Як ШІ визначає майбутнє різних галузей?

21 ноября, 12:16 Технологии 4078 0

Сучасні фахівці різних галузей стають свідками впливу штучного інтелекту на їхні професії та кар'єрний розвиток. Відчуття необхідності адаптації до змін, які приносять ці технології, веде до питань і роздумів: «Чи загрожує мені втрата роботи через автоматизацію?» або «Як мені розвинути свої навички, щоб бути конкурентоспроможним в епоху штучного інтелекту?» Останнім часом штучний інтелект став невід'ємною складовою нашого повсякденного життя, і ця стаття розгляне важливість підготовки для якісного та корисного використання ШІ для різних аудиторій.

Використання штучного інтелекту має важливе значення для різних цільових аудиторій. Для креативників він розширює можливості творчості та інновацій. Викладачам допомагає оптимізувати навчання та розвивати ефективні методи викладання. Для школярів та студентів — забезпечує доступність освіти та інтерактивне навчання. Айтівцям надає інструмент для розробки інноваційних рішень та оптимізації технічних завдань. Штучний інтелект перетворює життя та діяльність кожної з цих аудиторій. Про все це нижче і поговоримо ?

Слід зазначити, що Kharkiv IT Cluster відіграє ключову роль у зміні екосистеми технологічного бізнесу, об'єднуючи в собі найкращі практики та інновації. Тому за ініціативи компанії EPAM Ukraine  разом з  Молодіжною радою Харкова Кластер організував серію воркшопів, спрямованих на підготовку та надання необхідних знань для аудиторій різних професій та вікових груп.

Коротко про те, що таке ШІ 

Штучний інтелект (ШІ) — це алгоритм, який складається з набору дій, виконуваних у певному порядку. Сьогодні розглянемо поняття штучного інтелекту та його потенціал.

Штучний інтелект містить у собі кілька підгалузей, включаючи машинне навчання (Machine Learning), глибоке навчання (Deep Learning), великі мовні моделі (Large Language Models — LLM) та генеративний інтелект (Generative AI — GenAI).

Машинне навчання спрямоване на створення програмних систем, які максимально наближені до людського розуму. Глибоке навчання використовує нейронні мережі, щоб аналізувати дані та робити рішення, подібні до людських.

Великі мовні моделі дозволяють аналізувати великі обсяги текстової інформації та генерувати тексти на основі навчання. Генеративний інтелект дозволяє взаємодіяти з системою, щоб отримати бажані дані або результати.

Штучний інтелект відкриває безліч можливостей інновацій та спрощення в різних галузях, надаючи інструменти для розвитку та зростання.

Обмеження генеративного ШІ

Доступні інструменти ШІ

Переваги та недоліки використання ШІ

Використання штучного інтелекту в сучасному світі стає все більш актуальним і важливим аспектом різних галузей. Його застосування вже сьогодні змінює підходи до створення та обробки контенту, вносячи революційні зміни в роботу професіоналів і бізнес-середовища. Однак, разом із великими перевагами, які надає штучний інтелект, виникають і недоліки та етичні питання. 

Штучний інтелект надає нові можливості та полегшує процес роботи для багатьох, проте важливо зберігати баланс між використанням цих інструментів та відповідальністю. 

Що таке промпти і як їх створювати?

Prompt — запит на генерацію.

Prompt Engineering — нова дисципліна, яка досліджує як розробляти та оптимізувати prompt-и для ефективного використання LLM.

Компоненти Prompt-ів

Компоненти дозволяють уточнити запит, аби чат краще зрозумів, а також витратити менше часу на написання інших запитів, що стосуються поданої тематики.

Компоненти Prompt-ів

Загальні рекомендації

Надавайте максимальну кількість інформації

Надавайте контекст

Уточнюйте та удосконалюйте запит в діалозі

Використовуйте кнопку регенерації відповіді

Не використовуйте жаргон, сленг та скорочення

Контролюйте орфографію

Розбивайте великі питання на окремі, прості

Бажано використовувати англійську мову

Міри безпеки та правила використання ШІ

В епоху стрімкого розвитку штучного інтелекту (ШІ), де технологічний прогрес на кожному кроці змінює нашу реальність, ми несемо відповідальність за безпеку та етичне використання цих нових можливостей. Необхідно керуватися мірами безпеки та правилами, які допомагають забезпечити інформаційну цілісність та зберегти конфіденційність. Давайте детальніше розглянемо правила використання цих інструментів.

Правила використання ChatGPT

Правила використання Code Copilots

? Штучний інтелект: заміна чи помічник для креативників?

З розвитком і використанням штучного інтелекту деякі професії у креативній індустрії можуть пережити суттєві зміни або навіть зникнути. Це питання стало головною темою першої зустрічі серії воркшопів з ШI, на якій спікеркою була Ольга Вотченко, Senior Experience Designer в EPAM Україна. Частина її доповіді була присвячена роздумам про те, чи ШI стане заміною або помічником для креативників. 

