Візія щодо людського капіталу та співдія ІТ-бізнесу в умовах падіння галузі. Загальні збори Kharkiv IT Cluster 2023

13 сентября, 15:47 Технологии 4085 0

08 вересня 2023 року команда та учасники Харківського ІТ Кластеру зустрілися на Загальних Зборах 2023 водночас у Харкові, Києві, Львові та в онлайні. На зустрічі підбили підсумки першого півріччя 2023 року та обговорили найближчі плани.
 

Попри те, що 2022 рік випробував на міцність спільноту Kharkiv IT Cluster, уже сьогодні ми спостерігаємо позитивний тренд — ІТ-бізнес повертається до України. 

Та чи є сценарій розвитку ІТ в Україні таким обнадійливим?

За І півріччя 2023 року експорт ІТ-послуг з України впав до 3,9 млрд. доларів. За останніми статистичними дослідженнями 2,4 млн. українців виїхали та не повернулися до України з 24 лютого 2022, великий відсоток з яких саме працездатне населення, спроможне брати активну участь в економічному відновленні країни. На сьогодні кожен айтівець створює 5 робочих місць. Проте за середнім показником по галузі на 1 вакансію приходиться 30 резюме.

Отже, контури майбутнього ІТ в Україні без злагодженості дій держави та технологічного бізнесу у невідкладному вирішенні ключових для ІТ питань вимальовуються в кращому випадку за інертним сценарієм. ІТ-бізнес хоча й не зникне, але надовго втратить можливість вивести Україну на лідерські позиції серед виробника інноваційних рішень. 

Саме цей контекст І півріччя обумовив новий погляд та масштабування діяльності Харківського ІТ Кластеру у 2023 році.

Візія на збереження талантів

ІТ-галузь визнана однією з тих, яка буде основою оновленої мирної України, а візія майбутнього по людському капіталу є питанням для вирішення вже сьогодні. Цьогоріч Kharkiv IT Cluster долучився до створення Національної стратегії освіти і науки України 2030 разом із ключовими стейкхолдерами освіти.

Понад 50% ресурсів  Kharkiv IT Cluster було спрямовано на 40 освітніх проєктів та ініціатив, які охоплювали всю воронку підготовки ІТ-фахівця, від школи до університету та освіти дорослих, а також з фокусом на перепідготовку, розширення можливостей ветеранів та підтримку їхнього шляху в ІТ.

За 2023 рік по освітньому напрямку було проведено понад 283 безкоштовних заходи для понад 12 200 учасників.

Промокампанія Порталу ІТ-абітурієнта за підтримки ІТ-бізнесу мала охопленням понад 17,3 млн та понад 130 тисяч відвідувачів за період квітень-липень. Завдяки цьому  Харків посів 3 місце за кількістю поданих заяв на 12 галузь до університетів.
 

Голова Наглядової Ради Kharkiv IT Cluster, Олександр Медовой, зазначив: «Ми глибоко інтегровані в процес реформування технологічної освіти та підтримки талановитості. До цього часу ми успішно реалізували понад 100 освітніх програм із 35 університетами, що готували фахівців для технологічної галузі. Бо ще до повномасштабного вторгнення студентська спільнота налічувала понад 350  000 студентів. Ми віримо, що наша діяльність і надалі буде ефективним каталізатором розвитку талановитої молоді».

Цього навчального року 4 млн. школярів України навчатимуться по практичним відео про ІТ-професії в рамках проєкту «Оновлена інформатика — ІТ-студії»,  10 з 16 відео спродюсовані та відзняті саме компаніями Kharkiv IT Cluster.

Спільнота, що об’єднана цінностями, а не географією
 

Спільнота Kharkiv IT Cluster — це понад 270 учасників та партнерів поза географічною прив’язкою, що мають потребу у кластерних сервісах.

Це надихнуло на запуск нового проєкту «IT Cluster in the Cloud» за підтримки програми «Конкурентоспроможна економіка України» від USAID, що спрямований на підтримку малих і середніх компаній, які так чи інакше релокували своїх людей.

Кожен з учасників проєкту доєднується до воркшопів зі збереження робочих місць, по веденню та відновленню ІТ-бізнесу в Україні, бере участь в експертних case-studies з відновлення та посилення експортної спроможності. 

«Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) працює з технологічним сектором з 2019 року і від початку повномасштабного вторгнення збільшило підтримку сектору, щоб зберегти їх позиції і надбання у складний військовий час на внутрішньому ринку і на міжнародній арені. Агентство надає гранти виробникам хай-тек продукції, підтримує торгові місії ІТ-компаній та стартапів, виступає партнером держави, ІТ-кластерів та асоціацій у впровадженні численних ініціатив з забезпечення сталості та безперервності діяльності українського ІТ-сектору. Ініціатива «Kharkiv IT cluster in the cloud», яку підтримує Програма USAID Конкурентоспроможна економіка України, покликана не тільки зберегти існуючий стан речей у компаніях-учасницях кластеру, а і забезпечити розвиток їх бізнесу та надати якісні сервіси ІТ-працівникам, незалежно від їх місця знаходження та роботи. Розуміємо, що компанії  з територій можливих та активних бойових дій, та ті, що перебувають у зоні безперервних атак, потребують особливої підтримки, щоб продовжувати вчасно і якісно надавати свої послуги, запускати нові проєкти і продукти, і сприяти відновленню і відбудові регіону. Сподіваємось, на подальшу плідну співпрацю з Харківським ІТ кластером та іншими зацікавленими партнерами», — відзначила менеджерка проєктів USAID Наталя Петрова.

