Kharkiv IT Cluster представив українську ІТ-індустрію в Чехії

6 мая, 15:06 Технологии 1809 0

Харківський IT Кластер знову демонструє свій вплив на міжнародній арені, представляючи українську ІТ-індустрію у Чехії. В рамках проєкту Export Alliance APPAU відбулася успішна бізнес-місія, до якої увійшов Kharkiv IT Cluster. Подія відбувалася з 23 по 26 квітня в Празі. Візит дозволив презентувати вітчизняні IT-технології та зміцнити бізнес-зв'язки між українськими та чеськими компаніями.

ІТ-галузь України: головні цифри

Українська ІТ-індустрія — це 20 років унікального досвіду в 14 галузях бізнесу. Понад 95% проєктів, реалізованих українськими ІТ-компаніями, націлені на міжнародні ринки. Це свідчить не лише про довіру іноземних клієнтів до наших фахівців, але й про їхню здатність вирішувати складні завдання на глобальному рівні.

«Технічна компетентність українських ІТ-професіоналів визнана у всьому світі. Вони відомі своєю здатністю розробляти та впроваджувати складні програмні рішення, що допомагають підприємствам впроваджувати інноваційні та конкурентоздатні продукти. Кожен проєкт, кожна програма, створена українськими фахівцями, відкриває нові можливості на міжнародному ринку та допомагає Україні зміцнювати свої позиції як надійного партнера у всесвітньому ІТ-середовищі»‎, — говорить виконавча директорка Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал.

Експорт українських IT-послуг у 2023 році склав $6,7 мільярда. Основними країнами-партнерами України традиційно залишаються США, Мальта, Велика Британія, Кіпр та Ізраїль.

«Україна є відкритим полем для будь-яких технологічних експериментів, а практично повна відсутність будь-якого регулювання АІ створює для учасників ринку безпрецедентні можливості. Українці можуть надихати нас й нам це дуже потрібно в Чехії», — розповідає уповноважений чеського уряду з питань відновлення України Томаш Копечни.

ІТ-індустрія Харкова: стан та виклики

Попри виклики, пов'язані з війною, Харків залишається центром розвитку української ІТ-індустрії. Місто відоме своєю високою концентрацією талановитих програмістів, які випускаються місцевими технічними університетами. Зараз в Харкові налічується понад 500 компаній та понад 50 тисяч програмістів, які, попри всі випробування, продовжують активно розвивати цей індустріальний хаб.

«Kharkiv IT Cluster — найвпливовіша IT-спільнота України, заснована у 2015 році. Ми об'єднуємо понад 600 учасників і партнерів з метою розвитку технологічного бізнесу. Харків, колись відомий як інженерний мегаполіс, тепер перетворився на цифровий ресурсний центр нашої країни. Як? Бо тут виростала екосистема ІТ-індустрії навколо місцевих технічних університетів, подібно до того, як Кремнієва долина в США виникла навколо Стенфорда. Хоча війна зупинила розвиток ІТ-галузі Харкова на короткий час, ми єдиний сектор, який виріс завдяки цим випробуванням»‎, — пояснює виконавча директорка Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал.

Бізнес-місія та AI Forum Czechia & Ukraine

Наприкінці 2023 року стартував проєкт «Інтернаціоналізація та співпраця учасників АППАУ на ринках Польщі та Чехії». Його мета — підвищення можливостей експорту для українського високотехнологічного сектору. Учасники проєкту отримують допомогу впродовж 10 місяців від USAID для розвитку та налагодження експортної діяльності. А також беруть участь в форумах, тренінгах, комітетах, дослідженнях ринку.

До четвертої бізнес-місії долучився Kharkiv IT Cluster. Вона проходила в Празі з 23 по 26 квітня. Фокус — пошук нових можливостей співпраці між Україною та Чехією в області штучного інтелекту. А також — створення платформи для обміну ідеями, досвідом та ресурсами для спільного розвитку інноваційних технологій.

Так, чеські партнери вже пропонують співпрацю в таких проєктах: цифрові двійники, розумні виробництва, комп'ютерний зір, управління лісовими ресурсами з використанням AI. Українці ж діляться своїм досвідом використання технологій штучного інтелекту.

«60% учасників Kharkiv IT Cluster активно використовують технології AI в різних сферах, і ми впроваджуємо їхні продукти у наше місто та життя харків’ян. Наприклад, IT-компанія Quantum має три проєкти з використанням AI: Chatbot для оптимізації клієнтської підтримки, GeoAP для геопросторової аналітики та VideoAP для обробки відео за допомогою комп'ютерного зору та нейронних мереж. І зараз Quantum шукає партнерів та інвесторів»‎, — ділиться виконавча директорка Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал.

Місія до Чехії відбулася в рамках проєкту Export Alliance APPAU за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Програма підтримує український бізнес з метою підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Більше за темою: Український кластерний альянс про візит українців до Праги

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все