Жінки в ІТ, що зберегли команди української технологічної індустрії. Розмова із HR-фахівчинями INSART, ITRDev, Forma Pro про суперсили

28 ноября, 13:34 Работа 3931 0

Жінки в ІТ, що зберегли команди української технологічної індустрії. Розмова із HR-фахівчинями INSART, ITRDev, Forma Pro про суперсили

ІТ-індустрія України проявила неймовірну силу та стійкість під час воєнних випробувань. Компаніям вдалося адаптуватися до складних умов, утримуючи високий рівень продуктивності та глобальної конкурентоспроможності. Та найперше — це свідчить про злагоджену роботу всередині команд і професійне налаштування всіх співробітників на робочий режим навіть у таких надскладних умовах.

Саме HR-фахівці відіграють важливу роль у збереженні ефективності та морального стану команд у час війни. Вони активно працюють над стратегіями збереження та мотивації персоналу, розвиваючи ініціативи, спрямовані на спільноту та взаємодопомогу. Розуміння гнучкості та готовність адаптації HR-професіоналів допомагають утримувати високий рівень командного духу та продуктивності в умовах нестабільності.

Бо за кожним інноваційним рішенням, стоять люди та команди. В умовах війни та часткової релокації — збереження команд стало справжнім челенджем. Як вберегти та мотивувати людей на ремоуті, як впоратись з вигоранням та тривогою, щоб команда працювала й далі?

Kharkiv IT Cluster доводить, що спільнота може зростати завдяки спільній дії, обміну досвідом, шерінгу практик. Тому задля підтримки, захисту інтересів малих та середніх компаній, які частково та вимушено релокували свої команди — влітку 2023 стартував проєкт «IT Cluster in the Cloud» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Сьогодні ми дізнаємось історії тих жінок, що попри все зберігали, підтримували, надихали команди навіть у надскладних умовах — HR-фахівчинь ІТ-компаній-учасниць Харківського ІТ Кластера.

Юлія Шаладанова — Head of HR Operations INSART, компанії що допомагає фінансово-технологічним компаніям створювати програмні продукти.

Оксана Іордатьєва — HR/Recruiting Lead at ITRDev, компанії, що фокусується на рішеннях та розвитку для продуктів у спортивній ніші.

Ганна Білецька — HR Generalist у Forma Pro, компанії з розробки спеціальних веб-програм, які відповідають найновішим технологічним стандартам і вашим бізнес-цілям.

 

Збереження команд у складний час

Уміння HR зберігати команди у найскладніших умовах - це велика сила. Війна призводить до релокації, змін у робочому середовищі та надзвичайних обставин. Жінки HR виявилися надзвичайно вправними в управлінні цими змінами, допомагаючи зберегти об'єднані та мотивовані команди.

Оксана Іордатьєва, HR Lead  у ITRDev, переконана, що саме з 24 лютого для жінок у компанії в робочому плані майже нічого не змінилося. Звичайно, є ті, хто вирішив переїхати. На команду із 30 осіб — 9 жінок. Із них лише одна виїхала за кордон, решта — релокувалася по Україні або залишилися вдома.

Щодо психологічних станів — жінки в ITRDev тримаються. Вони не зупинилися, знаходять ресурси, присвячують себе хобі, подорожують і роблять усе можливе, щоб справді жити, а не виживати.

Із цікавого, Оксана в часи блекаутів зрозуміла, наскільки в компанії усвідомлена команда. Коли тільки почалися масові проблеми з електроенергією, у компанії майже всі були до цього підготовлені. У кожного були зарядні станції, ліхтарі, запаси їжі й води.

«Я так скажу: наші жінки міцніші за будь-кого. Окрім того, що вони мотивують себе й знаходять ресурси на навчання, спорт, хобі, сім'ю, так ще й мотивують оточення своїм прикладом і допомагають колегам», — ділиться враженнями Оксана.  

На думку Юлії Шаладанової, HR at INSART, після 24 лютого основною метою компанії було збереження всіх позицій та всіх ролей. У команді одразу вирішили, що не будуть йти за сценарієм скорочень, тому що чудово розуміли, що це не той час. І це всупереч тому, що компанія загалом також опинилася в дуже складних умовах.

