Sharing Economy на історіях Clickable agency, WEBSPARK, UKAD. Як зберігалися команди?

6 декабря, 11:20 Технологии 3938 0

 

Український ІТ-сектор завжди вирізнявся інноваційністю та здатністю до швидкого адаптування до змін. Завдяки талановитим фахівцям та підприємливим керівникам, він став важливим гравцем на світовому ринку. Проте війна, яка зараз розгорнулася на території України, створює нові та надзвичайні виклики для цієї галузі. 

Іноземні інвестори та замовники стали більш обережними в укладанні угод та пролонгації вже існуючих партнерств. Відповідно обмежились можливості експорту та доступи до міжнародних ринків для українських ІТ-компаній. Невід’ємним челенджем стала втрати талановитих кадрів та розосередженість команд по країні та за її межами

Виникла гостра потреба у переосмисленні стратегій бізнесів, це разом з рецесією та війною, частковою релокацією команд створило нові виклики для бізнесу. Відповідно й підходи до сервісів, шляхів підтримки компаній в спільноті також вийшли на принципово новий вектор.

Влітку 2023 року це надихнуло Харківський ІТ Кластер на старт нового проєкту «IT Cluster in the Cloud» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Мета проєкту «IT Cluster in the Cloud» — підтримати малі та середні ІТ-компанії, які частково релокували свої команди по всій Україні та світу.

На теперішній час Kharkiv IT Cluster — це яскравий приклад того, як спільнота посилилась попри релокацію, виклики, кризу та війну. Спільнота об’єднання — це понад 270 компаній та партнерів. Тож у чому криється суперфеномер незламності українських IT-компаній?

Збереження команд та робочих місць.

Збереження команди по різних містах, створення безпечних просторів стало першочерговим завданням для ІТ-компаній, бо саме від цього залежала майбутнє виконання обов’язків по контрактах та подальша стабільність роботи ІТ-компанії.

Починаючи з 24 лютого, кожна з компаній шукала свої шляхи для підтримки команд. Проте об’єднаність, шерінг та спільна координація зусиль по спільноті дали гелікоптер в’ю та моливість злагоджено, швидко реагувати на виклики.

Sharing Economy допомогла об'єднувати команди, розміщені в різних регіонах, а також створювати спільні робочі місця для працівників.

З початком війни креативна агенція Clickable Agency, вимушено пристосувалася до нових реалій: повітряні тривоги, блекаути, вибухи ракет.

«За цей час нам вдалося зберегти команду з 60+ людей. Улітку почали найм нових співробітників і створили комфортні умови для тих, хто залишився в Україні», — розповідає Олексій Лукашевич, CEO Clickable Agency.

Під час відключень світла одеська команда мала змогу відвідувати офіс, обладнаний генератором та інтернетом. Компанія завжди залишалась на зв’язку, завдяки налагодженому процесу комунікації в умовах remote-режиму, якому всіх нас навчив COVID.

«Наш офіс Незламності ми розташували в зручному та розвинутому районі Одеси. Із приємностей — поруч море і в безпечний час можна насолодитись гарними видами» , — ділиться Олексій.

Ідея створення офісу виникла одразу, як почалися аварійні відключення світла. Clickable Agency створили зручний офіс з генератором та старлінком і комфортними робочими місцями для тих, хто бажає працювати в офісі.

Комунікація із замовниками підтримувалась на найвищому рівні, час відповіді клієнту не змінився — стратегія безперервності в дії! Наразі команда працює з українським та європейським ринком і має клієнтів з США та Ізраїлю.

Команда продовжує відвідувати міжнародні івенти, такі як: SiGMA Serbia і SiGMA Malta — наймасштабніші ігрові конференції, де збираються професіонали iGaming-індустрії з усього світу. Не обійшлося без патріотичних проєктів: Clickable Agency розробили дизайн сайту для Української Асоціації «Джерело», призначений для допомоги українцям і знайомства іноземців з нашою культурою.

Окрім того спеціалісти Clickable Agency  вважають, що креатив є одним з інструментів боротьби. Тому розробили благодійну діджитал-ініціативу, у якій вдалося гармонійно поєднати ідею та креативну складову. Вони розробили NFT-колекцію про подвиг українського народу, його непокірність, відважність, чуйність і креативність.

