Sharing Economy як ключовий інструмент стійкості українського ІТ-бізнесу під час війни. Приклади SevenPro, MobiDev, VEC-UA

8 декабря, 08:57 Технологии 4004 0

 

Український ІТ-сектор завжди вирізнявся інноваційністю та здатністю до швидкого адаптування до змін. Завдяки талановитим фахівцям та підприємливим керівникам, він став важливим гравцем на світовому ринку. Проте війна, яка зараз розгорнулася на території України, створює нові та надзвичайні виклики для цієї галузі. 

Іноземні інвестори та замовники стали більш обережними в укладанні угод та пролонгації вже існуючих партнерств. Відповідно обмежились можливості експорту та доступи до міжнародних ринків для українських ІТ-компаній. Невід’ємним челенджам стала втрати талановитих кадрів та розосередженість команд по країні та за її межами

Виникла гостра потреба у переосмисленні стратегій бізнесів, це разом з рецесією та війною, частковою релокацією команд створило нові виклики для бізнесу. Відповідно й підходи до сервісів, шляхів підтримки компаній в спільноті також вийшли на принципово новий вектор.

Улітку 2023 року це надихнуло Харківський ІТ Кластер на старт нового проєкту «IT Cluster in the Cloud» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Мета проєкту — підтримати малі та середні ІТ-компанії, які частково релокували свої команди по всій Україні та світу.

На теперішній час Kharkiv IT Cluster — це яскравий приклад того, як спільнота посилилась попри релокацію, виклики, кризу та війну. Спільнота об’єднання — це понад 270 компаній та партнерів. Тож, у чому криється суперфеномер незламності українських IT-компаній?

Шерінг та колівінг ІТ-компаній

Поняття Sharing Economy є тісно пов’язаним із незламністю, стійкістю компаній-учасників, бо саме цей підхід стати ключовим інструментом для відновлення та розвитку українського ІТ-бізнесу під час війни.

Мережевий підхід або спільне використання ресурсів став не просто механікою обміну чи доступу, Sharing economy — це філософія, завдяки якій базисом зростання спільноти стають взаємодопомога, сталість та оптимізація. Цей підхід дозволяє зменшити витрати, підвищити рентабельність та сприяє створенню економіки, яка базується на співпраці.

Кожна ІТ-компанія має свою історію, кожна історія — це безцінний кейс, особистий досвід, це історія змін та викликів. Це досвід зсередини та від першої особи, який можна та варто перейняти.

Як блекаути не зупинили ІТ-компанії Kharkiv IT Cluster

Консалтингова компанія з розробки програмного забезпечення та технологій SevenPro з перших днів повномасштабного вторгнення стала відмінним прикладом стратегії Sharing Economy в дії. 

З перших днів повномасштабного вторгнення компанія не призупинила оренду головного офісу в Харкові. Робочий спейс використовувався колегами з небезпечних районів міста, де вони проживали разом із своїми рідними та домашніми улюбленцями. А водночас підземний паркінг було перетворено на бомбосховище, котре забезпечувало їм захист та безпеку.

Увесь час офіс використовувався за призначенням, адже дехто з членів команди так і не виїхав з Харкова. А влітку співробітники почали повертатися до міста з щирим бажанням нарешті зустрітися та поспілкуватися з колегами наживо.

Із наближенням осені керівництву стало зрозуміло, що ракетні обстріли ще довго не припиняться, а відсутність електроенергії та інтернету може істотно вплинути на бізнес. Тому було вирішено підготувати робочий простір до можливих блекаутів.

Уже у вересні харківський офіс повністю був обладнаний усім необхідним для комфортної і безперебійної роботи: було встановлено Starlink і генератор. Крім того, команда SevenPro активно вела переговори й укладала угоди зі своїми партнерами з шерінгу офісів у інших містах України. Так з’явилися робочі спейси у Львові та Дніпрі.

Багато колег знаходились у Києві. У зв’язку з цим у листопаді 2022 року компанія відкрила новий офіс у столиці, який теж був оснащений генератором та Starlink.

