Зарплати, вакансії, умови праці після карантину в українських IT-компаніях: дослідження

  • 24 июля, 12:36
  • 4634
  • 0

Платформа rabota.ua провела дослідження, як вплинули криза та карантин на роботу  українських IT-компаній, та як справи з вакансіями, зарплатою та робочим процесом в більшості опитаних компаній. 

В анкетуванні взяли участь 112 компаній різного розміру — від маленьких студій до великих корпорацій. Різної спеціалізації — від аутсорсу до продуктових компаній. Відповіді надавали різні люди — від власників компаній до HR-ів. 

Ось що з'ясувалось в ході опитування:

Третина IT-компаній розраховують на завершення кризи до кінця року 

Водночас чверть організацій не відчувають кризи. Очікують, що криза буде і в 2021 році, майже 9% компаній.

  1. 11,1% невеликих компаній вважають, що криза в самому розпалі, але закінчиться наприкінці літа.
  2. Половина IT-організацій з чисельністю персоналу 500+ чекають на другу хвилю та розраховують на завершення кризи до кінця року.
  3. 16,7% середніх компаній (100-250 співробітників) вважають, що складні часи вже позаду.
Цікаво, що, наприклад, в Game Development майже вдвічі більший відсоток тих компаній, які взагалі не відчули кризу. У них довгий цикл розробки та фінансування, і попит на їхній продукт під час карантину зріс. Проте варто зауважити, що ця галузь є сферою розваг, а відтак і представники цієї підгалузі, якщо криза триватиме довго, можуть відчути погіршення ситуації, - коментує  Євген Ковалевський Chief Product Officer в Techiia holding

У половини опитаних компаній змін не відбулося все добре 

Про поліпшення ситуації повідомляє третина компаній. Лише 5,4% організацій вказали, що ситуація погіршується.

 

  1. Половина компаній з чисельністю персоналу 50-100 співробітників відзначають, що змін не відбулося — все добре. Лише в одній такій організації ситуація погіршується.
  2. В 41,7% невеликих IT-компаній ситуація поліпшується. Аналогічна ситуація у половини компаній з чисельністю персоналу 250-500 співробітників.

Значне збільшення вакансій спостерігають у третини компаній 

Чверть опитаних організацій відкривають нові вакансії, але обережно. Менше 10% компаній вказали, що вакансій значно поменшало.

  1. 41,2% великих компаній зазначили, що вакансій стало значно більше.
  2. 18,2% середніх організацій (50-100 співробітників) відкривають нові вакансії, але обережно.
  3. Лише одна невелика компанія вказала, що вакансій значно поменшало.

Більшість кандидатів хочуть отримувати березневу заробітну плату 

16,1% кандидатів просять меншу винагороду за працю, ніж у березні; 12,5% кандидатів — більшу.

  1. Переважна більшість (88,9%) великих організацій зазначає, що кандидати просять березневу заробітну плату. Аналогічна ситуація у 66,7% середніх компаній.
  2. Лише дві невеликі IT-компанії вказали, що кандидати просять більшу заробітну плату, ніж у березні.
  3. Майже чверть компаній з чисельністю персоналу до 250 співробітників зазначають, що кандидати просять меншу заробітну плату, ніж у березні.

Результати опитування і наші власні спостереження цілком збігаються. Побажання кандидатів до розміру компенсації залишилися без змін. Ні на початку карантину, ні в період його послаблення зниження рівня компенсацій на ринку не відбулося.
Як завжди, кваліфіковані фахівці коштують дорого, і для зміни компанії їм потрібен більш вагомий аргумент, ніж мінімальна надбавка в грошах.
Крім того, кількість вакансій в IT-сфері зростає, отже, кандидати відчувають себе потрібними. Конкуренція з боку компаній за кваліфікованих фахівців залишається, тож ті не мають жодних причин демпінгувати. Їхні очікування щодо розміру компенсацій лишаються стабільними, - вважає Ірина Кононенко, Head of Talent Acquisition Group, GlobalLogic Ukraine

Більшість IT-компаній пропонують кандидатам докарантинні заробітні плати 

5,4% — пропонують менше, ніж на початку карантину; 4,5% — більше.

  1. Лише дві невеликі компанії пропонують кандидатам більшу заробітну плату, ніж на початку карантину.
  2. Переважна більшість (81,8%) середніх організацій пропонують березневі заробітні плати. Аналогічна ситуація у 100% компаній з чисельністю персоналу до 500 співробітників.
  3. Лише одна IT-організація 500+ пропонує меншу винагороду за працю, ніж на початку карантину.

