Як змінити спеціальність і отримати роботу в IT без досвіду

  • 25 августа, 10:36
  • 6544
  • 0

Автор: Ольга Скалецька, HR manager & Students coordinator, Mate academy

В 2019 році 44 % випускників університетів знайшли роботу не за фахом. Причини дві: або немає пропозицій за спеціальністю, або не було бажання працювати за фахом.

Деякі з таких шукачів долі вирішують все міняти, йдуть на курси і сподіваються знайти роботу на цей раз. Все частіше вони обирають саме курси програмування: в IT перспективи, багато можливостей для навчання і високі зарплати.

Ситуація з попитом на ринку праці теж досить позитивна, і навіть через COVID-19 індустрія не дуже постраждала. Ще у червні кількість вакансій на DOU перевищила 4200 — а це вже стільки, скільки було і до кризи:

З кардіохірурга в програмісти: як змінити спеціальність і отримати роботу в IT без досвіду

Загальна кількість вакансій на jobs.dou.ua з березня 2019-го по червень 2020-го, DOU.UA

Новачки активно шукають IT-школу з гарантіями отримання роботи. Та найкраще, коли такі обіцянки підкріплені інтересом з боку засновників цієї IT-школи.

Наприклад, якщо від студента не отримують ні копійки за навчання, поки він не починає працювати. Замість того щоби вимагати гроші «тут і зараз», укладають угоду про розподіл майбутнього доходу. 

Це один із прикладів Income Sharing Agreement, який вже став глобальним трендом. В Forbes навіть припускають, що така система — майбутнє світової освіти. Три розробника з досвідом навчання за такою системою відповідають на найважливіші для новачків запитання.

Чи можна розраховувати на цікаві пропозиції на старті, якщо, крім курсів, зовсім не було досвіду в IT-сфері?

«Звісно, так. Наприклад, моя компанія шукала людину на позицію Senior, а я взагалі з IT ніколи справи не мав. У результаті працюю там вже сім місяців», — посміхається Микола Чепкий, Frontend Developer в веб-агенції Youshido.

Майже через 10 років після здобуття математичної освіти Микола вирішив спробувати себе в програмуваннi. Спочатку займався самостійно, але скоро відчув, що без менторів діла не буде.

Після курсів його самоосвіта не завершилася — він отримав роботу, де працює і навчається під керівництвом досвідчених колег.

З кардіохірурга в програмісти: як змінити спеціальність і отримати роботу в IT без досвідуМикола Чепкий, frontend developer у веб-агенції Youshido

Чи можуть перешкодити сучаснi високі вимоги до програмістів знайти першу роботу в IT?

Програмістів на українському ринку багато — тепер вимоги навіть на початкових позиціях вже досить високі. Звичайно, доведеться  підтягувати себе до потрібного рівня, проте такі запити від компаній мотивують удосконалювати свої навички ще більше.

«‎Відсутність досвіду і високі очікування роботодавців мене взагалі не лякали, адже є багато вакансій з різними обов’язками. Варіант «заплатив — відучився — крутись далі сам, як хочеш» мене анітрохи не цікавив, тому школа з післяплатою стала єдиним варіантом», — зазначає Микола.

За порадою HR-фахівців Mate academy Микола розмістив резюме на багатьох ресурсах, в тому числі на Djinni, де з ним і зв’язався майбутній роботодавець.

У веб-агенції Youshido вимоги були високі, проте Микола під час навчання здобув сильні технічні знання і досвід кодингу як простих, так і доволі нетривіальних алгоритмічних задач.

Чи варто міняти сферу і починати з нуля, якщо вже витрачені роки на освіту і досвід в іншій сфері?

На це питання відповідає колишній кардіохірург, який пройшов через 10 рокiв складного навчання і роботи в медичній сфері, а врешті решт змінив операційну на офіс IT-компанії:

«‎Моя відповідь — тверде так. Варто. У мене мама медик, це й зіграло дуже важливу роль в моєму виборі професії. Навіть якби я обрав інший шлях, я б все одно завжди цікавився медициною.

Але коли я зупинився і проаналізував, які маю перспективи i  можливостi зараз, я остаточно вирішив змінити 10 років в медицині на нове життя.

«Під час нічних чергувань в дитячій кардіохірургії я готувався до вступу i вивчав JavaScript, а пропозицію роботи отримав за місяць до закінчення курсу», — так описує свій шлях Андрій Павленко, системний програміст в Е-consulting.

Андрій більше трьох років пропрацював дитячим кардіохірургом в Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії в Києві. За словами Андрія, там кожен фахівець як самородок, і він вдячний їм за те, що так багато чому його навчили. Там було чудове оточення, але сумніви щодо майбутнього не давали спокійно жити:

«Після інтернатури я побачив, що перспектив у медицині немає, треба десятки років пробивати собі дорогу, а про зарплати медиків у нашій країні я взагалі промовчу. Плюс відповідальність за життя людини, постійний стрес і ненормований робочий день.

Я іноді проводив у лікарні по 30 годин. І найсумніше, що тоді я навіть майже не бачив, як зростає моя дитина», — ділиться спогадами Андрій.