Співробітникам, які не проживали у Харкові, Києві, Львові або Дніпрі, керівництво запропонувало релокейт до міст, де були облаштовані Хаби Незламності — безпечні осередки, щоб кожен має змогу працювати з колегами в офісі.

З перших днів ескалації працівники компанії MobiDev розташувались у різних містах та змогли   забезпечити безперебійний робочий процес навіть у найскладніших умовах. 

Після 24 лютого 2022 року перед командою з’явилась нова ціль: забезпечити стовідсоткову поставку  та організувати безпечні робочі простори для команди. 

Один з робочих осередків MobiDev було створено  у  харківському офісі на мінус першому поверсі. Спочатку його використовували   як бомбосховище, а сьогодні двері хабу завжди відкриті для команди у випадку надзвичайних ситуацій.

Офіс  у Чернівцях працював повноцінно і став притулком для багатьох айтівців з інших міст, які вимушено покинули свої домівки через вторгнення. Частина команди продовжувала працювати в польському офісі.

Компанія не тільки підтримувала своїх співробітників, але й активно реагувала на запити колег, шукала шляхи для забезпечення сталої роботи українського ІТ  у майбутньому. Активно шерилися спільні ресурси, включно зі  спільними просторами  для команд та обладнання, що дозволяло економити ресурси та забезпечувати стабільність бізнесу під час війни.

Блекаути не призупинили бізнес. Спеціалісти , що розташувались по інших містах України, працювали у коворкінгах, які  орендувала компанія .

Попри все MobiDev виконує всі домовленості щодо поставки та  незважаючи на складні умови, забезпечують безперебійний формат роботи. 

«Кожен токен є ексклюзивною роботою та відображає авторське бачення художників, у якому читається надія на нашу якнайшвидшу перемогу та повернення безтурботного щасливого життя у кожне з міст України», — підкреслюють розробники.

Історія VEC-UA — яскравий приклад української компанії, яка продовжує наближати Перемогу України і рухатись вперед! З перших днів повномасштабного вторгнення офіс компанії у Львові буквально став домівкою для команди (навіть для домашніх улюбленців), а також хабом, через який іноземні колеги передавали старлінки, ліки, їжу для постраждалих від війни та навіть екіпіровку для військових. Простір VEC-UA мав все необхідне для комфортного життя: продовольство, теплі речі, засоби гігієни, а також був облаштований усім необхідним для ночівлі. Всі офіси VEC-UA у Харкові, Дніпрі й Львові були одразу облаштовані генераторами та Starlink. Команда самотужки придбала все необхідне, щоб продовжувати працювати і залишатись на зв‘язку один з одним і з клієнтами.

Під час складного періоду блекаутів компанія не втратила жодного клієнта й продовжили якісно виконувати свої зобов’язання, більше того: зараз компанія підвищує кількість послуг та набирає в команду нових співробітників, не боючись нової зими.

Чому мережева економіка — ключ до незламності?

В умовах війни будь-який ресурс є обмеженим апріорі. Бракує не тільки приміщень чи команди, яку іноді нелегко втримати. Спільна допомога та спільні рішення на досвіді компаній спільноти, це те завдяки чому зростає та розвивається екосистема технологічного бізнесу.

Зараз спільнота Kharkiv IT Cluster продовжує зростати. Завдяки проєкту «IT Cluster in the Cloud» кластерні сервіси з підтримки, захисту, підсиленню експортної спроможності компаній стали можливими поза географічною прив’язкою

Ком’юніті Харківського ІТ Кластеру об’єднане принципами, а не географією. А спільні простори, ресурси, можливість доєднати колег до безпечних міст створюють можливості для швидкої адаптаціх та мітігації зовнішніх ризиків.

Шерінг зберігає робочі місця та підтримує ІТ-галузь у складних умовах. Спільні простори — це можливість створювати інновації разом, налагоджувати партнерства, виконувати замовлення вчасно та масштабувати свою діяльність попри все.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все