Динаміка 2023, очікування важкого року та стратегія спільноти 2024: як Харківський ІТ Кластер допоможе ІТ-бізнесу подолати виклики

18 декабря, 14:59 Работа 4360 0

 

12 грудня 2023 року Annual General Meeting 2023 водночас зібрали у Харкові, Києві, Варшаві й онлайн ІТ-компанії-учасників Kharkiv IT Cluster, бізнес та медійних партнерів, а також представників влади. За традицією на зустрічі підбили підсумки 2023 року, поділились очікуваннями та обговорили плани на 2024 рік.

2023 рік був сповнений викликів для ІТ-галузі як всередині, так і зовні. Цього року технологічні компанії почали повертатись в Україну та продовжили працювати в умовному new normal. Бо в нових непереборних умовах кожне ІТ-рішення набуло нового значення, відтепер це підтримка близьких та запорука майбутнього України.

За прогнозами, на кінець 2023 технологічна галузь демонструватиме падіння 8% (до $6,73 млрд). 

Експорт ІТ-галузі 2000 — 2023 рр. (*прогноз 2023), млрд $

Війна безперечно змінила підхід до об’єднання та створила нові виклики та обмеження для бізнесу.  Падіння продажів. Небажання клієнтів наймати з України. Комунікаційний негативний фон, що впливає на рішення, чи працювати з ІТ в Україні. Це обумовило вектори роботи Kharkiv IT Cluster:

«Маємо 3 ключових фокуси: працювати для збереження IT-бізнесу учасників у нових умовах, допомагати Харківщині та всій Україні, інвестувати у майбутнє індустрії. До того ж зараз фіксуємо позитивний момент на Харківщині: компанії повертаються назад. Окрім того, багато організацій залишалися під час війни, за що їм дуже вдячні. Саме то важливо їх підтримати, аби в регіон надходили необхідні податки», – прокоментував Голова Наглядової Ради Kharkiv IT Cluster Олександр Медовой.

Стан речей в Україні на сьогодні поставив ІТ-компанії перед глобальним вибором. Чи станемо ми надійними зовнішніми партнерами, що мають коріння в Україні? Або ми є та залишимось частиною команди майбутнього Харкова та України?

Об’єднані цінностями, а не географією

Kharkiv IT Cluster — це спільнота, що значно зросла навіть за час повномасштабного вторгнення. 

Сьогодні це понад 310 учасників та партнерів. За багато років ми створили унікальний пакет кластерних сервісів для ІТ-бізнесу, що допомагають виживати та розвиватись.

Чисельність спільноти Kharkiv IT Cluster станом на грудень 2023.

На початку літа 2023 було запущено новий проєкт «IT Cluster in the Cloud» разом із Програмою USAID Конкурентоспроможна економіка України» — ініціативу, спрямовану на масштабування підтримки малих та середніх ІТ-компаній, фахівці яких вимушено розмістились по всій Україні та світу, залишаючи своє серце у рідних містах.

«Ініціатива «Kharkiv IT cluster in the cloud», яку підтримує Програма USAID Конкурентоспроможна економіка України, покликана підтримати технологічні компанії під час війни задля утримання їх позиції на ринку та збереження потенціалу зростання та залучення нових клієнтів. В рамках тренінгів, сервісів та платформ даної програми, Харківський ІТ кластер підтримує багато десятків компаній та сотень працівників з Харківщини та інших регіонів, які знаходяться під безперервними атаками, щоб продовжити вчасно і якісно надавати послуги іноземним замовникам, запускати нові проєкти і продукти, і сприяти відновленню та відбудові Харкова та України», — відзначив Валерій Добровольський, керівник команди з розвитку технологічних та креативних індустрій Програми USAID Конкурентоспроможна економіка України

За період проєкту IT Cluster in the Cloud до івентів проєкту долучились понад 1460 ІТ-компаній, більше 600 ІТ-компанії, які мають релокованих співробітників, пройшли навчання та воркшопи зі збереження команд та підвищення експортної спроможності ІТ-компаній.

Для збереження ІТ-бізнесу учасників у нових умовах Kharkiv IT Cluster обробив понад 3150 запитів від учасників реалізував більше 110 івентів та провів понад 450 зустрічей з адвокації інтересів ІТ-бізнесу. Понад 1470 залучених учасників об’єднались  у 7 профільних ком’юніті Kharkiv IT Cluster.

Робота із ком’юніті Kharkiv IT Cluster за-для збереження ІТ-бізнесу за 2023 рік.

2024 рік готує нові випробування, саме тому Kharkiv IT Cluster фокусуватиметься на посиленні нетворкінгу, поширенню можливостей та спеціальних сервісів для спільноти, пошуку та залученні кращих експертів для посилення операційних функцій та масштабування ІТ-компаній-мемберів Kharkiv IT Cluster.

