, при знайомстві оцінюю теоретичні знання. Новачку важливо розуміти: ідеї, на яких ґрунтується розробка, ведуть лік із 1960-х років, тож все нове – це добре забуте старе. Освоївши базу, конкретні технології можна вивчити у рази простіше.

Базові поняття описані в книгах:

  1. «Прагматичний програміст» Ендрю Ганта й Девіда Томаса (1999);
  2. «Структура та інтерпретація комп’ютерних програм» (SICP) Гарольда Абельсона, Джеральда Джея Сассмана та Джулі Сассман (1985);
  3. «Рефакторинг» Мартіна Фаулера й Кента Бека (1999). 

Кандидати, які прочитали SICP и вирішували задачі з цієї книги, ще жодного разу не провалювали співбесіди в мене. 

Дисциплінованість і problem-solving skills

Що може завадити початківцям із розвиненими hard skills потрапити в індустрію? Низький рівень дисципліни та problem-solving skills. Йдеться про навички декомпозиції завдання, пошуку кореневих проблем і про посидючість, наполегливість. 

Програміста наймають не писати код. Програміста наймають, аби вирішувати проблеми бізнесу. Тому найкращі професіонали серед моїх знайомих дуже терплячі. 12 годин шукати баг в бібліотеці – так. Витратити 2 тижні на розбір системи – так. Дисциплінованість – це справді must have для роботи в ІТ.

Найпростіший спосіб «хакнути» дисципліну – працювати над проєктами, які тобі подобаються й «прокачувати» цікавість. Наприклад, я починав із розробки ігор. І хоча вже давно не працюю програмістом, періодично роблю свої проєкти «just for fun». 

Англійська потрібна, але є нюанс

Стереотип про те, що кар’єра в ІТ неможлива без високого рівня англійської, доволі розповсюджений. Так, знання мови потрібне, але є нюанс. Воно важливе для спеціалістів рівня Middle, якщо їм потрібно напряму комунікувати з клієнтами-іноземцями. Для Junior-рівня все ж ключовими є hard skills, дисциплінованість і problem-solving skills. Зрештою, все впирається в пріоритети та управління обмеженими ресурсами. Якщо є енергія, щоб прокачувати технічні навички та англійську – це чудово. Якщо потрібно вибирати, я б зупинився на технічних навичках.

До того ж, для айтівця у вивченні мови важливіший великий словниковий запас, а не досконале знання граматичних правил. Щоб покращити рівень володіння, можна почати з читання технічної документації та статей англійською.  

Правильна мотивація

«Я хочу піти в ІТ: там круті офіси та зарплата в доларах. Які є варіанти?». Таке питання я чув неодноразово. Особливо – стосовно роботи на нетехнічних, менеджерських, позиціях. 

При первинному огляді здається, що в ІТ є два кар'єрні шляхи:

  1. для людей, які люблять розбиратися з кодом, воліють якнайменше спілкуватися з людьми і мають 5-й ранг з посидючості;

  2. для людей, які вміють тільки говорити, ходять між відділами та не потребують hard skills для роботи.

Саме говірким і непосидючим підійде робота управлінця і з посади проєктного менеджера чи Quality Assurance-фахівця легше почати кар’єру в ІТ. Звісно ж, це лише ілюзія.

І технічним, і нетехнічним спеціалістам доведеться демонструвати дива завзятості та посидючості. Достатньо побіжно ознайомитись із PMBOK (Project Management Body of Knowledge), щоб зрозуміти: вміння спілкуватись замало, аби стати управлінцем. Як і в будь-якій іншій професії, потрібні теоретичні знання, hard та soft skills і правильна мотивація. Не лише грошова чи бажання піти нібито легким шляхом, а «далі вже якось буде». 

Конкуренція на заваді?

До повномасштабної війни правила на ринку праці в ІТ диктували кандидати. Компанії буквально полювали на професіоналів. Рішення Freshcode про створення власного навчального центру було обумовлене зокрема й необхідністю наймати підготовлених спеціалістів, спроможних працювати на наших проєктах. Тож і виникла потреба цих фахівців самостійно розвивати. 

Після 24 лютого минулого року ситуація на ринку праці змінилася: кількість вакансій зменшилася, кількість кандидатів продовжувала зростати. Вимоги до них стали жорсткішими. Але далеко не всі новачки можуть пройти «долину смерті» й працювати дисципліновано: сотня резюме на посаду рівня Junior не означає, що насправді доведеться конкурувати з такою кількістю фахівців. 95 кандидатів із цієї сотні прослухали курс і розсилають CV «на удачу», не намагаючись прокачати навички.

Знайти Junior-спеціалістів, які зробили кілька власних пет-проєктів і довели результатами свою дисципліну, складно. Тож раджу початківцям не боятися конкуренції та змістити фокус на щоденне самовдосконалення. 

Lifetime Learning 

Завершення курсів може стати способом зробити перший крок в ІТ. Навчальні заклади мали б бути своєрідною посередницькою ланкою між випускниками-кандидатами на роботу й працедавцями, але не завжди розуміють, які саме кадри потрібні бізнесам. Тож раджу вчитися одразу в ІТ-компаніях без посередництва.

Важливо практикуватися впродовж навчання та після, адже це лише перший крок, наступні треба буде робити самостійно.

Загалом lifetime learning для айтівців – не порожній звук, а особливий майндсет. Технології розвиваються стрімко. Можна працювати й вдосконалюватися роками, а матеріалу для освоєння не меншає. Важче стає приборкати гордість. Тому й трапляються випадки, коли Junior-фахівці з палаючими очима в боротьбі за позицію Team Lead обходять набагато більш досвідчених конкурентів. Важливо вміти визнавати власну некомпетентність і постійно вчитися.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все