Економія Apple вилізла боком або чому ваш iPhone не підтримуватиме ШІ

  • 17 августа, 14:00
  • 3719
  • 0

Ви напевно чули, що цього року Apple представить революційні функції штучного інтелекту для своїх пристроїв iPhone, iPad, macBook і навіть для смартгодинників. А чи замислювалися ви, який смартфон від Apple знадобиться, щоб це все працювало? Так що підготуйте вогнегасник на всякий випадок.

Час змін або “скупий платить двічі”?

Вперше за багато років, фанатам Apple скоріш за все знадобиться оновити свій iPhone. Ще весною у мережі з’явився лист з повним списком смартфонів, які не будуть підтримувати всі функції штучного інтелекту від Apple і якщо відверто, набагато простіше просто назвати смартфони, які будуть підтримуватись. Їх зараз всього два: iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. Всі інші моделі в тому числі чотирнадцятки, тринадцятки, не говорячи про решту мастодонтів їх не підтримують.

Список аутсайдерів або “скупий платить двічі” (с)

А чому ж так? Все дуже просто. Для роботи великих мовних моделей від Apple знадобиться смартфон у якого щонайменше 8 гігабайтів оперативної пам’яті (які наявні чи не в кожного китайського бюджетника), а це тільки в iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. Навіть у свіжих iPhone 15 та iPhone 15 Plus всього 6 гігабайтів оперативної пам’яті.

640 кілобайтів вистачить всім! Так Біллі?

Варто згадати, що моделі iPhone 15 Pro та 15 Pro Max оснащені чіпом A17 Pro з 16-ядерним процесором Neural Engine, який у 2 рази швидше, ніж чіп A16, встановлений в iPhone 15 та iPhone 15 Plus.

А16 вже не той…

Цікаво почитати коментарі користувачів до такої інновації: 

Якщо вони реально скіпнуть усі смартфони окрім 15 про макс, то багато людей просто перейдуть на андроїд, бо і так 5 Гб в айклауд — жлобство, апки всі дорогі чи тільки з підписками — це набридає вже.

Або такий:

Якого біса купив айфон минулого року, а він вже безнадійно застарів!?

Ганібал Лектер? Ні! – Джон Джанандреа

Голова Apple зі штучного інтелекту Джон Джанандреа озвучив основну причину таких обмежень: 

Коли ви запускаєте ці функції, це називається логічним висновком, а виконання великих мовних моделей є неймовірно вимогливим до обчислювальних ресурсів. Поєднання пропускної здатності пристрою, розміру ядер Apple Neural Engine і потужності пристрою дозволяє моделям працювати досить швидко, щоб бути корисними. Теоретично ви могли б запустити ці моделі на дуже старому пристрої, але це було б настільки повільно, що було б марно.

 Що ж обіцяє Apple цієї осені?

  1. ШІ для всіх вбудований у ваш iPhone, iPad і Mac, який спирається на особистий контекст користувача, встановлюючи абсолютно новий стандарт конфіденційності в AI
  2. Підтримку Apple Intelligence нових інструментів письма, які допомагають знаходити потрібні слова скрізь де користувач пише. Також обіцяє завдяки розширеним мовним можливостям можливість підсумувати всю лекцію за лічені секунди, отримати коротку версію довгої групової бесіди
  3. Інтелектуальні інструменти письма, які можуть виправляти текст, переписувати різні версії, доки не підійде формулювання, зробити підсумок одним дотиком
  4. Нові способи візуального вираження за допомогою Image Playground: оригінальні зображення на основі опису, запропонованих концепцій та стилів і абсолютно нові особисті Genmoji
  5. Надздібності Siri, що спирається на Apple Intelligence 

А тепер спробуймо зрозуміти, чому використовувати ChatGPT можна навіть з простенького годинника, а власники застарілої продукції Apple не зможуть собі таке дозволити? Все дуже просто, адже це звичайнісіньке розведення на гроші маркетинг,  приправлене як завжди благими намірами. Ось що каже нам прямим тестом Apple: 

Apple Intelligence розроблено для захисту вашої конфіденційності на кожному кроці. Його інтегровано в ядро вашого iPhone, iPad і Mac за допомогою обробки на пристрої. Таким чином, він знає вашу особисту інформацію, не збираючи вашу особисту інформацію.

Тобто, під соусом піклування про нашу конфіденційність основний тягар обробки покладається на самий пристрій та його платформу на основі  A17 Pro з 16-ядерним процесором Neural Engine, а в  iPadOS 18 і macOS 15 потребуватимуть принаймні чіп M1 для забезпечення можливостей штучного інтелекту на пристрої. Будь-що, старіше за iPad Pro п’ятого покоління, не підтримуватиме функції ШІ на пристрої в iPadOS 18.

Висновок

В попередні десятиліття Apple дійсно вміла відполірувати вже наявні інновації та концепти під своєю егідою. В неї вдавалось суміщати зручність, простоту та передові ідеї. Але останнім часом стає помітно, що підступний маркетинг давно вже переважив здоровий глузд. Першим дзвіночком став Apple Vision, який за всі гроші світу не показав собою нічого надзвичайного. Тепер от ця ганебна ситуація з ШІ, що не підтримуватиметься в повному обсязі навіть на попередніх моделях. 

Звісно, багато хто скаже, що йому не потрібні нові функції та озвучить старий міф про те, що “Андроїди починають гальмувати вже через рік”… Проте факт залишається фактом: хочете інновацій — купуєте iPhone 15 Pro Max  вже зараз або чекаєте iPhone 16. Але де гарантія, що вони також не перетворяться у гарбуза на наступній презентації нових девайсів?

Як ви думаєте, можливо, час шукати альтернативу Apple?


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий