Відверті розмови про роль жінки у Tech-сфері

24 октября, 08:05 Технологии 4154 0

12 жовтня відбулася неймовірна зустріч Tech Women Community від Kharkiv IT Cluster на тему: «Ключові виклики для жінок в Tech-сфері. Налагодження зв'язків. Роль жінки у Tech-сфері». Захід проходив в рамках проєкту IT Cluster in the Cloud за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», направлений на підтримку малих та середніх компаній, які частково релокували свої команди в умовах геополітичних та економічних викликів.

Чому жінки є справжніми суперсилами українського ІТ, які виклики стоять перед очільницями та фахівчинями? Захід став справжнім живим, діалогом експерток, обміном очікуваннями та думками, надихнув на подальший розвиток ІТ та підкреслив, наскільки важливою є роль жінок в індустрії технологій.

Спікерками заходу стали представниці малих та середніх ІТ-компаній за різними напрямками експертизи:

? Іва Козловська, CEO та співзасновниця Qubit Labs, WiT Ukraine;
? Марта Романяк, VP of Global Branding at Avenga;
? Ірина Довганик, CFO Sombra

Додатковим бонусом заходу стало запрошення в якості експертки — Олени Самборської, Managing Director/HR Operations Director Ukraine, Luxoft Ukraine та президентки IT Ukraine Association, що поділилася своїм досвідом із учасницями заходу.

Модерувала зустріч Ольга Шаповал, виконавча директорка Kharkiv IT Cluster.

Учасниці дискутували на важливі теми, розкривали питання про головні виклики жінок у технологічному світі та надавали практичні поради щодо ролі жінок в індустрії технологій.

Комунікація жінок у соцмережах під час війни

«Нам потрібно показувати, що у нас працюють заклади, що у нас працює інтернет, що у нас працюють коворкінги, що у нас відбуваються мітапи, що у нас життя продовжується. Ми не сидимо в підвалах, як це було в перший тиждень війни, ми працюємо, ми налагодили все, що показує наш рівень організованості, як мінімум, як країни. Багато хто з моїх знайомих іноземців, які приїжджали до України під час війни, були вражені тим, що потяг прийшов вчасно, наприклад. І в них були максимально позитивні фідбеки від поїздок, тому що в них був культурний шок, наскільки країна під час масштабної війни може зібратися і функціонувати повноцінно», — поділилась Іва Козловська.

В періоди конфліктів та війни, соцмережі стають ключовими джерелами інформації. Жінки в технологічній галузі можуть грати важливу роль у поширенні об'єктивної та перевіреної інформації, підтримуючи одна одну та сприяючи обміну досвідом.

«Я працюю, я сплачую податки, я доначу на армію. І знову ж таки, все, що я публікую у соцмережах, це для того, щоб рухати країну вперед. І, можливо, коли кожна сама собі, чесно, скажемо: «Камон, я маю право, тому що, ну, те, що я роблю, це не шкодить, це допомагає». І ми повинні показувати країні, що ми працюємо, так, що все відбувається добре. Знову ж таки, ми всі платимо податки. І це важливо також», — розповіла Марта Романяк.

Публічне представництво жінок в бізнесі

Залучення жінок на високі посади в технологічній галузі сприяє різноманітності та прийняттю рішень. Жіночі спільноти надають підтримку жінкам, які прагнуть досягти вищих посад, та сприяють їхньому розвитку.

Взаємодія з аудиторією та інформаційна війна

«Деякі клієнти, які зовсім не розуміють, що відбувається. У нас є клієнти, з якими ми співпрацюємо понад 5 років. Він звернувся до мене з питанням: «Куди відправити сіль? Бо дійшла інформація, що в Україні немає солі.» Я спробувала його переконати, що із сіллю все в порядку, але краще відправити гроші. Проте, ми також пояснили, що, якщо ви не маєте можливості пожертвувати, і вас цікавить, як допомогти Україні, найкращий спосіб — наймати українських розробників, які будуть сплачувати податки та підтримувати нашу країну», — поділилась Іва Козловська.

Жінки можуть бути ключовими учасниками у формуванні образу України у світі та впливати на сприйняття подій. Вони можуть допомогти боротися з дезінформацією та створювати об'єктивний погляд на ситуацію.

Підтримка ініціатив та благодійних заходів

«Ми продовжуємо жити, незважаючи ні на що, як на мене, це дуже підкреслює якості бізнесу, які ми хочемо доносити, власне, нашим клієнтам. Тому я за те, щоб максимально відображати своє реальне життя, яке ти проживаєш, з тими позиціями, які ти хочеш, власне, наголосити на своїй позиції, підтримки певних ініціатив, зборів, донатів, але не забувати про те, що ми здатні створювати чудо, всупереч зовнішнім умовам», — поділилась думками Ірина Довганик.

Жіночі спільноти можуть грати важливу роль у зборі підтримки та допомозі різним благодійним ініціативам для покращення ситуації в Україні.

Питання вибору між роботою та сім'єю

«У представників штаб-квартири була ідея про те, що потрібно заморозити бізнес на зиму, тому що всі будуть знаходитись в пошуку тепла, їжі в Україні, нам потрібно дати таку можливість бути з сім'ями, і коли ми їм пояснювали, що найкраща для нас можливість утримувати сім'ї — це мати роботу, і не потрібно нам так допомагати, це не є допомога, це, навпаки, просто зашкодить бізнесу взагалі», — розповіла Олена Самборська.

Питання балансу між кар'єрою та сімейними обов'язками завжди було актуальним. Учасники зустрічі наголосили на важливості гармонії та спільного розуміння між роботодавцем та робочою жінкою, а також підтримки одна одній у важливих рішеннях.

Ця захоплива дискусія показала, що жінки в технологічній сфері дедалі активніші та впливовіші, та їхні думки та досвід є важливими для подальшого розвитку галузі. Обмін ідеями та підтримка одна одної є ключовими чинниками, які допомагають подолати виклики та досягти успіху в технологічній сфері. Учасники заходу залишилися натхненнимита готовими до нових викликів.

? Якщо ви не мали змоги особисто приєднатись до зустрічі або хочете переглянути івент — переходьте за посиланням. На YouTube каналі Kharkiv IT Cluster є запис зустрічі.

Ми хотіли б висловити щирі слова подяки нашим спікеркам Tech Women Community від Kharkiv IT Cluster у проведенні дискусії.

Tech Women Community — ця спільнота створена Kharkiv IT Cluster для об'єднання жінок, які працюють у цій індустрії та прагнуть досягти нових висот. Кластер забезпечує платформу для спільного обміну знаннями, досвідом і кращими практиками. Сприяючи створенню інтерактивних подій та дискусій, Kharkiv IT Cluster допомагає жінкам виростити впливових лідерів у сфері технологій та сприяє розвитку жіночих ініціатив і проєктів в цій галузі.

 

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все