Жінки в українських IT-компаніях: зарплата, кар'єра

  • 8 сентября, 07:46
  • 4597
  • 0

Портал DOU опублікував власні дослідження щодо того, скільки жінок працює в українських IT-компаніях, які посади займають та наскільки задоволені зарплатнею. Ми вибрали найцікавіше для вас.

Технічні спеціальності та професії й досі вважають радше чоловічим заняттям. Згідно з даними опитувань, три чверті IT-спеціалістів в Україні — чоловіки. Водночас частка жінок в IT-сфері поступово зростає, зокрема у 2017-2020 роках вона збільшилася з 20% до 25%. 

Якщо проаналізувати питому вагу жінок на різних посадах у динаміці, то побачимо, що жінки потроху відвойовують місця в різних IT-професіях. Зокрема протягом останніх трьох років удвічі зросла частка жінок у розробці (з 5% до 10%, здебільшого в категорії новачків), у півтора раза — серед менеджерів проєктів (з 25% до 39%) та інших технічних спеціалістів (з 20% до 31%). 

Загалом можна говорити про те, що ми повільно, але впевнено рухаємося до гендерного балансу в IT, адже жінки все активніше приходять в цю галузь. Наприклад, цього року серед новачків (тобто тих, хто працює у галузі до року) — 36% жінок, тоді як у 2017 році їх було лише 26%. 

Кількість жінок збільшується в компаніях будь-якого типу і будь-якого розміру — це загальний тренд ринку. 


Жінки часто обіймають нетехнічні посади, проте почали активніше йти на технічні

Жінки становлять більшість на нетехнічних посадах (переважно працюють в HR і маркетингу). Проте й на деяких технічних посадах: зокрема, серед дизайнерів, бізнес-аналітиків, аналітиків даних, менеджерів проєктів частка жінок за останні три роки збільшилася до 40-50%. Більше як третина жінок — на посадах QA-фахівців. При цьому розробка, топ-менеджмент і системне адміністрування залишаються «чоловічими» заняттями: 90% тих, хто працює на цих позиціях, — чоловіки.

За останні три роки жінки почали більш активно йти на технічні посади. Наприклад, порівняно з дослідженням трирічної давнини, частка жінок-новачків, які йдуть в QA, наздогнала частку жінок, які претендують на нетехнічні посади; також серед жінок-новачків зросла частка менеджерів проєктів (з 8% до 10%) та бізнес-аналітиків (з 2% до 5%).


Більше як половина жінок, що працюють розробницями, пишуть на JavaScript та C#/.NET

Водночас змінюється і сама галузь, що теж впливає на кількість жінок в IT. Наприклад, серед учасників зарплатного опитування з 2011-го по 2020 рік поступово зменшується питома вага розробників, де чоловіки становлять 90%. Частка QA, інших технічних посад і нетехнічних фахівців зростає (крім менеджерів проєктів — їх кількість теж зменшується), а це саме ті сфери, в яких жінок досить багато.

За останні роки серед жінок зросла невдоволеність доходом

Порівняно з минулим дослідженням серед IT-спеціалістів зросла невдоволеність зарплатою, особливо серед жінок: 21% жінок і 17% чоловіків в українському IT абсолютно не задоволені своєю зарплатою (проти 10% жінок і 13% чоловіків 2017 року). Не можна сказати, що темпи зростання зарплат у жінок і чоловіків суттєво відрізняються. Найімовірніше, невдоволення викликано гендерним розривом у зарплатах, про який йдеться трохи нижче.

Як і в минулому дослідженні, дані свідчать, що задоволеність доходом зростає з досвідом роботи: найменш задоволені своєю зарплатою фахівці з досвідом роботи до трьох років — як жінки, так і чоловіки. Значної різниці в задоволеності зарплатою між різними напрямами діяльності IT-спеціалісток немає.

Практично на всіх посадах, на яких нам вдалося порівняти винагороду жінок і чоловіків, чоловіки отримують вищу зарплату. Виняток становлять Juniors, для яких медіанні зарплати жінок і чоловіків однакові. При цьому чітко помітно, що в міру кар’єрного зростання як у розробці, так і в QA розрив між зарплатами чоловіків і жінок збільшується. Щодо конкретних посад, то він сягає максимуму для дизайнерів, Product Managers і менеджерів проєкту (на цих посадах медіанна зарплата чоловіків на 36% більше, ніж у жінок).

Якщо загалом порівнювати медіанні зарплати по IT-сектору, то чоловіки заробляють на 75% більше, ніж жінки. Пояснити цю суттєву різницю може такими факторами:

  1. уже згаданий розрив у зарплатах на конкретних посадах;
  2. менший досвід роботи жінок в IT порівняно з чоловіками;
  3. значна частина жінок працює на нетехнічних посадах та в QA, де зарплати в середньому є нижчими, ніж в інших секторах IT-галузі.

Для більш коректного порівняння зарплат необхідно враховувати безліч інших характеристик співробітника, крім посади: досвід роботи, наявність необхідних для роботи навичок, кількість робочих годин і навіть особистісні характеристики, які можуть підвищувати (або знижувати) цінність співробітника для компанії. Якщо ми врахуємо загальний досвід роботи в IT у жінок і чоловіків при розрахунку їх зарплат, то побачимо, що для низки посад різниця зменшується або навіть щезає. Але для половини позицій різниця доходів усе ж залишається і становить від 5% до 24%. Можливо, вона пояснюється тими характеристиками співробітників, що не були зафіксовані в нашому опитуванні.

Гендерна асиметрія в доходах — явище, характерне не тільки для сфери IТ і не тільки для України. За даними дослідження Glassdoor, прояви гендерної дискримінації можуть бути однією з причин розриву в доходах, проте вони не є основною причиною. Натомість основна причина — професія та систематичний вибір чоловіків і жінок робочих місць, на яких в економіці платять по-різному. Тоді питанням окремого дослідження може бути те, як саме жінки обирають професії та робочі місця і яку роль в цьому процесі відіграють культурні та гендерні стереотипи.

Тим часом міжнародний досвід свідчить, що усунути (або принаймні зменшити) невиправдані розриви в оплаті праці можна шляхом прозорості зарплат. При цьому необов’язково оголошувати власні доходи на загальному зібранні компанії. Можна хоча б відкрити формули підрахунку зарплат або зарплатні рівні й показати, де перебувають співробітники. Але невідомо, наскільки українські компанії та їхні працівники готові до такого розвитку подій.

Висновки

Тож жінки в українському IT задоволені роботою і не збираються її змінювати. З огляду на сьогоднішні тенденції кількість жінок в IT у найближчі роки буде зростати як на технічних, так і на нетехнічних посадах, і ми будемо поступово рухатися до гендерного балансу в IT-галузі.

Вирівнювання доходів між жінками і чоловіками є радше довгостроковим завданням, оскільки залежить не тільки власне від вибору жінок, а й від культурних установок і стереотипів, що існують в українському суспільстві, особливо за межами міст-мільйонників.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все