Журнал Forbes США опублікував перелік топ компаній "Cloud 100": OpenAI, Databricks та Stripe у першій трійці

  • 14 августа, 05:08
  • 4560
  • 0

Forbes US опубліковано восьмий щорічний звіт про найкращі хмарні компанії у світі під назвою "Хмара 100". Лідером став стартап OpenAI, що спеціалізується на сфері штучного інтелекту. Це має історичне значення, оскільки це найшвидший старт в історії цього рейтингу. У поточному році до списку долучилося 16 нових компаній. Ця кількість менша, ніж рік тому, коли новачків було 20, та ще менша, ніж у 2021 році, коли їх було 29.

У списку Forbes "Хмара 100" цього року компанії зайняли свої позиції після непростого року, в якому вони стикнулися з масовими звільненнями та зниженням оцінки вартості. На тлі нестабільності ринків багато з них утримались від виходу на біржу: у порівнянні з попереднім списком, де 11 компаній стали публічними, цього року таких взагалі немає.

У поточному році в рейтинг "Хмара 100" увійшло 16 нових учасників. Цьому тренду до зростання сприяв бум у сфері штучного інтелекту. Компанії OpenAI (1), Anthropic (73) і Hugging Face (98) вирісши швидко стали провідними постачальниками технологій великих мовних моделей та продуктів на їх основі.

Databricks (2) вперше випередила фінансового гіганта Stripe (3), а Dataiku (44) за рік піднялася на 33 сходинки. Загалом, 55% компаній зі списку "Хмара 100" вже інтегрують генеративний ШІ у свої продукти.

Серед учасників цьогорічного рейтингу рекордсменом за зростанням стала компанія Wiz (15), яка піднялася на 67 пунктів порівняно з попереднім роком. Запити на забезпечення кібербезпеки та захисту даних сприяли стрімкому розвитку цієї компанії.

Внаслідок нестабільності на ринку, компанії не поспішають виходити на біржу. Більшість компаній залишаються в режимі приватності та залучають додаткові інвестиції для забезпечення фінансової стійкості.  Stripe особисто відчула цей факт. У березні фінтех-гігант, який давно очікувався на біржі, отримав інвестиції на суму $6,5 млрд за оцінкою вартості $50 млрд. Попри високу оцінку, це майже удвічі менше, ніж $95 млрд, які компанія відображала у 2021 році.

 OutSystems (30), постачальник програмного забезпечення для розробки додатків, втратив 55% своєї вартості після залучення близько $230 млн, і тепер його оцінюють в $4,3 млрд. У грудні Dataiku (44) зазнала зниження на 20%, а OneTrust (21) - на 12% у липні. Snyk (19), яка зібрала $197 млн в минулому грудні, тепер має оцінку в $7,4 млрд, знизившись на 14%. Ці зниження вартості призвели до зниження середньої оцінки компаній цього року з $8 млрд у минулому році до $6,9 млрд.

Середнє значення інвестицій у компаній, які взяли участь у цьогорічному рейтингу, зросло порівняно з попереднім роком, з $610 млн до $805 млн. Але відповідальність за цей зріст несуть не всі учасники, а лише два раунди інвестицій: лідер рейтингу OpenAI, яка отримала $10 млрд у січні від Microsoft, та Stripe з його $6,5 млрд, які були згадані раніше.

Медіанний показник інвестицій трохи зменшився - з $535 млн минулого року до $503 млн. Це, можливо, зумовлено тим, що більшість нових учасників цього року змогли потрапити до рейтингу з меншими інвестиційними сумами: Brightwheel (86) з $89 млн, Retool (64) з $127 млн, а Midjourney (85) взагалі функціонує на власні кошти.


Теги: cloud топ-25
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все