Жінки як непохитна суперсила української технологічної індустрії

5 декабря, 10:27 Работа 3885 2

У суворих умовах війни, коли країна протистоїть випробуванням та змушена відстоювати свою незалежність, дуже важливо бути максимально ефективними та динамічними. Саме тому жінки в ІТ-секторі стають важливими гравцями, що здатні потужно посилити та навіть видозмінити технологічний ландшафт.

Навіть всупереч зовнішнім, непереборним факторам українські ІТ-компанії на сучасному глобальному ринку нерідко визначають нові стандарти інновацій, створюють унікальні сервісні та продуктові рішення завдяки багаторічній експертизі. 

Український технологічний ринок, що має висококваліфікованих фахівців, унікальний досвід адаптивності та має всі передумови відіграти ключову роль у повоєнному відновленні економіки України. 

 

Суперсили технологічної галузі України

Утім, 24 лютого 2023 року умовно розділило життя ІТ-компаній на до та після. Через неможливість виїзду ключових спеціалістів в ІТ-компаніях та негативній стрім у медіа про стабільність в Україні, зарубіжні компанії стали обережніше укладати угоди з українськими постачальниками. 

Принципово іншого значення набули комунікація із замовниками, дистанційне налагодження зв’язків із партнерами, можливості адаптуватися до миттєвих, непередбачуваних умов.

Деякі речі не тільки не змінилися, але й продемонстрували свою здатність підтримувати, посилювати, допомагати, і мова йде про об’єднаність та спільноту.

Kharkiv IT Cluster — це  приклад нативний приклад того, як спільнота може зростати, посилюватись навіть в умовах війни. Саме через необхідність підтримки, захисту інтересів малих та середніх компаній, які частково та вимушено релокували свої команди — влітку 2023 стартував проєкт «IT Cluster in the Cloud» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Як найкраще отримати досвід та перекласти його на свою компанію? Саме на кейсах та особистих історіях від керівників. Тож ми запускаємо серію з історій неймовірних історій очільниць ІТ-компаній мемберів Kharkiv IT Cluster, щоб розкрити феномен жінок, як суперсили української ІТ-галузі.

Першими співрозмовницями в рамках проєкту стали  CEO Telesens Олеся Ульянова та CTO at ABNK Premium Systems Аліна Шаповалова.

  • Олеся Ульянова CEO Telesens, Owner ITGC, Soft Skills Trainer, Business Coach Chief Executive Officer Telesens з 2019 року. Telesens — Продуктова компанія, яка професійно розробляє та впроваджує промислові програмні рішення з 1998 року, переважно для операторів зв'язку.
  • Аліна Шаповалова CTO at ABNK Premium Systems, компанії з розробки програмного забезпечення, яка створює цифрові рішення в сферах HealthTech, AgriTech, EdTech і Sports.

 

Стабільна сила

У період війни жінки-керівники в ІТ-галузі стали незламним рушієм, що не має територіальних обмежень та лімітів за здатністю швидко й адаптивно реагувати на зміни. Можливість безпосередньої, наочної комунікації у відрядженнях за кордоном дозволила не втратити існуючих замовників та отримати нових завдяки  можливості особистих зустрічей з бізнес-партнерами та збереженню бізнес-зв'язків в умовах війни. 

У Telesens нестандартний гендерний баланс. На перший квартал 2023 року — 38% жінок загалом працює в компанії. У топ-менеджменті ще цікавіша картинка — половина жінок, половина чоловіків. 

«Ми беремо людей на посади не за гендерними ознаками, віком чи ще за якимись особливостями. Найголовніше — це компетенції. У нас є матриця компетенцій, і людина або відповідає тим вимогам, які ми висуваємо до позиції, або не відповідає», — зазначає Олеся.

В бесіді Олеся поділилася, що для компанії неважливо — чи це технічні фахівці, чи нетехнічні. Якщо говорити про позиції, які частіше обіймають жінки, то в Business Analyst десь 50% жінок. Ще багато їх серед Project Manager, бо вони гнучкі, знають англійську й уміють комунікувати майстерно з клієнтами — а це найголовніше на цій посаді. Звичайно, більш-менш класична історія серед HR та рекрутерів — там майже всі жінки. Ще чимало панянок на дизайні та frontend. 

У ABNK Premium Systems Аліна Шаповалова підкреслює, що у будь-якому разі компанії важлива людина, її хард та софт-скіли. У компанії десь 25% жінок на цей момент. Звичайно, переломним фактором для багатьох може стати неможливість людини виїжджати за кордон на конференції чи робочі зустрічі. Тож це перевага жінок.

«Я буду дуже рада, якщо більше жінок до нас прийде, тому що жінки завжди приносять якусь, знаєте, атмосферу колективу. І це добре», — ділиться керівниця. 

 

Феномен жінки в ІТ або в чому її суперсили

Найперше, що відзначає у собі CEO Telesens Олеся Ульянова, — це легкий авантюризм. Вона ніколи не боїться йти в нову сферу чи в новий проєкт. Коли жінка вже розуміє, на що здатна, й упевнено стоїть на ногах, вона стає супер гнучкою та адаптивною. Це стало невід’ємною складовою стабільної роботі компанії, бо рішучість та можливість діяти, коли твої колеги обмежені у пересуванні — стали надздатністю Олесі у воєнному контексті. Найголовніше, що також підкреслила Олеся, в умовах швидких змін та стресів — здатність не бояться йти в нове, бо з чоловіками — це основна проблема й для якихось рухів їх треба ще переконати: 

«І це навіть стосується чоловіків з топ-менеджменту. Інколи доводиться переконувати, а інколи, як я кажу, “приймати управлінське рішення СЕО” (або по-простому — використовувати підхід «робимо та й все"). На довгі розкачування та переконання немає часу, світ вже побіг вперед, поки ми тут вирішували, що робити».