Задля стимулювання посилення впливу організації завдяки довірі та співдії між учасниками спільноти та побудови гарної ділової репутації ІТ-галузі на всіх рівнях у березні 2024 року починає роботу етичний комітет Харківського ІТ Кластеру.

Long term investment у людський капітал

ІТ-галузь продовжує розвиватись попри виклики 2022- 2023 рр.  і визнана одним з секторів, що складатиме основу нової мирної України.

Для ІТ-індустрії люди — це основа галузі. Тож сьогодні та в наступні роки одним з ключових викликів для України буде питання візії та стратегії щодо людського капіталу країни.

Для Kharkiv IT Cluster — освіта та збереження талантів завжди були пріоритетом для співдії, бо це long term investment.

Цьогоріч Kharkiv IT Cluster долучився до створення Національної стратегії освіти і науки України 2030 разом із ключовими стейкхолдерами освіти.

Понад 50% ресурсів  Kharkiv IT Cluster було спрямовано на 40 освітніх проєктів та ініціатив, які охоплювали всю воронку підготовки ІТ-фахівця, від школи до університету та освіти дорослих, а також з фокусом на перепідготовку, розширення можливостей ветеранів та підтримку їхнього шляху в ІТ.

Кількість освітніх заходів Kharkiv IT Cluster за 2023 рік.

За 2023 рік по освітньому напрямку було проведено понад 445 безкоштовних заходи для понад 26500 учасників. 15 дисциплін у закладах вищої освіти сертифіковано в пілотному проєкті за підтримки НАЗЯВО.

Промокампанія Порталу ІТ-абітурієнта за підтримки ІТ-бізнесу мала охопленням понад 17,3 млн та понад 130 тисяч відвідувачів за період квітень-липень. Завдяки цьому  Харків посів 3 місце за кількістю поданих заяв на 12 галузь до університетів.

Охоплення по промо-кампанії закладів вищої освіти Харкова за 2023 рік

Виконавча директорка Kharkiv IT Cluster, Ольга Шаповал зазначає: «У нас понад 160 освітніх партнерів — університетів, коледжів, шкіл — по всій Україні. Тому ми співпрацюємо не тільки зі спеціалістами у сфері програмного забезпечення. В рамках цього партнерства ми віримо, що можемо створити систему, яка допоможе людям знайти своє місце в новій мирній Україні. Це становить найбільше викликів, а саме знайти робочу силу для відновлення України з одного боку та знайти роботу для тих, хто втратив свої робочі місця, на жаль. Тому ми готові».

Цього навчального року 4 млн. школярів України навчатимуться по практичним відео про ІТ-професії в рамках проєкту «Оновлена інформатика — ІТ-студії», 10 з 16 відео спродюсовані та відзняті саме компаніями Kharkiv IT Cluster.

10 з 16 відео в рамках проєкту «Оновлена інформатика — ІТ-студії»спродюсовані та відзняті компаніями Kharkiv IT Cluster.

Якими вимальовуються перспективи співдії щодо людського капіталу 2024-2025?

На сьогодні ми маємо глобальний розрив між тим, що продажі падають, а людей з України наймають все меньше, та між зростаючими вимогами до фахівців та їхніх фундаментальних навичок.

2024 рік обумовлює нові челленджи, бо попри нестачу людей, ресурсів на інвестиції в «студентські» позиці буде менше. Зростатиме потреба у  фундаментальних навичках та завершеній освіті. Таланти потребують все більшої уваги, а система освіти — адаптації. Тож Kharkiv IT Cluster повністю оновив та збалансував портфель проєктів для підтримки та залучення талантів в ІТ.

Додатковим дуже важливим викликом для України вже стало повернення ветеранів до мирного життя, їхня адаптація та профорієнтація. Саме тому Kharkiv IT Cluster входить у 2024 рік зі створенням екосистеми для професійної переорієнтації ветеранів.

За допомогою партнерств з великими технологічними компаніями та громадськими організаціями ми прагнемо створити свідоме і підтримуюче середовище, де ветерани можуть відчути себе впевнено та знайти своє місце у сучасному ІТ.  Проєкт екосистеми готується до запуску з І півріччя 2024 року. Екосистема розгортається через створення платформ взаємодії з зацікавленими сторонами: ветеранами, ветеранськими фондами, ІТ-компаніями, ІТ-курсами, дотичними громадськими організаціями та об'єднаннями.

Комунікації про екосистему для розвитку учасників Kharkiv IT Cluster 

В умовах розосередженості комунікація набула стратегічного значення. За 2023 рік було опубліковано понад 1200 статей і постів про стійкість, кейси ІТ-компаній та спільні проєкти ініціативи із Kharkiv IT Cluster.