Перше, що зробили, — це допомога з релокацією. За рахунок компанії, а також за її всебічної підтримки, консультанти INSART змогли переміститися в більш безпечні регіони нашої країни.

Ще до початку війни в компанії, звичайно, готувалися до такого сценарію, але ніхто не міг тоді навіть подумати, що війна сягатиме таких масштабів. У компанії були підготовлені релокаційні плани в Польшу, де в деталях розписувалося найголовніше — вартість їжі, житла, який набір документів потрібен, куди звертатися і таке інше:

«На жаль, ми так і не змогли скористатися цим планом через те, що кордони закрили, а десь 80% консультантів нашої компанії — це все ж таки чоловіки. Для них такий сценарій уже став неактуальним», — ділиться Юлія.  

Коли почалися перші релокейти (а це, мабуть, впродовж першого тижня), INSART всім допомогла фінансово, щоб люди могли свої незаплановані витрати покрити за рахунок компанії.

Окрім цього, колеги, які знаходилися в більш безпечних регіонах України або за кордоном від самого початку війни, максимально включилися в координацію команди зі Сходу. Компанія в перші дні забронювала в західній частині України готелі, куди приїздили консультанти разом із родинами й тваринами:

«Перший тиждень був складний для всіх — лише 10-15% консультантів були включені в роботу. Другий тиждень — більш-менш краще. Я думаю, на третій — уже десь 70% консультантів долучилися до роботи, і вже в кінці березня компанія повернулася до свого початкового руху».

Упродовж першого місяця війни була введена нова традиція — це щоденні дзвінки із СЕО INSART. Він виїхав за кордоном ще до війни, але розумів, в якому стані знаходилася вся команда, і всебічно намагався підтримати. Василь був на зв'язку із командою 24/7.

«І які б тяжкі часи нам не довелося пережити, я думаю, що найголовніше тут — наша взаємопідтримка. Саме це дозволило нам вийти на довоєнні рельси. Саме завдяки цьому команда вистояла й зараз продовжує функціонувати», — переконана фахівчиня.  

Війна стала каталізатором, який пришвидшив вихід INSART на міжнародний ринок. Ще до війни відкрили локацію в Польщі, але зараз команда орієнтується і на інші локації, поза Європою.  

Як згадує Ганна Білецька, HR at Forma Pro, клієнти одразу віднеслися з розумінням до трагедії, що сталася з Україною. Вони й зараз перепитують та переймаються за те, наскільки команда знаходиться в безпеці. А якщо з чимось треба допомогти — завжди відкрито зголошуються.

У перші тижні команді дали буферний час на те, щоб всі співробітники релокувалися. Але не було примусу — хто виявив бажання виїхати, тим, звичайно, допомагали із цим.

«Пам’ятаю, як в перші місяці нервово відслідковувала прильоти та писала всім, хто міг опинитися в тій локації. Зараз цього не стало менше. Просто тепер я впевненіша в колегах, вони більш підготовлені та знають, що робити в подібних ситуаціях», — ділиться Ганна.  

Наприклад, були такі кейси, коли співробітники між собою кооперувалися і виїздили разом на авто, приїздили до чиїхось родичів. Ганна пригадує, що були складнощі з пошуком житла та дорогою:

«Перший тиждень (а то і два) ти живеш в новинах і чатах. Хто, де, як, кому потрібна допомога, ділишся маршрутами, як краще куди проїхати, де які затори/тянучки».

А далі вже поступово всі повернулися до роботи. Щоправда, не без пригод. У Ганни, наприклад, був челендж, пов’язаний з сусідами та слабкою шумоізоляцією в будинку. Рішення було досить стандартне — терпіння + менеджмент середовища на час зідзвонів: деякі коли проводила, коли діти спали, а на деякі виходила на вулицю.

Також Forma Pro допомагала із забезпеченням команди всім необхідним для роботи — від технічного до нетехнічного: роутери, ноутбуки, крісла й столи. Багато хто виїздив зі своїми дітьми, тому закривали їхні потреби для навчання: комусь ноутбуки, комусь планшети.

А ще передавали релокованим фахівцям їхні особисті речі з офісу. Думаю, що на той момент це було надважливо —  щоб в тебе було щось приємне й рідне з минулого життя. Бо це дуже підтримує в такі часи. Звичайно, чимало техніки, яка виявилася непотрібною для команди, ми передали на потреби ЗСУ.