З кардіохірурга в програмісти: як змінити спеціальність і отримати роботу в IT без досвідуАндрій Павленко в операційній під час зашивання грудини пацієнта

Зараз Андрій працює системним програмістом у компанії Е-consulting,  що займається розробкою в сфері банкінгу.

«Порівнюючи дві моїх професії, я відчуваю дуже велику різницю, а від зміни бачу лише плюси. Зараз зарплата повністю залежить від моїх вмінь. Чесно, я навіть сам не думав, що результат так швидко виправдає зусилля. Дуже вдячний своїй другій половинці за щоденну мотивацію і підтримку. Без цього в мене нічого б не вийшло» — підсумовує Андрій.

Висновок з історії — можна багато чого залишити позаду і все змінити. Варто подивитися на ситуацію, в якій ти перебуваєш, оцінити перспективи, прийняти рішення і почати активно діяти.

Чи вийде поєднувати роботу і навчання на курсах?

Якщо студент не супергерой, який спить по три години, то повноцінно працювати і вчитися одночасно не вийде. Курс суперінтенсивний: за короткий термін треба засвоїти багато інформації. Єдиний момент, коли ще можна робити дві справи одночасно, — це підготовка до вступу на курси. 

Ще коли Андрій Павленко працював в кардіохірургії, вiн почав вивчати HTML та CSS, підключив JS і готувався до вступу, часто займаючись цим на добовому чергуванні у вільний час.

Схожа історія і в іншої випускниці. Марія Філь деякий час жила в Дубаї, а зараз працює в компанії Artpix3d. За кордоном вона працювала на рецепції, а в Україну повернулася за професійним розвитком. 

З кардіохірурга в програмісти: як змінити спеціальність і отримати роботу в IT без досвідуМарія Філь, Frontend Developer в Artpix 3d

«Почала так: спочатку сама потроху вивчала веб-технології, повторювала основи, які колись вивчала. Потім перейшла до більш серйозного підходу, повернулася в Україну, вивчилася  і влаштувалася на роботу.

Курс був взагалі дуже інтенсивний, доводилося вчитися з ранку до вечора. Це неможливо поєднувати ще й з роботою, але така інтенсивність і допомогла просуватися дуже швидко», — ділиться своєю історією Марія.

Після курсів Марія відразу ж знайшла роботу в компанії Artpix3d і після першого місяця дистанційної роботи переїхала в Дніпро. Зараз працює в офісі, відчуває, що вибір був правильним, і дуже радіє.

Чи допомагають курси з гарантією працевлаштування фактично отримати роботу?

Питання працевлаштування було дуже важливе для Марії, оскільки вона добре заробляла, але зважилася переїхати в іншу країну. В Дубаї спочатку було цікаво — розвинена країна, іноземна культура, робочі місця з непоганою зарплатою.

Але з іншого боку — кожен день однакова нудна робота і ніякої можливості розвиватися. Ця рутина і була основною проблемою, тож Марія твердо націлилися знайти роботу в Україні і шукала курси, які обіцяли допомогу з цим.

«Зважилася так швидко, тому що коли не платиш гроші за навчання, то нічого не втрачаєш. А у випадку з курсами з післяплатою — навіть отримуєш.

Після курсів мені допомогли з складанням резюме і дали поради щодо проходження співбесід. Рівно через 4 місяці після початку курсу я влаштувалася в компанію, яка виготовляє 3D-кристали для ринку США», — розповідає про своє рішення Марія.

Головна перевага моделі навчання з післяплатою — це ситуація win-win, коли компанія зацікавлена в кінцевому працевлаштуванні учня і, відповідно, і в якісному навчанні.

Всі герої — випускники IT-школи Mate academy. Вони мають для початківців спільну пораду: якщо ви мрієте про IT, але все ще маєте сумніви, продовжуйте дізнаватися більше історій про таких самих людей і звертайтеся до реальних цифр.

Але пам’ятайте: навчання — це в першу чергу щоденний виклик. За часів величезного обсягу будь-якої інформації в інтернеті курси рятують чітким планом занять і найактуальнішим матеріалом без «води». 

В якісних сучасних школах програмування домашнє завдання приймуть тільки після прискіпливого аналізу щодо помилок. І це часто може трапитися не з третьої і навіть не з четвертої спроби.

Лякатися цього не варто, адже результат — якісне виконання тестових завдань, без яких рідко коли вдається знайти роботу. Такий досвід в парі з інтерактивними заняттями з тренером дасть набагато глибше розуміння, ніж перегляд відео або самостійне вивчання матеріалу.

Після щотижневої підготовки до технічних співбесід студенти почуваються набагато більш впевнено під час реальних інтерв’ю.

Не бійтеся йти проти батьківських мрій і залишити нецікаву сферу діяльності. Зверніть увагу на Income Sharing Agreement, поки ще це не стало мейнстрімом.

Підготуйтеся до інтенсиву, труднощів і безсонних ночей. І вибирайте місце навчання так прискіпливо, ніби від цього залежить ваше життя. Адже воно насправді так і є.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все