Кількість співробітників не змінилася у 43% IT-компаній 

Водночас про незначне збільшення команди (до 30%) повідомили 41% організацій. Значно побільшало людей у колективі (більше 30%) лише у 5,4% IT-компаній.

  1. У половини компаній 500+ кількість співробітників не змінилася.
  2. Про незначне збільшення колективу (до 30%) повідомляє половина організацій з чисельністю персоналу до 250 співробітників.
  3. 18,5% невеликих компаній повідомляють про незначне зменшення колективу (до 30%).

У більшості IT-компаній заробітні плати після пом'якшення карантину не змінилися 

Про незначне підвищення зарплат повідомляють менше 10% компаній; менше 1% значно підвищили зарплати. 

  1. У переважній більшості невеликих компаній (85,2%) зарплати після пом'якшення карантину не змінилися.
  2. Лише одна компанія до 500 співробітників на борту скасувала/зменшила бонуси та інші плюшки.
  3. 13,6% організацій з чисельністю персоналу до 100 співробітників повернули чи збільшили бонуси та інші плюшки

Я спостерігаю дві тенденції: або зарплати взагалі не змінилися; або компанії відверто озвучили команді, що не знають, як буде розвиватися ситуація, і щоб не збанкрутіти, треба зменшити зарплати, наприклад, на 10%, доки стан справ не стане керованим. І коли це сталося й відновилися інвестиції, людям повернули колишній рівень винагороди. У нашій компанії виплати залишилися на докарантинному рівні і продовжують переглядатися згідно внутрішніх політик компанії, - зазначає Ірина Безкоровайна, Talent acquisition manager, Wirex

Дві третини IT-компаній працюють віддалено 

Про те, що всі працюють у звичайному режимі, повідомляють 13,4% компаній. Менше половини колективу працюють віддалено в 11,6% організацій. 

  1. Третина компаній 500+ зазначає, що більше половини колективу працюють віддалено. 
  2. Більшість невеликих організацій (66,7%) з чисельністю персоналу до 20 співробітників вказали, що всі працюють віддалено.
  3. Чверть IT-організацій до 100 співробітників на борту відмітили, що всі працюють у звичайному режимі.

Всі співробітники досі працюють повністю віддалено переважно в аутсорсингових компаніях. І загалом цей тренд, гадаю, закріпиться на ринку — компанії продовжать лібералізувати політику віддаленої роботи в усьому світі. Найпоширенішим варіантом буде гнучкий підхід — тобто бізнеси пропонуватимуть працювати віддалено частково, за бажанням працівників, а офіси все частіше перетворюватимуться на хаби та коворкінги, вважає  Євген Ковалевський, Chief Product Officer в Techiia holding

Більшість компаній адаптувалися без змін ефективності

Чверть організацій адаптувалися повністю і ефективність роботи компанії зросла. Про те, що майже не адаптувалися і ефективність значно страждає, повідомляє лише 1% організацій. 

  1. Половина середніх компаній адаптувалися без змін ефективності.
  2. Дещо адаптувалися і трохи втратили ефективність 11,1% організацій з чисельністю персоналу до 50 співробітників.
  3. 17,6% великих організацій вказали, що повністю адаптувалися і ефективність роботи компанії зросла.

У половини IT-компаній продуктивність ні в кого не постраждала 

По 4,2% компаній зазначили, що менш продуктивними стали управлінці (менеджери та директори всіх ланок) та тестувальники.

 

  1. Лише одна невелика компанія (до 20 співробітників на борту) вказала, що продуктивність постраждала у системних адміністраторів.
  2. Більшість середніх організацій (63,6%) з чисельністю персоналу до 100 співробітників зазначила, що продуктивність ні в кого не постраждала; аналогічна ситуація у 70,6% компаній до 500 співробітників на борту.

Третина компаній дозволять співробітникам частіше брати віддалену роботу 

Стільки ж компаній планують повернутися до звичайного формату, щойно зможуть, і нічого не змінюватимуть у своїх підходах. 

  1. Половина компаній 500+ дозволить співробітникам частіше брати віддалену роботу.
  2. Майже половина (48,1%) невеликих організацій повернуться до звичайного формату, як тільки зможуть і нічого не змінюватимуть у своїх підходах.
  3. Лише одна компанія з чисельністю персоналу до 100 співробітників зробить частину робочого тижня необов'язковою для відвідування офісу

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все