«Кожен токен є ексклюзивною роботою та відображає авторське бачення художників, у якому читається надія на нашу якнайшвидшу перемогу та повернення безтурботного щасливого життя у кожне з міст України», — підкреслюють розробники.

WEBSPARK готувалася до війни. Головна цінність компанії — це співробітники, тому ключовим аспектом BCP було захистити людей: евакуація, інформаційна допомога, збереження робочих місць тощо.

«У нас був план Б, проте ми не ставили за мету вивезти співробітників з України. Я, засновник і CEO WEBSPARK, також знаходжусь в Україні та не збираюсь її покидати. З перших днів “російського миру” ми займалися евакуацією наших працівників, це завдання було успішно виконано. Залишились в Харкові лише ті, хто хотів цього по своїй волі. Багато наших хлопців залишились, щоб допомагати харків’янам. Я пишаюся ними!», — розповідає Євген Катрич, засновник та СЕО WEBSPARK.

З початку масштабного вторгнення росії, WEBSPARK почала допомагати харків’янам. Цифри благодійних здобутків компанії говорять самі за себе:

500 харківських сімей евакуйовано;

10 тонн гуманітарної допомоги закуплено та доставлено до Харкова ще за перших днів ворожого вторгнення;

1500+ армійських турнікетів* типу CAT закуплено та розподілено між військовими Харкова.

Компанія працює на перемогу і в рамках своєї спеціалізації. Власними силами WEBSPARK створили API-сервіс, що показує статистику ворожих втрат – RussianWarship.rip. Він отримує дані з офіційного сайту Генштабу ЗС України. Якщо інтегрувати його на власний сайт, можна автоматично отримувати та публікувати цю статистику.

Також команда WEBSPARK створила сервіс єТурнікет, місією якого є забезпечення якісним турнікетом кожного захисника України, адже це рятує життя. Команда постійно перевіряє та актуалізує інформацію щодо якості армійських турнікетів.

«Є й інші ініціативи. Ми допомагаємо нашим військовим та Харківській обласній військовій адміністрації в інформаційному просторі, але це не публічна історія», — додає Євген Катрич.

Компанія Webspark не полишила рідне місто, і  створило осередок безпечної роботи для ІТ-фахівців у зручному для них форматі.

Під час блекауту до роботи в офісі компанії WEBSPARK повернулось 20 співробітників, які знову довели, що вони — справжня команда, яка продовжує працювати та впоратися з усіма викликами та труднощами разом. Вони незламні, оскільки продовжують підтримувати свої сім'ї, економіку України та Збройні Сили України.

Компанія UKAD була вимушена залишити свій рідний харківський спейс і шукати новий прихисток, де б фахівці UKAD змогли б знову виконувати проєкти клієнтів безпечно і ефективно.

Пошук простору для офісу в Києві став наступним викликом після евакуації команди з Харкова, адже встановлення старлінку та генератору потребує певних особливостей приміщення.

«Ми об'єдналися з нашими друзями з харківських IT компаній, і створили сумісний IT-hub для наших співробітників», — розповідає Денис Максименко, CEO UKAD.

Робочий спейс UKAD був розташований у сучасному бізнес центрі столиці. Крім критично важливих для роботи речей, як генератор і Starlink, у вільному доступі для команди були речі, що підтримували та надихали — столи для настільного тенісу і тренажерний зал.

«Дуже хочеться, щоб генератор та старлінк не знадобились більше ніколи, але ми готові знову стабілізувати роботу у найкоротші строки», — ділиться думками CEO UKAD, Денис Максименко.

Чому шерінг зберігає таланти?

Незважаючи на те, що в умовах війни виклики для ІТ-компаній переважно однакові, кожна історія команди, релокації завжди різні. Шерінг безпечних просторів з перших днів повномасштабного вторгнення давав и дає зараз можливість швидко синхронізуватися зі всією спільнотою Kharkiv IT Cluster, прийняти швидке рішення, щоб робота команди не зупинилась.

Саме тому спільнота Kharkiv IT Cluster продовжує зростати навіть в умовах воєнної ескалації. Зростати, спілкуватись, створювати платформи для нетворкінгу, в тому числі в онлайні, спільно приймає рішення по ключових для ІТ питаннях. Завдяки проєкту «IT Cluster in the Cloud» кластерні сервіси з підтримки, захисту, підсиленню експортної спроможності компаній стали можливими поза географічною прив’язкою, бо справжнє ком’юніті є об’єднаним принципами, а не географією. 

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все