Як не втрачати гроші по контрактам з клієнтами T&M, Dedicated Team та Outstaffing?

4 августа, 13:33 Разное 4162 0

Як не втрачати гроші по контрактам з клієнтами T&M, Dedicated Team та Outstaffing? 

Українська ІТ-індустрія постійно знаходиться в умовах турбулентності, що весь час створює нові непередбачувані виклики. Саме тому нині надважливо об’єднуватись, виробляти спільні рішення по проблемних напрямках бізнесу та посилювати спроможність ІТ-компаній продовжувати роботу попри вимушену релокацію та розосередженість команд.

Нещодавно ми у Kharkiv IT Cluster провели Legal Talk про фішки ІТ-контрактів з клієнтом, які дозволяють заробляти більше та не втрачати гроші через сліпі зони ІТ-угод. Спікером івенту став Максим Носарев, Founder та CEO Tretten Lawyers, IT-адвокат та юридичний партнер Харківського ІТ Кластеру.

Коротко розповім про кейси Максима стосовно найбільш розповсюджених ІТ-контрактів — T&M, Dedicated Team та Outstaffing. А також поділюся найпоширенішими помилками, які призводять до фінансових втрат, та як їх уникати.

Помилки, що призводять до фінансових втрат у контрактах T&M

Однією з головних тем заходу були помилки, які допускають компанії при укладанні та виконанні контрактів у форматі T&M. Ця модель дозволяє клієнту контролювати процес розробки, однак недостатньо чіткі умови, невірно визначені обсяги робіт або відсутність механізмів контролю можуть призвести до перевищення бюджету проєкту та фінансових збитків для обох сторін.

Відмінність Dedicated Team від T&M та ризики в Outstaffing

Другою важливою темою обговорення була відмінність Dedicated Team від T&M та ризики, пов'язані з Outstaffing. 

Dedicated Team — це команда фахівців, яку наймає замовник для виконання конкретного проєкту або процесу. У порівнянні з T&M, де контроль над розробкою залишається на боці замовника, у Dedicated Team замовник отримує готовий продукт, виконаний командою. 

Зате у моделі Outstaffing замовник наймає фахівців з зовнішньої компанії, що може створити додаткові ризики пов'язані з нестачею контролю та комунікації.

У контексті всіх трьох моделей було виокремлено практичні заходи захисту від фінансових ризиків. Більше деталей у записі вебінару на нашому каналі YouTube.

Ефективне укладання контрактів T&M, Dedicated Team та Outstaffing є важливим для успішної реалізації проєктів та уникнення фінансових ризиків. Саме практичні кейси, розібрані на івенті «Фішки ІТ-контракту з клієнтом, які дозволять заробляти більше», дали можливість переглянути вже наявні ІТ-контракти та передбачити ризики по майбутніх. А це означає — захистити діяльність ІТ-компаній у правовому полі та посилити спроможність до економічного зростання.

Kharkiv IT Cluster, як динамічна та впливова спільнота, продовжує працювати задля розвитку української ІТ-індустрії та створення екосистеми для технологічного бізнесу. 

Захід, реалізований завдяки підтримці Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», став практичною платформою, де попри географічну приналежність ІТ-компанії долучились до експертного обміну досвідом та отримали практичні поради для свого бізнесу.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все