Охопна промо-кампанія в рамках проєкту висвітлює стійкість ІТ на українську та міжнародну цільові аудиторії. 20 історій очільниць в ІТ незабаром побачать світ. А кожна ІТ-компанія спільноти стане героєм промо-відео історії успіху.

На сьогодні до IT Cluster in the Cloud долучилося 39 релокованих ІТ-компаній, а 254 релокованих ІТ-компанії отримали доступ до унікальних можливостей проєкту. В 9 унікальних івентах та заходах, що було проведено в розрізі проєкту, взяли участь 1180 представники ІТ-компаній

Відновлюємо Харків та проактивно впливаємо на важливі для ІТ процеси в державі

Цьогоріч Kharkiv IT Cluster бере участь у формуванні стратегії відновлення Харкова та побудові Smart City, що стане новим переосмисленням Харкова — як інноваційного, сучасного міста із героїчним характером вже зараз, а не після війни. 

Юридична підтримка та лобіювання інтересів ІТ-бізнесу є важливим фокусом діяльності, за якими Kharkiv IT Cluster зараз працює з владою, від регіонального до національного рівня. 

Головними викликами є прозорий виїзд за кордон у відрядження задля укладання нових контрактів, а також бронювання фахівців, яке зможе забезпечити збереження інтелектуального потенціалу, та водночас позитивно вплине на галузь.

Зокрема за напрямком бронювання виконавча директорка Харківського ІТ Кластеру Ольга Шаповал брала участь у зустрічах із представниками уряду щодо ініціативи єБронювання та вносила пропозиції, що наразі опрацьовуються профільними міністерствами.

Голова Наглядової Ради Олександр Медовой очолив експертно-дорадчий комітет із інноваційних технологій Громадської ради при Мінцифри України, а також був делегований як представник Громадської ради до Апеляційної Комісії Дія Сіті. 


«Я бачу організацію резидентів Дія.Сity інструментом комунікації між державою та резидентами. І створюючи її на принципах рівності та відкритості, ми зможемо долучити багато резидентів, і, відповідно, не просто висловлювати побажання чи давати коментарі з позиції окремих компаній, а реально відстоювати та представляти інтереси учасників простору Дія Сity», — висловився Олександр Медовой щодо співпраці із Мінцифрою.
 

Сервіси, що масштабуються попри географію

За 2023 рік кластерні сервіси отримали новий вектор розвитку, без чіткої географічної приналежності ІТ-компанії.

За І півріччя 2023 року було опубліковано понад 900 статей і постів про стійкість, кейси ІТ-компаній та спільні проєкти ініціативи із Kharkiv IT Cluster.

Нас підтримують регіональні, національні та міжнародні медіа. За І півріччя 2023 року діяльність Kharkiv IT Cluster висвітлена у понад 80 матеріалах в медіа із понад 1 млн. охоплень, експертні коментарі та розгорнуті інтерв’ю по ключових питаннях для ІТ-бізнесу Харкова у понад 30 національних медіа.

Як єдиний офіційний партнер Консорціуму EEN серед ІТ-об’єднань Kharkiv IT Cluster організував 14 профільних івенти для понад 860 учасників, що спрямовані на посилення ключових бізнес-функцій малих та середніх ІТ-компаній із міжнародними амбіціями, а також став співорганізатором міжнародного заходу 7th. International B2B Software Days 2023 у Відні.

Понад 3000 учасників доєдналися до нетворкінгових заходів для керівників ІТ-бізнесу та фахівців по HR, PR, marketing, sales, legal напрямках з усіх куточків України та континентів світу.   

Відтепер IT Community — перша програма лояльності від Kharkiv IT Cluster та за технічної підтримки Webspark, що об’єднує айтівців по всій Україні. Щоб кожна людина з ІТ-спільноти з будь-якого куточку країни памʼятала, що вона є частинкою великого ком’юніті, що співдіє заради розвитку екосистеми для технологічного бізнесу. 

2023 рік – не треба відкладати на «після Перемоги» 

 

Сучасна парадигма в державі диктує концепт «після війни». Спільнота ж Kharkiv IT Cluster рухає зміни вже сьогодні, не відкладаючи життя та не очікуючи на те, коли закінчиться війна. 

Проте побудова майбутнього України та об’єднання навколо цієї цілі потрібні вже сьогодні. Важливо створювати нове «Завтра» в об’єднанні ІТ-бізнесу та держави по  стратегічним питанням, щоб розвивати ІТ-бізнес, як ключову галузь, що економічно відновлюватиме Україну.

Харківський ІТ Кластеру – є потужним об’єднанням, що навіть попри часи бурі продовжує зростати та завжди відкрите до нових учасників. Долучитися до Kharkiv IT Cluster — це стати частиною великих змін у всесвіті непереможних новаторів та героїв.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все