«Великим плюсом є те, що я не втратила роботу, — жартує фахівчиня. — Більше того, навіть не уявляю, як би я морально встояла, якби поряд не було підтримки від команди. Особисто знаю чимало компаній, яким доводилося звільняти людей або повністю закриватися саме через повномасштабне вторгнення».

 

Історії  про зміни в командах

Forma Pro бере в команду людей, не орієнтуючись на стать, вік чи будь-які інші характеристики. Для компанії головне — match з командою, софт скіли й звичайно, вміння людини:

«Сказати, що є перефокусування на жінок через мобілізацію, я не можу. А можливо, я просто знаходжуся у своїй бульбашці», — зазначає фахівчиня.

Цікаве спостереження від Ганни: десь минулої весни-літа її знайомим жінкам-айтівицям прямо казали, що вони мають виїхати за кордон, бо того вимагав клієнт. Є таке, що сам продукт каже, що якщо ви жінка, виїжджайте, або ми знайдемо на ваше місце когось іншого, хто вже виїхав.

Гендерний баланс йде тонкою червоною лінією через цінності Forma Pro. Навіть не лише гендерний, а й загалом інклюзивність щодо статі, віку, релігій, бо команда вірить в рівні можливості для всіх співробітників.

У компанії зараз 11 дівчат і 18 хлопців. Це десь 40/60. Посади можуть бути різноманітними. У сейлз є жінки від лідгену до HBD|CBO. У розробці також є жінки — software engineer, тех лід, тім лід, архітектор.

Якщо подивитися на цей список більш загально, то в кожній з зон присутні жінки, від стартових посад і до С-level. І важливо зазначити, що С-level — це не стоп-лінія.

«Ми живемо в такий кльовий час, коли жінки можуть займати як керівні посади, так і самі відкривати свій бізнес та реалізовувати ідеї. І в цьому є великий плюс, що в нас зараз, саме в Україні, є чимало жіночих спільнот. Ми навіть цього року на 8 березня робили добірку, де перераховували прям пойнтами жіночі видання і ком'юніті», — ділиться Ганна.

У компанії INSART чудово розуміють, які ризики можуть бути із наймом чоловіків під час війни. Але політика компанії не базується на тому, щоб брати на роботу, орієнтуючись на стать людини:

«Першочергово ми звертаємо увагу на набір скілів, кваліфікацію, релевантний досвід людини. І якщо на певну позицію більше підходитиме чоловік, якісь ризики будуть для нас поза увагою і ми візьмемо на роботу саме його».

Якщо говорити про гендерний баланс усередині компанії, то найбільше жінок серед HR і рекрутинг-команди. Далі — маркетинг-команда, там і контентрайтерки, і маркетологині, і дизайнерки. Звичайно, ще чимало жінок у файнанс-відділі. Є жінки в сервіс-делівері командах, вони переважно займають позиції QA та фронтенд-розробниці.

У ITRDev зараз активізувався процес найму через те, що піднявся рівень інтенсивності задач, комунікацій та залученості.  За місяць-півтора команда закрила 7 вакансій. А для маленької компанії — це великий крок.

Як правило, у компанії завжди висить одна-дві вакансії, які не потребують закритості тут і зараз. Але настав такий момент, коли терміново потрібно було вирішувати питання нестачі кадрів «на вчора».

Після вторгнення багато компаній почали надавати пріоритет жінкам. Одна з причин  — мобілізація. Починаючи з весни 2022 року в компанію прийшли жінки на такі посади, як Project Manager, бізнес-аналітикиня, тестувальниця, дві дизайнерки, дата-аналітикиня. Деякі з них народилися та живуть за кордоном, але серед них є українські дівчата.

«Мені здається, що це достатньо непоганий баланс, зважаючи на те, що в ІТ в цілому лише третя частина припадає на жінок», — зазначає Оксана.

Останнім часом жінок побільшало серед QA, і, на думку Оксани, зараз це співвідношення або 50/50, або 60/40 на користь жінок. Звичайно, дизайнерок, HR, рекрутерок, бухгалтерок дуже багато. Серед посад  C-level, жінки займають позиції  СЕО, СFО, керівниць бранчів, юридичних відділів, Sales Department.  

 

Суперздібності, що рятують команду

Оксана Іордатьєва впевнена, що підтримка — найголовніша сила, що здатна зберегти команду.

