А як же рішення суду? Apple закриває лазівки, які дозволяли би власникам додатків у App Store не платити комісію

  • 23 января, 11:49
  • 3712
  • 0

Після рішення Верховного суду США у справі, ініційованій Epic Games, Apple мала дозволити розробникам додатків пропонувати клієнтам покупки поза App Store. Але від стягнень комісії компанія з Купертіно відмовлятися не збирається.

Оскільки суд ухвалив, що Apple має право на комісію, компанія могла встановити власну ставку на купівлю товарів та послуг поза її магазином додатків. Apple визначила цю ставку лише на рівні 27%. Це менше, ніж стандартна комісія компанії у розмірі 30%, однак через умови справляння розробникам перестає бути вигідним рекламувати придбання своїх продуктів та послуг через додатки.

Рішення Apple вже обурило деяких великих гравців на ринку програм, зокрема, компанію Spotify.

«Apple ще раз продемонструвала, що не зупиниться ні перед чим, щоб захистити прибуток, який вона збирає з розробників та споживачів під їхньою монополією на магазин додатків. Їхній останній крок у США — встановлення комісії у розмірі 27% за транзакції, здійснені поза додатком на веб-сайті розробника, є обурливим і суперечить зусиллям суду щодо забезпечення більшої конкуренції та вибору для користувачів. Ця дія відбулася після аналогічних обхідних кроків Apple у Південній Кореї та Нідерландах», — йдеться у заяві компанії, яку цитує 9to5Mac.

Крім Spotify невдоволення висловила Epic Games та пов'язана з ними Coalition for App Fairness. Розробники висловили сумнів щодо того, що таким чином Apple виконує рішення суду.

Для деяких розробників Apple закрила можливість використовувати зовнішні посилання, що схоже також суперечить рішенню суду, пише TechCrunch. Apple оголосила, що право на вставку посилань не матимуть додатків, які беруть участь у партнерській програмі Apple Video Partner Program або News Partner Program.

Нагадаємо, розробник гри Fortnite Epic Games подав антимонопольні позови проти техногігантів Apple та Google у серпні 2020 року, звинувативши у використанні монополізованих практик у їхніх магазинах додатків, через які розробники додатків та ігор змушені платити високі відсотки роялті.

Цього місяця Верховний суд США відмовився розглядати справу Epic Games проти Apple, залишивши чинним рішення суду нижчої інстанції. Останній не визнав Apple винною в антиконкурентних діях і змусив компанію змінити підхід до програм App Store. Apple повинна була скасувати заборону для розробників направляти користувачів на сторонні сайти для придбання їхніх послуг поза програмою. Після рішення Верховного суду Apple розробила складні правила для розробників, які встановлюють, як саме має виглядати рекламне посилання, які програми можуть містити посилання тощо. Крім цього, незважаючи на дозвіл на розміщення посилань на зовнішні способи оплати, Apple ухвалила рішення і надалі стягувати комісію за транзакції (12% для учасників програми App Store для малого бізнесу та 27% для інших програм).


Теги: Apple appstore
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все