Кілька прикладів таких професій включають:

Контент-менеджерів, які розробляють та керують контентом на веб-сайтах та соціальних медіа. Вони можуть побачити автоматизацію процесів створення та публікації контенту.

HR-менеджерів, які можуть автоматизувати за допомогою ШІ частину своїх завдань, як от перевірку резюме та проведення співбесід. Це може призвести до скорочення рутинних задач в цій галузі.

Викладачів. Вони можуть навчати більше студентів і робити це ще якісніше за допомогою ШІ. Проте обговорення щодо ефективності такого навчання та ролі викладачів триває.

Перекладачів. Ці професіонали можуть відчути конкуренцію від ШІ-систем для автоматичного перекладу, особливо в галузях зі складною термінологією.

Персональних асистентів. Їх можуть замінити ШI-інструменти, що виконують відповідні завдання і змінюють спосіб взаємодії з користувачами та організацію робочого дня.

Відеомонтажерів. Задачі цих фахівців можуть бути автоматизовані за допомогою штучного інтелекту, спрощуючи процес відеомонтажу та обробки відеоматеріалів.

? Генеративний штучний інтелект. Можливості для викладачів на прикладі ChatGPT

На зустрічі, присвяченій генеративному штучному інтелекту в освіті, Іван Міхєєв, менеджер з розвитку талантів в EPAM Ukraine, розкрив тему «Генеративний штучний інтелект: Можливості для викладачів на прикладі ChatGPT». В його виступі були наведені приклади використання цієї технології, а також проведена демонстрація реальних кейсів, що можуть бути корисними для генерації навчального контенту.

Спікер зосередився на генерації навчального матеріалу, в тому числі створенні планів та текстів лекцій, тестових питань та практичних завдань. Ця область є лише однією з багатьох, де ШІ може бути використаний в освітньому процесі. Інші можливі застосування включають використання ШІ у чат-підтримці, де він може відповідати на запити учнів і студентів, а також у створенні вказівок до лабораторних робіт, навчальних посібників та профільних книг.

У рамках зустрічі Іван Міхєєв також продемонстрував конкретні приклади оптимізації роботи викладача за допомогою ChatGPT 3.5.

? Як ефективно використовувати ШІ навчаючись в школі?

Про неосяжний світ штучного інтелекту та його можливості, що стають все більш доступними для студентів та школярів, розповів Олексій Леуненко, провідний фахівець освітнього напрямку EPAM Ukraine.

Спікер зі студентами та школярами розглянули доступні інструменти штучного інтелекту та важливість коректного створення промптів для отримання точних відповідей від генеративних систем ШІ. Олексій також підкреслив обмеження, пов'язані з когнітивними аспектами, які варто враховувати при використанні ШІ, як от розуміння якості результатів та конфіденційність даних.

«Не повідомляйте свою конфіденційну інформацію, бо вся ваша інформація може бути переглянута і використана для поліпшення роботи штучного інтелекту» — наголосив Олексій.

? Використання ШІ для різних ІТ-професій

Впровадження штучного інтелекту в інформаційно-технологічному середовищі призводить до застосування інноваційних рішень і розширює можливості різних посад в галузі ІТ. 

Спікерами зустрічі «ШI для ІТ-фахівців» стали:

Володимир Калашніков, розробник Flutter в компанії Olearis з бакалаврським ступенем у галузі штучного інтелекту, великий прихильник ШІ та досвідчений користувач GPT

Вадимом Власенко, архітектор рішень в компанії EPAM Україна.

Спікери поділились інформацією про оптимізацію роботи різних професіоналів в галузі ІТ від розробників до архітекторів. Для багатьох ШІ надає нові можливості та спрощує процеси, створюючи новий стандарт для індустрії. 

Варіанти використання для розробників

Варіанти використання для тестувальників

Варіанти використання для архітекторів

? Записи івентів можна переглянути на YouTube каналі Kharkiv IT Cluster:

?ШІ для креативних індустрій

?Штучний інтелект для викладачів та вчителів

?Як ефективно використовувати ШІ навчаючись в школі?

?ШІ для IT-фахівців

Завдяки серії воркшопів, організованих Kharkiv IT Cluster за ініціативою EPAM Ukraine у співпраці з Молодіжною радою Харкова, близько 750 фахівців отримали нові навики і свіжий погляд на використання ШІ в повсякденні роботі.

Завдяки таким спільним ініціативам ми рухаємося вперед у світі новітніх технологій і залучаємо до їхнього використання широку аудиторію.Штучний інтелект вже став частиною сучасного світу і може бути використаний для поліпшення різних аспектів життя та професійної діяльності.

Kharkiv IT Cluster — це команда, що співпрацює з провідними IT-компаніями, університетами та місцевими владами для створення сприятливого середовища для росту та розвитку IT-галузі. Слідкуйте за нами в соціальних мережах, щоб бути в курсі наших активностей та долучитися до цікавих ініціатив. Разом ми робимо нашу галузь кращою та розвиваємо майбутнє!

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все