AMD анонсувала найпотужніший суперкомп'ютер у світі

  • 6 марта, 12:12
  • 4083
  • 0

Компанія AMD анонсувала новий суперкомп'ютер El Capitan, який ще до введення в експлуатацію претендує на звання найбільш продуктивного рішення у світі. Однією з ключових особливостей майбутньої новинки стане використання фірмових процесорів вендора на базі новітньої архітектури, і графічних процесорів Radeon – все це забезпечить їй рекордну обчислювальну потужність.

В основу конфігурації суперкомп'ютера ляжуть процесори AMD EPYC Genoa, побудовані на архітектурі Zen 4, анонс споживчих чіпів на базі якої запланований лише на наступний рік, повідомляє 4PDA.

Особливості суперкомп'ютера від AMD

Актуальна архітектура, яку AMD як і раніше використовує в нових поколіннях процесорів – Zen 2. Розробку новинки AMD здійснювала у співпраці з Національною лабораторією імені Лоуренса Лівермора Міністерства енергетики США та компанією HPE.

El Capitan, запуск якого запланований на 2023-й, також отримає прискорювачі обчислень Radeon Instinct. Кожен вузол суперкомп'ютера включатиме один CPU і чотири графічних процесора, сумарна кількість вузлів розробниками не повідомляється.

Очікувана продуктивність отриманого комплексу оцінюється в 2 екзафлопс при виконанні операцій з подвійною точністю. За заявою творців суперкомп'ютера, він буде потужніший, ніж 200 найпродуктивніших рішень з всесвітнього списку топ-500, разом узятих.

Ми раді співпраці з компанією AMD, в рамках якої ми об'єднаємо архітектуру HPE Cray Shasta з новітніми процесорами AMD EPYC і графічними процесорами Radeon Instinct. Завдяки цьому партнерству ми зможемо надати передову технологію для підтримки критично важливих робочих навантажень HPC і ШІ для Національної лабораторії енергетики імені Лоуренса Лівермора,
– зазначив Пітер Унгаро, старший віцепрезидент і глава бізнес-підрозділу HPC і Mission Critical Solutions в HPE.

El Capitan буде відповідати вимогам Національної адміністрації з ядерної безпеки щодо забезпечення безпеки і захисту ядерних запасів країни. Точний перелік завдань, які виконуватиме суперкомп'ютер, не повідомляється.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все