Як перевірити домен на зайнятість у всіх зонах?

  • 9 августа, 05:44
  • 4645
  • 0

Ви вирішили створити сайт і вже вигадали ідеальну назву? Час реєструвати відповідне доменне ім’я для запуску вашого ресурсу в Інтернеті. Що робити, якщо перевірка домену на доступність в .com, .org, .net зонах надає невтішні результати?

В цій статті розкажемо, що таке доменна зона, як перевірити домен на доступність та що робити, якщо він все ж зайнятий.

Що таке доменна зона

Спочатку розберемося, що таке доменне ім'я і яка в нього структура. Це допоможе далі зрозуміти, що таке доменна зона.

Доменне ім'я або домен — це інтернет-адреса, за якою можна знайти сайт, наприклад helloworld.com.

Кожен домен складається з рівнів — частин, які розділені крапкою. Така ієрархічна структура необхідна, щоб систематизувати роботу доменних імен. Мінімальна кількість рівнів для домену - два. Однак їх може бути і більше. Давайте розглянемо рівні на прикладі. Домен helloworld.com має два рівні: перший, або TLD рівень .com та другий helloworld.

Другий рівень ви вигадуєте самі під час реєстрації. Найчастіше обирають ту назву, яка репрезентує сайт. Щодо першого рівня, тут доведеться обрати із вже існуючого списку TLD.

Сукупність доменів одного рівня називають доменною зоною. Тобто, всі домени, які закінчуються на .me становлять одну зону. Існує понад 1000 доменних зон першого рівня. Ось деякі поширені приклади: .com, .org, .me, .info, .de.

Фактично, якщо ви вирішили зареєструвати назву mypizzaclub, то зробити це можна у декількох зонах. Таким чином, ви отримаєте кілька автономних доменних імен з однаковою «зареєстрованою» частиною. Наприклад, mypizzaclub.de та mypizzaclub.live.

Перевірка зайнятості домену

Неможливо зареєструвати доменне ім’я, якщо воно вже закріплено за кимось. Та це зовсім не означає, що варто відмовитись від вигаданої назви. Особливо коли це стосується вашого бізнесу. Залиште другий рівень домену таким, яким його планували, але розгляньте іншу TLD зону. Ваш сайт буде однаково популярним у будь-якій доменній зоні.

Перевірити доступність домену можна у кілька способів: використати інструмент пошуку доменних імен або переглянути базу даних WHOIS.

Перший спосіб — це перегляд на доступність у всіх зонах. Другий — перевірка доменів на зайнятість. Тобто ви дізнаєтесь, чи зареєстрував хтось домен раніше. Переглядати, чи можна купити домен в інших зонах, доведеться додатково.

Інструмент пошуку доменних імен

Більшість доменних реєстраторів, наприклад HOSTIQ, надають можливість перевірити домен на зайнятість. Для цього не потрібно завантажувати окрему програму, лише перейти на сайт реєстратора. У відповідному полі достатньо зазначити вигадану вами частину:


перевірка домена

Далі інструмент виконає все самостійно. Перевірка домену на зайнятість у всіх зонах триватиме не більше хвилини. Після чого ви отримаєте список всіх доступних зон:

список всіх доступних зон

База даних WHOIS

WHOIS — це загальнодоступна база даних, в якій зберігається інформація про всі зареєстровані доменні імена. Саме тому база даних WHOIS — це ще одне місце, де перевірити доменне ім'я на зайнятість можливо. Ви можете скористатися безкоштовними популярними сервісами або WHOIS пошуком, який надає реєстратор.

Що робити, якщо домен зайнятий

Якщо бажане доменне ім’я вже зареєстроване кимось іншим, можете розглянути наступні опції:

  1. Оберіть іншу TLD зону. Не обов’язково мати .com. Нові TLD, наприклад .music, .live, .tech, .photography, набувають популярності.
  2. Спробуйте змінити другий рівень. Якщо ви мали на думці створити блог mypole.life, але домен зайнятий, розгляньте інший варіант. Це може бути meetmypole.life.
  3. Зв’яжіться з власником домену, аби дізнатися про його зацікавленість у продажу. Для цього використайте інформацію з WHOIS.

Сподіваємося, ви знайшли практичні поради про те, як перевірити домен на доступність у всіх зонах та що робити, якщо домен все ж зайнятий.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все