Система грейдів: нагальна потреба чи трендова примха?

9 августа, 08:53 Работа 4265 0

 

Нещодавно  відбувся перший захід HR CommuniTy від Kharkiv IT Cluster у рамках проєкту «IT Cluster in the Cloud». Темою обговорення стала система грейдів. Піднімалось питання у чому її нагальна потреба чи це трендова примха.

Спікеркою івенту була Євгенія Петрук, HRD Promodo. Вона поділилась власним досвідом і розказала, як інтегрувати грейдову систему в компанію.

Базові поняття: що таке грейд та грейдування?

▪️ Грейд — це впорядкування або класифікація, яка використовується для групування посад за певними факторами з метою стандартизації оплати праці. 

▪️ Грейдування містить у собі процес розподілу посад відповідно до їх цінності для компанії та об'єднання посад в групи (грейди) за певною логікою, а також призначення кожному грейду єдиних умов оплати.

▪️ Суть будь-якої системи грейдування полягає в тому, щоб розподілити посади у відповідності до цінності кожної ролі для компанії, об’єднати посади в групи (грейди) за певною логікою та призначити кожному грейду єдині умови оплати.

У чому цінність для всіх сторін?

Цінність для компанії

1. Свідоме розуміння впливу посад на результати компанії

2. Вдосконалення організаційної структури

3. Прогнозованість фінансових обов'язків

Цінність для співробітників

1. Справедливість винагороди та рівні можливості

2. Розуміння наступних кроків зростання

3. Можливості горизонтального зростання

Цінність для HR

1. Прозорість та аргументація

2. Планування перспектив кар'єрного та професійного розвитку

3. Легкість в розрахунках та впровадженні змін

Система грейдів — це потужний інструмент, який має значну цінність для всіх сторін: компанії, співробітників та HR-фахівців. Вона допомагає компанії ефективно управляти персоналом, надає прозорість та рівні можливості для співробітників і допомагає HR забезпечувати планування розвитку та перспективи для кожного співробітника. Успішне впровадження системи грейдів підвищує мотивацію, задоволеність та результативність всіх учасників організації.

У чому недоліки системи грейдів?

1. Ресурсозатратність впровадження

2. Можливі відхилення від ринкової заробітної плати

3. Угруповання посад у грейди ускладнює моніторинг ринку ЗП та аналітику

4. Складнощі пояснення системи грейдів лінійним співробітникам

Попри недоліки, система грейдів може бути корисним інструментом для структуризації робочих місць та розвитку кар'єри в компанії. Але її впровадження вимагає обдуманості та зосередженості на особливостях конкретної організації. HR-фахівці мають бути готові до того, щоб забезпечити оптимальний баланс між стандартизацією та індивідуальним підходом, забезпечуючи справедливу та прозору компенсаційну політику.

Як зрозуміти, чи потрібна система грейдів?

1. Непрозорість системи оплати для кожного співробітника

2. Неконтрольовані/непрогнозовані зміни ФОП та складових оплати

3. Оплата новачкам вище, ніж поточним спеціалістам

4. Принципи збільшення ЗП непрозорі/незрозумілі

5. Значні відхилення від ринку ЗП

6. Співробітники вважають систему оплати праці несправедливою

7. Система грейдів як вирішення недоліків

Система грейдів допомагає уникнути багатьох недоліків традиційного підходу до оплати праці. Вона забезпечує прозорість, стабільність, адекватність і розуміння процесу визначення заробітної плати. Використання грейдів дозволяє компанії створити справедливу та конкурентоспроможну систему оплати праці, яка мотивує співробітників до досягнення кращих результатів та розвитку кар'єри.

Під час заходу спікерка поділилась власними кейсами та розповіла докладно про: методики грейдування, принципи системи грейдів, шляхи впровадження грейдів, кроки їх впровадження та показала на прикладах оцінки фактору та етапи оцінки посад у компанії Promodo. 

Не пропустіть цю унікальну можливість поглибити свої знання та здобути цінний досвід. Переходьте за посиланням та дивіться запис вебінару на нашому каналі YouTube.

Захід, реалізований завдяки підтримці Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», став практичною платформою, де попри географічну приналежність ІТ-компанії долучились до експертного обміну досвідом та отримали практичні поради для свого бізнесу.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все