Як ІТ індустрія наближає перемогу України

  • 24 марта, 11:41
  • 3918
  • 0

ІТ індустрія залишається острівцем економічної стабільності України, навіть через місяць від початку війни. 

Згідно опитування Асоціації IT Ukraine, з перших днів війни майже 2% ІТ-фахівців галузі, які мали військовий досвід, долучились до лав ЗСУ. В деяких невеликих компаніях із колективом до 200 осіб, до армії приєднались 20% фахівців. 

ІТ-спеціалісти активно долучаються до боротьби в інформаційному просторі, в сфері кібербезпеки держави та підтримці об’єктів критичної інфраструктури задіяні 5% фахівців галузі. При цьому є компанії, де майже 100% фахівців працюють у кібер-військах.

Економічний фронт України зараз захищають більше 85% ІТ-фахівців. 

ІТ-компаніям вдалось досить швидко адаптуватись до нових умов роботи, тому що більшість мали антикризові бізнес-плани. Ще до початку війни певна частина фахівців була релокована із східних областей. Зараз більше 70% ІТ-фахівців працюють у безпечних регіонах України, інші 16%, переважно жінки, працюють за кордоном. 

Переважна більшість компаній повністю відновили та продовжують свою роботу, від 50 до 80% спеціалістів залучені до виконання проектів клієнтів. Завдяки цьому, галузь залишається фінансово стабільною, адже 77% компаній у більшій мірі зберегли майже всіх клієнтів та обсяги своїх контрактів. 

«Всі громадяни України сьогодні намагаються зробити максимум для перемоги. Тому українська ІТ-галузь залишається стабільним джерелом валютних надходжень в економіку країни та допомагає забезпечувати цифрову безпеку держави. ІТ-компанії надають фінансову допомогу нашим захисникам та співгромадянам. Лише за перші дні війни, ІТ-компанії перерахували у вигляді прямих податків, на потреби армії та гуманітарну допомогу понад 25 млн дол. Наразі, ІТ-індустрія одна з небагатьох, що може стати основою тилу та відновлення економіки, знижуючи ризики гуманітарної катастрофи через втрату робочих місць переважною більшістю населення”, - підкреслює Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації IT Ukraine.

Участь опитуванні взяли 30 ІТ-компаній, які членами Асоціації IT Ukraine в яких працюють 34 тис. ІТ-спеціалістів. Це невелика частка від загальної кількості фахівців на ринку (285 тис фахівців за підсумками 2021 р.), але навіть їх внесок у майбутню перемогу України значний. 100%  опитаних компаній продовжують сплачувати податки і спрямовують значні фінансові та людські ресурси на підтримку армії та, гуманітарні цілі.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все