З 2023 року розробники ПЗ таки платитимуть ПДВ або податок з обігу для ІТ

  • 27 декабря, 06:44
  • 4672
  • 0

З 2013 року розробники програмного забезпечення були звільнені від сплати податку на додану вартість. Дія цієї пільги закінчується 31 грудня 2022 року.

Щоб продовжити дію пільги, у липні 2022 року народні депутати розробили законопроєкт, який звільняв ІТ-галузь України від сплати ПДВ ще на п’ять років.

Проєктом передбачається продовження до 1 січня 2028 року звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції.

Однак проєкт закону так і не був взятий до розгляду.

Таким чином, з нового року під оподаткування ПДВ потрапять: результати комп’ютерного програмування; копії комп’ютерних програм та їхніх компонентів; оновлення та доповнення програмного забезпечення; криптографічні засоби захисту інформації.

Введення ПДВ для ІТ-сектору негативно вплине на розвиток галузі, пришвидшить відтік талантів з України та поставить українські компанії в невигідну позицію відносно конкурентів з інших країн, які не обкладають ПДВ свій ІТ-сектор.

"Для багатьох ІТ-бізнесів, які розробляють власні програмні продукти та поширюють їх на вітчизняному ринку, звільнення від оподаткування стає критичним питанням їх подальшого існування в Україні. Запровадження для цих компаній оподаткування ПДВ з 2023 року неодмінно призведе до створення нерівних конкурентних умов на користь іноземних компаній та компаній-експортерів ІТ-послуг. У свою чергу, це матиме наслідком: суттєве зменшення долі вітчизняних ІТ-компаній, які створюють власний програмний продукт саме для українського ринку; скорочення штату працівників та релокацію ІТ-спеціалістів за кордон; припинення існуючих соціальних та благодійних проєктів та інші", - йдеться в заяві асоціації IT-Ukraine.

Асоціація провела опитування серед ІТ-компаній, в якому керівників попросили оцінити критичність питання про продовження пільги на сплату ПДВ для постачальників програмної продукції. 59.3% респондентів оцінили це питання як важливе для підтримання конкурентоздатності їх бізнесу, а 40,6% з них віддали цьому питанню найвищий пріоритет.

Як виглядає ІТ-ринок України?

Кількість працівників. За даними асоціації IT-Ukraine, на початку 2022 року кількість працівників ІТ-галузі в Україні оцінювалася в 285 тис. З них 230 тис працювало як фізичні-особи підприємці, а 55 тис - наймані працівники.

Після початку повномасштабної війни більше 60 тис ІТ-фахівців поїхало з України.

Ці цифри могли б бути значно більшими, адже 75% галузі - це чоловіки, яким заборонено виїзд з країни. Тому реальні масштаби відтоку ІТ-фахівців з України будуть видні після закінчення війни.

За результатами опитування DOU, не планують повертатися додому 14% ІТ-фахівців, 13% з тих, хто залишився в Україні, виїдуть за першої змоги. При цьому допускають можливість релокейту ще 27% опитаних.

Експортний виторг. За десять місяців 2022 року експорт IT-послуг з України приніс до понад $6 млрд валютного виторгу. Це на 9,9% більше аналогічного періоду 2021 року. В 2012 році обсяг експортних ІТ- послуг становив всього $0,9 млрд.

Попри зростання виторгу від експорту ІТ-послуг на $542 мільйони порівняно з минулим роком, обсяг експорту у жовтні, за даними НБУ, впав на 7,4% - галузь отримала на $43 млн менше. Від’ємні показники експорту фіксуються другий місяць поспіль.

За підрахунками дослідження, частка експорту ІТ-послуг у ВВП у 2022 році збільшилась на 51% та становить 5,4%. Так само, частка ІТ в експорті послуг зросла на 24% та становить практично половину (47,0%) всього експорту послуг.

Податки. За даними НБУ, сума сплачених ІТ-індустрією податків та зборів за 9 місяців 2022 року становить 48 млрд грн.

Чому ПДВ негативно вплине на ІТ України

Запровадження ПДВ в розмірі 20% стане для ІТ-сектору прямим податком з обороту.

Справа в тому, як пояснюють в ІТ-Ukraine, у більшості ІТ-проєктів до 80-85% витрат складають витрати на винагороду ІТ-спеціалістів, що не оподатковується ПДВ.

"Тобто ІТ-компанії майже не отримують права на податковий кредит на такі операції, тому так званий "стимулюючий" кумулятивний ефект ПДВ, тобто вирахування вхідних сум ПДВ, майже не спрацює", - йдеться в аналітичній довідці від експертів IT Ukraine.

Окрім того скасування пільги зі сплати ПДВ призведе до зростання цін для кінцевого споживача.

У випадку з ІТ-компаніями, які продають свої програмні продукту на експорт, то їх чекатиме тривалий процес відшкодування ПДВ з бюджету, який може тривати 5-7 місяців, блокування ПДВ накладних та також додаткові перевірки податкової.

Окрім того, у разі збільшення експорту ІТ-послуг в 2023 році $8 млрд, з державного бюджету потрібно буде відшкодувати 53,3 млрд грн. Однак ця сума наразі не закладена у бюджет на наступний рік.

"Якщо власники ІТ-бізнесу та інвестори спостерігатимуть посилення регулювання та податкового навантаження, то вони можуть цілком перевести свій ІТ-бізнес за кордон. Це, у свою чергу, спричинить відтік капіталу з України, а сумарні податкові надходження від ПДВ за ІТ-послуги досить швидко нівелюються стагнацією ІТ-бізнесу загалом і недонадходженнями в держбюджет, які він приносить", - вважають в асоціації.

Проти продовження пільги зі сплати ПДВ для ІТ-галузі виступає Міністерство фінансів. У експертному висновку до законопроєкту про продовження пільги ще на п'ять років міністерство зазначає, що це призведе до втрат доходів держбюджету.


Теги: податки
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все