«Мені дуже пощастило, насправді. Від самого початку ми впроваджували зустрічі з психологом та лекції, поділилися своїми волонтерськими можливостями, підтримували контакт з колегами», — пригадує перші місяці війни HR manager ITRDev.  

Звичайно, є колеги, яким важко переживати те, що відбувається. Їх небагато. Компанія підтримує кожного з команди, залишається на зв'язку та готова допомогти. Для кожного може бути індивідуальний підхід — певний графік, час на навчання, коучів, себе та інше.

На переконання Оксани, будь-кого можна врятувати із цього стану, але краще не доводити до крайнощів:

«Я завжди кажу, що треба вчасно ходити у відпустки. Ресурси мають таку особливість рано чи пізно виснажуватись, а поповнити їх не так і легко. Тому намагаємося всіх “виганяти” у відпустки вчасно й контролюємо цей процес».

Зокрема, якщо бачать, що жінка відчуває себе некомфортно, то намагаються допомогти:

«Звичайно, є такі, що намагаються витривало працювати, відмовляючись від відпочинку, заперечуючи свою втому. Іноді здається, що якби в них була можливість заряджатися від розетки, вони це б і робили. Але є моменти, коли твоя продуктивність для бізнесу — не окей. І коли ми помічаємо, що людина стає менш продуктивною, то ми наполягаємо на відновленні ресурсу».

Компанія хоче бути максимально корисною. Наразі хочемо поновити онлайн-зустрічі й тімбілдінги, де команда зможе просто поговорити на теми, які взагалі не стосуються вирішення робочих моментів. Це допомагає не тільки познайомитися ближче зі своїми колегами, а й зарядитись позитивними емоціями та мотивацією.

У Forma Pro є свій погляд на суперсили жінок, що опікуються командами. Раніше жінок здебільшого описували, як слабких, нерішучих і невпевнених, а ще надто емоційних. І це ставили нам на карб. Але якраз зараз все змінюється. Прийшла ера, коли ми постійно чуємо про емоційний інтелект. І всі навіть погоджуються з тим, що жінкам в цьому плані легше. У нас він за замовчуванням більш прокачаний, ніж у чоловіків, просто тому що ми жінки.

«Завжди казали, що перша людина, яка придумала програмування, була жінка. Думаю, це через те, що ми більш посидючі, більше звертаємо увагу на деталі. І, умовно, у тій же аналітиці, у програмуванні — в усьому, що пов'язане з обробкою великої кількості даних, посидючість і уважність відіграють важливу роль», — переконана Ганна.

Юлія Шаладанова впевнена, що саме емпатичність дозволяю підтримувати людей.

«Мені здається, що жінки більш емпатичні — тому їх так багато серед HR та рекрутерок. Думаю, через те, що жінки трішки більше бачать і розуміють емоції інших людей. Можливо ще, жінки більше адаптовані. Ми, зазвичай, поєднуємо в собі декілька ролей: і мами, і дружини, і подруги, і кар'єристки й багато-багато інших. Ми точно мультизадачні», — ділиться Юлія.  

 

Про збереження талантів та спільний досвід берегинь ІТ-команд

Kharkiv IT Cluster вже протягом численних років зосереджує свою увагу на розбудові експертних спільнот та підтримці їхньої експертизи. Профільне HR CommunITy, де HR-експертки обмінюються знаннями, посилюють бренди роботодавця, виробляють спільні рішення для збереження команд та їх суперсил — є простором для обміну досвідом та суперздібностями зі збереження талантів ІТ-компаній.

Харківський ІТ Кластер вбачає, що в періоди труднощів HR, recruiters та всі ті, хто зберігає команди — зберігають майбутнє ІТ, потенційні унікальні рішення, імідж технологічного бізнесу та його перспективу, бо головним в ІТ — є людський капітал.

Тож вміння працювати в надскладних умовах стресу, вигорання, непередбачуваності ситуації в країні — надздібність, що  має визначене значення для української індустрії, особливо в часи випробувань.

Долучайтесь до світу незламних лідерів у сфері Tech, дізнавайтесь дивовижні історії ІТ в рамках промо-кампанії проєкту IT Cluster in the Cloud за підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» на каналах Kharkiv IT Cluster. 

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все