 

Адаптивність жінок в IT

Жінки на керівних посадах виявляють високий рівень адаптивності до змін в умовах війни. Вони здатні швидко реагувати на нові виклики, розвивати стратегії та адаптувати бізнес-процеси для забезпечення стабільності компаній.

CTO at ABNK Premium Systems Аліна Шаповалова згадує, як хвилювання команди трансформувалися у єдність. Усі у команді з перших днів повномасштабного вторгнення переймалися один за одного і підтримували, і на початку це була єдність надзвичайних масштабів. Вона дійсно допомогла,  коли було дуже страшно й незрозуміло. Саме ці зв’язки  тримали людей.

«Але знаєте, а чи могло бути інакше? Дійсно, на початку війни дуже відчували, що ми одне єдине, ми такий єдиний організм» — каже Аліна.

Олеся Ульянова має свій секрет нададаптивності жінок в ІТ попри кризові умови 2022-2023 рр.  Це - посидючість та старанність. У компанії зайнялися розвитком технічних навичок та «чистотою» і якістю кодування застосунків. При зовнішньому аудиті виявилося, що код жінок чистіший, але пишуть вони його довше, займаючись більшість часу рефакторингом. 

«У жінок в ІТ є системність мислення. І це й перевага, і вада одночасно, бо вони не можуть швидко генерувати ідеї на мінімально-допустимій якості. Але коли жінки приходять до цілісного бачення — то роблять бездоганно (або майже)» — розповідає Олеся.

Жінки часто володіють видатними навичками комунікації, які допомагають побудові відносин з клієнтами, партнерами та співробітниками в умовах війни. Ця здатність до ефективного спілкування є ключовою у підтримці робочих колективів та створенні сприятливого робочого середовища.

Аліна Шаповалова впевнена, що жінка — дуже гарний комунікатор, вона намагається в першу чергу вирішити конфлікт без конфлікту. Знайти дуже гарне рішення, як це зробити. І тому у колективі, де є гарний гендерний баланс, менше конфліктів, аніж в тих, де дуже багато жінок чи дуже багато чоловіків. І це дійсно перевага. 

 

Роль жінок у зміцненні ІТ-галузі

Участь жінок на керівних посадах у ІТ-сфері в умовах війни сприяє розвитку цієї галузі в Україні. Вони приносять нові ідеї, підходи та інновації, які сприяють підвищенню конкурентоспроможності ІТ-сектору країни.

В Олесі Ульянової є свій погляд на те, що робити, аби продовжувати досягати успіху в ІТ:

«Якби це погано чи добре не звучало, жінкам треба бути на дві голови вище за чоловіків, щоб нас сприймали як рівних. Трейні та джуни дівчата гарно сприймаються, а потім треба вкладати багато зусиль, поки дійдеш до менеджерського рівня. Але ця “боротьба" загартовує жінок, ми стаємо компетентними та в нас зникають страхи, що щось не вийде. Саме це робить успішними компанії, де жінка-керівниця».

Участь жінок на керівних посадах в ІТ-сфері під час війни підкреслює важливість різноманітності в робочих колективах. Різні погляди та досвід сприяють більш ефективному вирішенню проблем та розвитку нових ідей.

«У мене є досвід менеджерський, а є особистий. Зараз я живу в Німеччині, і можу вам сказати, що українські жінки унікальні. Європейці думають, що в нас дуалізм особистості, бо українки можуть бути одночасно й берегинями, й успішними бізнес-леді. І неважливо, чи то ми в позиції успішні, чи в зарплатні — просто ми успішні жінки, які не страждають від вад емансипації», — ділиться враженнями Олеся Ульянова. 

На погляд Аліни Шаповалової, достатньо просто подивитись на жінок, які вже досягають успіху в ІТ. Бо успіх жінки у технологічному бізнесу —  це не мрія, а ціль, яка потребує віри та зусиль.

Спільні цінності поза географією

У будь-які турбулентні часи Kharkiv IT Cluster доводить, що об'єднана сила дозволяє спільноті працювати разом над важливими завданнями, обмінюватися ідеями і досвідом, створюючи сприятливі умови для інновацій та росту. 

Kharkiv IT Cluster — це завжди про розвиток людських ресурсів, гучний голос ІТ-бізнесу на медійній арені, підтримка інновацій і менторство, про слідування досвіду експертів та його підтримку.

Жінки в IT-галузі України — є справжніми та непереборними суперсилами, що є вільними від стереотипів, перемагаючими географічні обмеження та тими, хто продовжує рухати світ ІТ попри все.

Долучайтесь до світу незламних лідерів у сфері Tech, дізнавайтесь дивовижні історії ІТ в рамках промо-кампанії проєкту IT Cluster in the Cloud за підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» на каналах Kharkiv IT Cluster.

2 комментария
Сортировка:
Добавить комментарий
Милана Фастова
Милана Фастова 2024, 26 января, 09:41
0

Серед жінок зараз багато успішних програмістів, це дійсно правда. Я вважаю, що кожна жінка, котра має бажання може працювати в ІТ. Також записалась на курси  для початківців. Саме зараз проходжу навчання і мені дуже все подобається. На цьому курсі я не зупинюсь, буду продовжувати розвиватись у новій сфері.

Алина Соболева
Алина Соболева 2024, 13 января, 15:56
0

Це дійсно так і є


IT Новости

Смотреть все