Нас підтримують регіональні, національні та міжнародні медіа. Діяльність Kharkiv IT Cluster висвітлена у понад 170 матеріалах в медіа із понад 1 млн. охоплень, експертні коментарі та розгорнуті інтерв’ю по ключових питаннях для ІТ-бізнесу Харкова у понад 30 національних медіа.

Показники Pr & Comms Kharkiv IT Cluster за 2023 рік

У рамках проєкту IT Cluster in the Cloud було запущено охопну промо-кампанію, під час якої 9 промоційних відео таргетувались на українську та міжнародну аудиторії для посилення бренда роботодавця, зміцнення репутації українського ІТ. Загальний показник переглядів по промо-кампанії складає 3 млн переглядів.

Окремим флайтом кампанії стали промо-статті про стійкість та незламність українського технологічного сектору, що вийшли на національних та міжнародних майданчиках.

З кінця минулого року Kharkiv IT Cluster cтав єдиним серед технологічних об’єднань офіційним партнером Консорціуму EEN. Цьогоріч на платформі консорціуму зареєструвалось 38 ІТ-компаній та 30 профілів та проєктів, готових до співпраці. Протягом року було проведено профільні івенти для понад 1040 учасників.

Показники співпраці в рамках партнерства із Консорціумом EEN за 2023 рік.

За 2023 програма лояльності IT Community від Kharkiv IT Cluster та за технічної підтримки Webspark, об’єднала понад 600 early users вже отримують знижки та подарунки.

2024 рік стане трансформаційним для комунікації, бо вона потребує оновленої візії на заміну cancel destination. Разом ми перефокусуємось на висвітлення кейсів We deliver no matter what та разом сформуємо публічні портфоліо для ілюстрації незламності харківського ІТ для клієнтів.

У січні 2024 року стартуватиме пілотний проєкт Ukraine Ready4EU для 1500 компаній, завдяки якому ІТ-компанії матимуть змогу отримати підтримку у розмірі 2500 євро для покриття витрат на посилення експорту до ЄС (БізДев відрядження, події, виставки тощо).

Можливості проєкта Ukraine Ready4EU для ІТ-компаній спільноти.

Також у 2024 році Kharkiv IT Cluster оновить проєкт Kharkiv IT Research 2024, що буде проведено за новим підходом до дослідження екосистеми в нових динамічних умовах існування ІТ-галузі.

Впливаємо на майбутнє України та відновлюємо Харків

Цьогоріч Kharkiv IT Cluster  незмінно фокусувався на юридичній підтримці та адвокації інтересів ІТ-бізнесу та активно співпрацював з регіональною та національною владою. На всіх рівнях було вкрай важливо підтримувати постійний діалог із об’єднаннями та асоціаціями України для синхронізації позицій ІТ-бізнесу.

Саме з 2023 року  Харківський ІТ Кластер бере активну участь у створенні стратегії відновлення Харкова та повернення ІТ-бізнесу до міста, проробляємо рішення для розбудови Харкова, як Smart City. 

Одним з ключових фокусів діяльності об’єднання залишаються процеси в Україні з формування держполітики по простору Дія.City.

Окрім цього, Kharkiv IT Cluster продовжує адвокувати інтереси ІТ-спільноти в питаннях отримання статусу критичності та бронювання.

2024 рік диктує нові виклики з Є-бронювання, а саме участь Харківського ІТ Кластеру у розробці, пілотуванні та запуску  цього механізму. Безперечно, червоною лінією 2024 року залишаються питання прозорих та відповідальних механізмів виїзду у відрядження.

Протягом 2023 та незбіжним для 2024 ми спостерігатимемо падіння обсягів закордонної підтримки. Проєкт ІТ4Life планує повний рестарт та побудову системного підходу від переважного донорства до типового забезпечення з оптимізацією бізнес-процесів та елементами соціального підприємництва.

Вкрай важливим залишається єднання у спільноті, бо це обмін системним досвідом серед доброчесних фондів та волонтерів, збір та аналіз запитів та спільний пошук кращих рішень, що підтримуватимуть Україну та наближатимуть Перемогу.

New Normal 2024 року

Події в Україні щодня загартовують нас на нові умови життя, роботи, цілепокладання. Бо зміцнювати країну, закладати її майбутнє потрібно вже сьогодні, приймаючи new normal як данність. Кожне ІТ-рішення — це допомога економіці та захисникам, кожна укладена угода — це запорука підтримки близьких та тих, хто цього найбільш потребує.

2024 не буде легким для спільноти, проте наша згуртованість примножує наші ресурси, експертність та можливості, підтримує Україну. Сучасна війна вже давно не обмежується важким озброєнням, а знаходиться у фазі «протистояння мізків», де ми маємо безперечні переваги.  

Ми об’єднали ІТ-компанії по всій Україні та завжди відкриті до нових партнерств, щоб спільними зусиллями посилити позиції технологічної галузі України на світовому рівні та вибороти Перемогу України.

 

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все